KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Solhan'da Öğrencilere Yangın Semineri

Sivil Savunma Kulübü tarafından Solhan Hüseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine sivil savunma hakkında bilgilendirme semineri verildi.

Solhan`da Öğrencilere Yangın Semineri
24 ŞUBAT 2019 PAZAR 19:21
0
1630
0
AA aa

Seminere konuşmacı olarak katılan emekli itfaiyeci Agit Karakız, Yangının meydana geliş sebepleri, yangın anında yapılması gerekenler ve yangının meydana gelmemesi için alınacak tedbirlerin yanında yangın anında kullanılacak yangın ekipmanlarını tanıttı.

Sivil savunma konularında ağırlıklı yangın hakkına bilgi veren Karakız, “Devletimizin bir prosedürü vardır. Vatandaşını ve milletini yangından korumak için teşkilatlar kurmuş. Bu teşkilatlar Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Solhan'da da itfaiye teşkilatları kurulmuş. Bu itfaiye ekipleri ve teşkilatları belediye bünyesinde çalışmaktadır. Bunlar yangın esnasında, yangın gördüğümüz zamanlarda Alo 110'u aradığımızda itfaiye ekipleri karşınıza çıkıyor. Saat kaç olursa olsun gece, gündüz 24 saat itfaiye ekipleri orada hazır bulunmaktadırlar. Vatandaş ve milletimizin canını ve malını yangından ve felaketlerden korumak için orada hazır bir şekilde bekliyorlar. Bugün yangın gelmeden önceki durumu, yangın nasıl meydan gelir konularını işleyeceğiz. Kurum ve kuruluşlarda şuan okulumuzda yangın ile ilgili ön tedbir olarak devletimiz bir binayı yaptığı zaman yangın söndürme dolaplarını koyuyor. O yangın söndürme dolapları içerisinde 20 metrelik standart hortumlar ve bitişiğinde bir adet yangın söndürme cihazı bulunmaktadır. Bir de yangın meydana gelmeden önce tedbir amaçlı kurumlar içinde yangın söndürme ekipleri kurulur. Bu yangın söndürme ekipleri 4 kişinden oluşmaktadır. Yangından kurtarma ekibi yangın esnasında insanları tahliye etmek için okul olur, hastane olur, bir fabrika olur veya bir hükümet konağı olur veyahut bir ev olur. Burada aldığınız bilgilerle o şekilde davranabilirsiniz. Koruma ekibi yangın esnasında etrafı koruduktan sonra ekipten başka kimsenin yangına müdahale şansı yoktur. Gelen itfaiye ekiplerine yol göstermek, ekipler yangını söndürdükten sonra oradan ayrılır. Yangın esnasında yaralı varsa kurtarma ekipleri yaralıları ilk yardım ekiplerine teslim eder. Yangın söndürme ekibi yangını gördüğü zaman yangın var diye bağırarak çevredekilere ikazda bulunur. Hemen ardından ilgili amirine haber verir ve 110'u arayarak yangın ihbarında bulunur. Yangın esnasında panik yapmadan mutlaka elektrik şalterini indirmeniz lazım. Şalteri indirdikten sonra yangına kolay bir şekilde müdahale edebilirsiniz. Tahliye esnasında yangın merdivenlerinde acil çıkış yazan tabelayı takip ederek yangın merdivenine ulaşabilirsiniz. Daima merdivenin sağ tarafından tahliye olunur. Sol tarafı ise görevli ekiplere bırakılmalı. Yangın esnasında hiçbir zaman asansör kullanılmamalı. Yangın esnasında her vatandaş müdahale etmek ister ama bilinçsizce müdahale ettiği zaman zarara uğruyor. Görevlilerin dışında kimse yangın alanına yaklaştırılmamalı.” ifadelerini kullandı.

YANGININ ÇEŞİTLERİ VE SÖNDÜRME ŞEKİLLERİ

Yangının meydana geliş şekline ve yangın çeşitlerine değinen Karakız, şunları aktardı: “Yangın üç şeyden meydana gelir; 1. Isı, 2. Oksijen, 3 yanıcı madde. Bu üçü bir araya geldiği zaman yangın meydana gelir. Yangınlar 4 kısma ayrılır; A yangını yani; Odun, ahşap, kağıt, kömür gibi maddelerde meydana gelen yangınlar. Bunlar soğutma yöntemiyle söndürülür, kuru kimyevi maddelerle de söndürülür. B yangını; Benzin, tiner, mazot, yağ bunlara da B yangını denilir. Kuru kimyevi, köpüklü cihazlarla söndürülür. Akaryakıta su atılmaz. Ancak üstten herhangi bir damlama varsa su bastırırsınız. C yangını; elektrik aksamında meydana gelen yangınlardır. Prize takılı olan kabloları düzgün bir şekilde çekmek yerine uzakta durarak kablonun ucundan tutup çektiğimizde kıvılcım meydana gelir o kıvılcım yangına sebebiyet veriyor.  D yangını; Gaz haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Başta metan ve pentan olmak üzere hidrokarbonlar, asetilen, hidrojen vb. yanıcı/patlayıcı gazların yanması sonucu oluşan yangınlar C sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılabilir.”

Seminer, öğrencilere sivil savunma konusuyla ilgili eğitici videolar izletilerek sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın