KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Temmuz 2026 Pazar
°C

Sosyal medyada büyük tehlike: Çocukların 'like' yarışı

Instagram, Tiktok, Snapchat gibi sosyal medya mecralarında 13 yaş sınırı olmasına rağmen bu kural ihlal ediliyor. Rol modellerinden esinlenen çocuklar takdir edilmek, beğeni almak için sosyal medya kullanıyor.

Sosyal medyada büyük tehlike: Çocukların `like` yarışı
27 EKİM 2021 ÇARŞAMBA 10:50
1
5454
0
AA aa

Dijital dünya, günümüzde çocukların yaşamlarının bir parçası haline gelmiş durumda. Pandemi nedeniyle 1.5 yıl boyunca okullarından uzak kalan çocuklar, sosyal medyada daha çok zaman geçirmeye başladılar. Peki çocuklar dijital dünyada neler yapıyor? Hangi yaşlarda, hangi sosyal medya platformlarında var oluyorlar? Gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen veya onlara olumlu katkı sunan unsurlar neler?

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Esra Ercan Bilgiç, Instagram, Tiktok, Snapchat ile Whatsapp'ın çocuklar ve gençler tarafından en yoğun kullanılan mecralar olarak öne çıktığını söyledi.

Amerikan COPPA Yasası'na bağlı olarak hukuken çocukların 13 yaşından önce bu mecraları kullanmamaları gerektiğini hatırlatan Bilgiç, "Ancak araştırmalar gösteriyor ki 13 yaş altı çocukların yüzde 40'ı sosyal medya mecralarını kullanıyor. Tabii ki bu mecralar çocuklara göre tasarlanmış mecralar değiller. Ailelerin burada muhakkak yönlendirici rol oynamaları gerekiyor" uyarısında bulundu.

Bilgiç, "Peki neden kullanıyorlar?" sorusuna ise şu yanıtları verdi:

"Böyle bir dünya var ve çocukların rol model aldığı kişiler de sosyal medya kullanıyor. Aynı şekilde anne ve babasını sosyal medya kullanırken gören çocuk da bu mecraları kullanmak istiyor. Arkadaşlıklar geliştirmek için kullanabiliyorlar"

ÖDÜL GİBİ GÖRÜLÜYOR

13 yaşından sonra kullanılmasını belki yasal olması nedeniyle de normal karşılayabiliriz ama daha küçük çocukların henüz muhakeme yetenekleri gelişmediğinden aslında kullanmamaları tavsiye ediliyor.

UCLA'nın Beyin Haritalama Merkezi'ndeki araştırmacılar, sosyal medyada beğeniyle takdir edilmenin beyin taramalarında beynin ödül merkezlerini harekete geçirdiğini söylüyor. Bu durum, ödüllendirilme beklentisi konusunda çok hassas olan, özellikle büyüme çağındaki çocukların neden sosyal medyaya girdiğini kısmen açıklayabiliyor.

DOĞRU YÖNLENDİRMEK GEREK

Ailelere uyarılarda bulunan Bilgiç, "Sosyal medyanın yararları veya zararları üzerine pek çok araştırma var. Burada en önemli nokta, çocukların doğru yönlendirilmesi gerekliliği. Tamamen yasaklanması durumunda çocuk sonradan sosyal medyayla karşılaştığında zarar görebilir. Bunun yanı sıra sosyal medyada çok fazla vakit geçirdiğinde de elbette zarar görebilir. Çocuklar belli düzeyde, anne baba kontrolü altında sosyal medya kullanmalı" dedi. 

Kaynak: Sabah Gazetesi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.07.2026
01:29
12Bingölspor`un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12Bingölspor'un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12 Bingölspor'da beklenen karar Ankara'da yapılan istişare toplantısıyla netleşti. Kulübün yeni başkanı Menaf Yiğit olurken, Yiğit ilk açıklamasını Bingöl Online'a yaptı. 'Takım bizim değil, Bingöl'ündür' diyen Yiğit, tüm şehri kulübe sahip çıkmaya davet etti.
26.07.2026
01:28
DEM Partili Kaya`dan İl Özel İdaresi`nin Arsa Satışına Tepki!
DEM Partili Kaya'dan İl Özel İdaresi'nin Arsa Satışına Tepki!
DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, İl Özel İdaresi'nin Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde bulunan 3 bin 164 metrekarelik arsayı ihaleyle satışa çıkarmasına tepki gösterdi. Kaya, satış bedeli ve ihale sürecine ilişkin çeşitli iddiaları gündeme getirerek kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi.
26.07.2026
01:27
Bingöl`de Husumetli Aileler Birbirine Girdi: 9 Yaralı
Bingöl'de Husumetli Aileler Birbirine Girdi: 9 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde husumetli iki aile arasında çıkan taşlı, sopalı ve silahlı kavgada 9 kişi yaralandı. Yaralılar hastanelerde tedavi altına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
26.07.2026
01:26
MHP`de ilçe kongreleri Solhan`dan başladı
MHP'de ilçe kongreleri Solhan'dan başladı
MHP Bingöl İl Başkanlığı'nın 2026 yılı ilçe kongrelerinin ilki Solhan'da gerçekleştirildi. Kongrede mevcut İlçe Başkanı Hayati Hocaoğlu yeniden göreve seçilirken, MHP İl Başkanı Emin Varan birlik ve beraberlik mesajı verdi.
26.07.2026
01:25
Bingöl`de Bir Haftada 11 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada 11 Şüpheli Yakalandı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada düzenlenen operasyonlarda 11 şüpheli yakalanırken, 1 kişi tutuklandı. Operasyonlarda uyuşturucu madde ile ruhsatsız silah da ele geçirildi.
26.07.2026
01:23
Bingöl`de 5 ayrı noktada çıkan yangınlar söndürüldü
Bingöl'de 5 ayrı noktada çıkan yangınlar söndürüldü
Bingöl merkez ve Genç ilçesinde ziraat ile ormanlık alanlarda çıkan 5 ayrı yangın, itfaiye ekipleri ve orman işçilerinin müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın