KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Mart 2026 Pazartesi
°C

STEM merkezi yaptı, İHA'nın ilk uçuşu başarıyla tamamlandı!

Bingöl'de öğretmen ve öğrenciler, 2021 yılında TEKNOFEST (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenecek liselerarası İHA yarışması için yaptıkları sabit kanatlı İHA'nın (İnsansız Hava Aracı) ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

STEM merkezi yaptı, İHA`nın ilk uçuşu başarıyla tamamlandı!
01 KASIM 2020 PAZAR 20:31
17
3124
2
AA aa

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Fırat Kalkınma Ajansı desteğiyle Bingöl Selahaddin Eyyübi Anadolu İmam Hatip Lisesinde kurulan STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics / Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Merkezi'nde öğretmen ve öğrenciler çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Gelecek yıl eylül ayında TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenecek liselerarası İHA yarışması için çalışmalara başlayan bilişim teknolojileri öğretmeni Ahmet Bağbars ve çeşitli liselerde okuyan öğrenciler, 180 santimetre kanat açıklığına ve 1200 gram ağırlığa sahip, 3 kilometre mesafede ve 180 metre yükseklikte uçabilen sabit kanatlı İHA yapmayı başardı.

Bağbars ve öğrenciler, yaptıkları İHA'yı uçurmanın mutluluğunu yaşadı.

Bağbars, AA muhabirine, geçen yıl Fırat Kalkınma Ajansı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle Bingöl STEM Merkezi'ni kurduklarını belirterek, amaçlarının liselerde eğitim gören öğrencilerle deney formatında takımlar kurup, STEM tabanlı eğitimler vermek olduğunu söyledi.

Öğrencileri, uluslararası ve ülkedeki yarışmalara hazırladıklarını kaydeden Bağbars, yapay zeka alanında 2019'da girdikleri bir yarışmada ikincilik elde ettiklerini, yarışmalarda öncelikle katılımı önemsediklerini belirtti.

Şu an öğrencileri liselerarası İHA yarışmasına hazırladıklarını bildiren Bağbars, yaptıkları ilk İHA'nın uçuş denemelerini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Böylece kağıt üzerinde yaptıkları çizim, tasarımın ve ölçümlerin nasıl tepki verdiğini gördüklerini aktaran Bağbars, şöyle konuştu:

"180 santimetre kanat açıklığına sahip İHA yaptık. Bunun avantajı daha stabil ve yavaş uçmasıdır. Yaptığımız hava aracı, sabit kanatlı İHA olarak geçiyor. Ülkemiz son yıllarda yaptığı çalışmalarla bu alanda önemli bir güce sahip olmuştur. Biz de bu alanda öğrencilerimizi lise seviyesinde yetiştirmek istiyoruz. Amacımız, sadece İHA yapmak değil, aynı zamanda bunlara yapay zeka ve yazılımlar da yüklemek."

"Daha büyük İHA'lar yapmaya çalışacağız"

Bingöl TBMM Vakfı Fen Lisesi öğrencisi Nurullah Yıldız da merkezde çok güzel çalışmalar yaptıklarını anlatarak, arkadaşlarıyla liselerarası İHA yarışmasına hazırlandıklarını dile getirdi.

Yıldız, "Amacımız, ülkemizin sahip olduğu SİHA ve drone teknolojisine katkı sunmak ve teknolojiyi geliştirmek. Daha büyük İHA'lar yapmaya çalışacağız. Sabit kanat, döner kanat ve kanatsız teknoloji üzerine de çalışmalar yapacağız." ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64011)
03 Kasım 2020 Salı 09:53
Helal olsun gençlerimize ALLAH ım zihin açıklığı versin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63994)
02 Kasım 2020 Pazartesi 16:09
oyuncak uçağada iha demeyin.şunu anaokulu öğrencisi bile yapar basit bir model uçak iha mı oluyor?kahkaha attım
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64015)
03 Kasım 2020 Salı 10:51
@Misafir Kullanıcı Bitane de sen yapar mısın görelim şu oyuncak uçak nasıl yapılıyor. Burada gençlere eğitim amaçlı gönüllü hizmet veriliyor. Her şeyi bu kadar kolay eleştirerek hiç bir yere varamazsınız. Bu oyuncak olsa uçurmak için Ehliyet ve Özel İzin gerekmezdi.
30.03.2026
03:12
TKDK`dan 241 Milyon Avroluk Destek
TKDK'dan 241 Milyon Avroluk Destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III Programı kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini duyurdu. Toplam 241 milyon avro bütçeli destek programına 81 ilden başvuru yapılabilecek. Arıcılığın destek dışı bırakıldığı belirtildi.
30.03.2026
03:10
Bingöl`de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl'de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında; kuantum teknolojileri, savunma sanayii için ileri malzeme geliştirme, otonom İHA yazılımları, yapay zekâ algoritmaları ve akıllı tarım uygulamaları gibi kritik alanlarda ortak projeler yürütülmesi hedefleniyor.
30.03.2026
03:09
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl merkezin 16. mahallesi olarak kuruluşu ilan edilen Esentepe Mahallesi, ilk seçimini yaptı. Mahalle Muhtarlığı için sandığa giden Esentepelilerin tercihi Gafur Ulcay oldu.
30.03.2026
03:08
Genç Murat Aslanları`ndan büyük başarı
Genç Murat Aslanları'ndan büyük başarı
Türkiye Kano Federasyonu tarafından Munzur Çayı'nda düzenlenen şampiyonada Bingöl temsilcisi Genç Murat Aslanları Spor Kulübü, Türkiye ikinciliği elde ederek kente gurur yaşattı.
30.03.2026
03:06
12 Bingölspor`da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor'da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor, deplasmanda Niğde Belediyespor'u 1-0 mağlup ederek şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı. Yeşil-beyazlı ekip, kalan 3 haftada sadece 1 puanla şampiyonluğunu ilan edebilecek.
30.03.2026
03:04
Atıl alan Gençlik Yaşam Merkezi`ne dönüştürüldü
Atıl alan Gençlik Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldü
Bingöl Üniversitesi bünyesinde atıl alanın yeniden dizayn edilmesiyle hayata geçirilen Gençlik Yaşam Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Merkez, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın