KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2025 Cumartesi
°C

Son günlerde meydana gelen depremlerin ardından uzmanı uyardı

Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezinde çalışan Dr. Kenan Akbayram, 'Yedisu'dan gelen fay zonunun Karlıova'ya kadar kırılma ihtimali bulunuyor maalesef. Bu ihtimal göz önüne alınırsa 7.4'ten büyük bir deprem dahi yaşayabilir burası' dedi.

Son günlerde meydana gelen depremlerin ardından uzmanı uyardı
20 AĞUSTOS 2024 SALI 16:22
19
2542
5
AA aa

Geçtiğimiz akşam saat 21.15'te meydana gelen, merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından gözler konunun uzmanlarına çevrildi. Uzun yıllardır Bingöl'de çalışmalar ve saha araştırmaları yapan Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi'nde çalışan Dr. Kenan Akbayram, büyük depremler beklediklerini söyledi. Yedisu fay zonunda uzun yıllardır deprem gerçekleşmediğini ve depremin zamanının geçtiğini belirten Akbayram, söz konusu bölgede her an deprem olabileceğini söyledi. Dr. Kenan Akbayram, "Bingöl ve çevresinde uzun yıllardır fay ve zemin araştırmaları yapıyoruz, depremde zeminlerin nasıl davranacağına dair. Bu tabi büyük bir grup olarak yapıyoruz. Çok başka üniversitelerden hocalarımızla çalışıyoruz. Bingöl çevresinde son birkaç gündür gerçekleşen depremler oluyor. Bunlar tabi 2023 depremlerinden sonra insanların hassasiyeti arttı. Bingöl herkesin bildiği üzere çok önemli fay kuşaklarının kesiştiği bir yerde oturuyor. Bu yüzden Bingöl'de büyük depremler maalesef bekliyoruz. Bunlardan bir tanesi her zaman söylediğimiz gibi Yedisu fay zonu dediğimiz alanda olabilecek 7.2, 7.4'lük bir deprem. Bu Kuzey Anadolu fay zonu oluyor. Uzun yıllardır bu deprem gerçekleşmedi, bu depremin zamanı geçti ve her an olabilir. Bunun yanında Bingöl'ün ana yerleşim yani merkez ilçesinin kesen doğu Anadolu fay zonunun kolları var, burada maalesef deprem bekliyoruz. Doğu Anadolu fay zonu 2023 depremleri sonrasında baktığımız zaman tümüyle hemen hemen kırıldı. Kırılmayan tek bir bölge Bingöl bölgesi kaldı. Burası ise kabaca Ilıcalar'la Palu civarı veya Hazar gölüne doğru olan alan denilebilir. Burada da büyük depremler maalesef bekliyoruz. Bunun dışında Bingöl çevresinde bu büyük depremler nedeniyle oluşmuş bazı fay zonları var" dedi.

Son deprem 3 fay zonunun kesiştiği bölgede gerçekleşti

4.1 büyüklüğündeki depremin olduğu bölgede de deprem beklediklerini belirten Dr. Akbayram, Yedisu fayının Karlıova'ya kadar ihtimalinin olduğunu söyledi. Dr. Akbayram, "18 Ağustos'ta depremin oluştuğu bölge 3 fay zonunun yani Varto fayının, Kuzey Anadolu fay zonunun ve Doğu Anadolu fay zonunun kesiştiği bölgede gerçekleşti. Bu bölgede depremler olmasını bekliyoruz biz. Literatürde bazı çalışmalar Karlıova tarafında deprem olmayacağını söylüyor olsa da Yedisu'dan gelen fay zonunun Karlıova'ya kadar kırılma ihtimali bulunuyor maalesef. Bu ihtimal göz önüne alınırsa 7.4'ten büyük bir deprem dahi yaşayabilir burası. Biliyorsunuz Türkiye 2023'te Kahramanmaraş'ta peş peşe iki büyük deprem yaşadı. Böyle bir şey burada olur, olmaz demek istemiyorum ama bu olasılığı her zaman göz önünde bulundurarak hazırlanmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Çalışmaların imar planlarına ve yeni şehircilik yapısına yansıması gerekiyor"

Dr. Akbayram açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"Bu hazırlık nasıl olur? Öncelikle zeminimizi mühendislik özelliklerini çok iyi tanımlamış olmamız gerekiyor. Bunu yapabileceğimiz çalışmalara biz mikro bölgeleme çalışmaları diyoruz. Bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Biz Bingöl'de böyle bir çalışmayı TÜBİTAK desteğiyle yürütüyoruz. Bunun dışında da ilgili kurumların çalışmaları var. Bu çalışmaların yüksek kalitede yapılması gerekiyor ve bu yüksek kalitede yapılan çalışmaların sonuçlarının da imar planlarına ve yeni şehircilik yapısına yansıması gerekiyor. Bunun yanında bina risk çalışmalarının yapılması gerekiyor. Yani muhtemel depremlerde hangi binaların yıkılabileceği önceden tespit edilmeli."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111174)
22 Ağustos 2024 Perşembe 13:13
Siyasetin ve adamcılığın hüküm sürdüğü bir toplumda bilimin ne dediği önemsizdir. Herkes maalesef makus talihini bekliyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111164)
21 Ağustos 2024 Çarşamba 14:12
Abi ha uyar ha uyar Boş İşin içinde rant para olduktan sonra...Deprem olup her şey bittikten sonra ..can ve mal kaybı olduktan sonra biz demedikmi diyeceksiniz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111161)
21 Ağustos 2024 Çarşamba 01:43
Oturduğum Apartman 9 Kat Neden Nasıl kim kimler müsade etmiş bu kadar kata merak ediyorum😔
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111175)
22 Ağustos 2024 Perşembe 21:01
@Misafir Kullanıcı Sevgili yorumcu kardeşim inşallah olmaz ama olacağını söyleyen hocaları dinlemek gerek. Bak ne güzel anlatmış ve sizde 9 katlı binanız ve depreme dair bir fikir beyan etmişsiniz. Hemen harekete geçin ve daha sağlam, güvenli olduğunu düşündüğünüz yapıya geçin. Hicbirsey siz ve sevdikleriniz den kıymetli değil özellikle para. Allah'a emanet oluş sağlıkla Kalın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111156)
20 Ağustos 2024 Salı 18:08
Bilim insanlarının görevi uyarmak mi ya da uyaracaksa kimi uyarması gerekiyor....Bildiğim bir şey varsa her şey yap-boz tahtasına döndü...Eline çubuğu alan bir yer işaret ediyor ve kocaman bir rakam söylüyor...Kahve falı gibi, kısmetinizde 7.4 lük bir deprem varır...Aha da ben bildim edasıyla....
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın