KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Mayıs 2024 Pazartesi
°C

Sorumlular yargılansın

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, 1927 yılında Bingöl’ün Genç ve Solhan ilçelerindeki köylerde meydana gelen ve bölge halkınca “Séravéşai” olarak adlandırılan katliamın tüm boyutları ile açığa çıkarılması ve sorumlularının tarih önünde yargılanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Sorumlular yargılansın
15 MAYIS 2013 ÇARŞAMBA 09:36
0
1625
4
AA aa

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, Seraveşai için Meclis Araştırması için önerge verdi.

Gerekçesini şu sözlerle açıklayan Baluken: “1923 yılında Kürt halkının inkâr ve ret edilmesi temelinde gelişen politikalar, Kürt halkını haklarını arama ve bunun için mücadele etme yoluna sevk etmiştir. Bu mücadele kısa sürede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyaya yayılmış, devlet aklı ise müzakere ve tanıma yolu ile direnişi sonlandırmak yerine askeri yollara başvurmuştur. Askeri yöntemlerin merkeze alınması, birçok toplu ölümü, tarifi imkânsız acıları ve belleklerde silinmeye görüntüleri açığa çıkarmıştır. Askeri yöntemlerin en yoğun olarak uygulandığı bölgeler ise Şeyh Sait isyanının genişlediği coğrafyada gerçekleşmiştir. Bu coğrafyanın merkezi ise genel anlamda Palu, Genç, Bingöl, Elazığ ve buradan hareketle komşu yörelerdir. Şeyh Sait isyanının zor, baskı ve şiddet yöntemleri ile beraber sönümlendirilmek istenmesi sonucunda birçok katliam yaşanmıştır. Bu katliamlar, devlet politikası neticesinde Şeyh Sait isyanında da devam etmiştir. Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesinden sonra askeri operasyonlar devam etmiş ve acılar katlanarak büyümüştür. Bingöl'ün Genç ve Solhan ilçeleri de bu şiddet politikalarından nasibini ziyadesiyle almıştır. Yöre halkında “Séravéşai” olarak adlandırılan, anlamı ‘yakıldığımız sene' olarak geçen zaman aralığında; sadece bir bölgede toplam dört köyden 76 kadın ve çocuğun yakılarak, Guêv köyünde ise 11 erkeğin süngülenerek, 1 erkeğin de köyde silahla vurularak katledildiği kaydedilmektedir” dedi.

“EN AZ BİN 500 KADAR SUÇSUZ KÖYLÜ YA YAKILDI VEYA ÖLDÜRÜLDÜ”

Yapılan araştırma yaşanan dramı şu sözlerle açıklayan Baluken : “Bingöl'ün Solhan ilçesi Bozkanat köyünün bugün bir mezrası olan Guév (Topluca mezrası), 1925 tarihinde gerçekleşen Şeyh Said ayaklanmasına bölgenin verdiği destek nedeniyle daha sonra devlet tarafından, bölgenin cezalandırılıp, etkisizleştirilerek insansızlaştırılmasını amaçlayan Bicar Tenkil Hareketi çerçevesinde katliama uğramış köylerden sadece biridir. Gerçekleştirilen harekât; Hani bölgesini, Lice'nin Kuzeyini, Kulp'un Batısını, Murat Nehri'nin Güney kısmını ve Palu'nun Doğusu'nu içine alan yerleşim alanlarını kapsamıştır. Guêv bu alanda gerçekleştirilen katliamların sadece bir köyü kapsayan halkasıdır. Devlet, harekâtın resmi gerekçesi olarak, Şeyh Said ayaklanmasında faal olarak rol oynayıp bu süre zarfında yakalanamayan kişilerin söz konusu sınırlar içersin de saklandığı ve yöre halkının da bunları barındırarak beslediğine yönelik iddia olarak ortaya koyar. (Ömêr'eFaro, Yado'yıDimbıllı ve Emin-é Mıko grupları buna delil gösterilir.) Bölgedeki dağ ve mağaralara saklandığı iddia edilen yaklaşık 2 bin – 2bin 500 civarındaki kişinin öldürülmesi maksadıyla 7 Ekim 1927 tarihinde Elazığ'daki 8. Kolordu tarafından görevlendirilen Albay Mustafa Muğlalı (33 kurşun olayında Generaldir. İdama mahkûm edilir.) komutasında başlayan Bicar Tepeleme Harekâtı 17 Kasım 1927 tarihinde askeri birliklerin merkez üs olan Lice'ye dönmeleriyle sonuçlanır. Guêv Katliamı, 13–22 Ekim arasındaki harekâtın ikinci aşamasında yer Seyfan (Uyanık), Ziktê, Arşik Dağı ve Arduşen'in batısındaki yerleşim yerlerinin ayaklanmacılardan arındırılmasını amaçlayan harekât sırasında gerçekleştirildi. Bu bölgede ayaklanmacılara yataklık ettiği düşünülen 60 kadar köy yakıldı, en az bin 500 kadar suçsuz köylü ya yakıldı veya öldürüldü. Olayın tanık ve aktarıcılarının hepsinin söylediklerinde, katliamın gerçekleştirilme tarihini veren gün tam olarak belirlenememiştir. Ancak 13 ile 22 Ekim 1927 tarihleri arasında Genç ilçesinden aynı hat üzerinden Doğuya doğru olarak, Valêr'den (Çaytepe) başlanarak, Şemson, Gırnuês ve Solhan'a bağlı bir köy olan Guêv katliamları aşağı yukarı 48 saatlik süre içersin de peş peşe gerçekleştirilmiştir. Guêv Katliamı, 1927 yılının Ekim ayında toplam dört köyden 76 kadın ve çocuğun yakılarak, Guêv'den 11 erkeğin ise süngülenerek ve 1 erkeğin de köyde silahla vurularak öldürülmesinden müteşekkil, duygusal olarak trajedi ama hukuk ve insanlık tarihi açısından ise bir soykırımdır” ifadelerini kullandı.

Baluken: “Tüm bu tarihsel gerçeklikler ve tanıklıklardan hareketle söz konusu katliamın tüm boyutları ile açığa çıkarılması, olayın aydınlatılarak resmi özür dilenmesinin yollarının açılması, sorumlularının tarih ve insanlık önüne yargılanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Bayram Beroje (@Misafir_13559)
16 Mayıs 2013 Perşembe 12:50
katliamın yaşandığı o köylerin bir bireyi olarak sayın vekilimize şükranlarımızı sunuyorum.Önergenin meclis araştırmasına aınmasın umuyorum. çünkü kadın-çocuk emeden kudaktaki bebeklere varana dek hepsini yakan br zihniyetin bu tür hatalara düşmemesini sağlamalıyız.tarihin önünde özür dilenmelidir ki hepimiz buna tanık olaım..
ömer baraç (@Misafir_13549)
15 Mayıs 2013 Çarşamba 22:29
20'li yıllardaki katliam dedelerimizden zihinlerimize şifrelendi. sayın vekilimizin araştırma önergesi meclis tutanaklarında kırmızı bir leke bırakmıştır. Halk olarak bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tebrikler Sayın Baluken.
mesut özcan (@Misafir_13540)
15 Mayıs 2013 Çarşamba 15:16
cumhuriyet tarihi boyunca bingölü en iyi temsil eden milletvekili bu adamdır.gerisi yalandır çünkü bugüne kadar oraya gidenlerin yüzde 90 ı rant kavgası vermişlerdir ve hala da veriyorlar...
özkan ali (@Misafir_13539)
15 Mayıs 2013 Çarşamba 15:12
helal sana vekilim bu anlattılanların hepsi gerçektir. bunların meclis kayıtlarına girmesi çok önemliydi. çünkü halkımızın yaşadığı çok acı verici haksız katliamlar oldu.
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
19.05.2024
01:15
Bingöl`de 342 araca far cezası!
Bingöl'de 342 araca far cezası!
Bingöl Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri rahatsız eden xenon far ve usulsüz ışık kullanımına yönelik il geneli yapılan denetimlerde 2024 yılının ilk 4,5 aylık sürecinde 342 araç sahibi ve sürücüsüne idari cezai işlem uygulandığını duyurdu.
18.05.2024
23:21
Bingöl`de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de çalıntı araçlar ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce 7 çalıntı araç ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı.
18.05.2024
23:20
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, vergi tahsilatında geride kaldı!
Bingöl, Nisan ayı düzeyinde vergi tahsilatının tahakkuka oranı bakımından yüzde 62,50 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Bölgede en yüksek tahsilat oranı Erzurum'da olurken, bölgenin ekonomisi en gelişmiş illeri arasında bulunan Malatya yine tahsilat oranı bazında son sırada kaldı.
18.05.2024
23:18
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Genç ilçesinde doğa yürüyüşü etkinliği
Bingöl'ün Genç ilçesinde kaymakamlık ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde doğa yürüyüşü etkinliği yapıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın