KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Ekim 2026 Çarşamba

Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!

Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.

Suça Sürüklenen Çocuklara
12 ŞUBAT 2026 PERŞEMBE 17:01
3
1504
2
AA aa

Adalet Bakanlığı, çocuk yaşta suça karışan bireylerin mevcut ceza sistemi dışına çıkarılarak rehabilite edilmesini amaçlayan yeni bir model için çalışma başlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Suça Sürüklenen Çocukları Araştırma Komisyonu'nda detayları paylaşılan “Diversiyon” modeli, çocuğun mahkeme sürecine girmeden eğitim ve denetim programına alınmasını öngörüyor.

Sistemde, belirlenen kurallara uyan çocuğun dosyası adli sicile işlenmeden kapatılıyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde ise dava süreci başlatılıyor.

Çocuk ve Aile Birlikte Sorumlu

Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanı Meral Gökkaya, modelde sadece çocuğun değil ailenin de sorumluluk üstlendiğini belirtti.

Diversiyon kapsamında çocuklar; yazılı ve sözlü uyarılar, eğitim programları ve alternatif takip yöntemleriyle izlenecek. Amaç, çocuğun “suçlu kimliği” ile damgalanmasının önüne geçmek.

Gökkaya, çocukların ceza infaz kurumuna konulmasının her zaman caydırıcı olmadığını ifade ederek, sistemin rehabilitasyon odaklı olduğunu vurguladı.

16 Ülkede Uygulanıyor

İngiltere, Almanya, Hollanda ve İtalya başta olmak üzere 16 ülkede uygulanan model; cezalandırma yerine eğitim, erken müdahale ve sosyal destek yaklaşımını benimsiyor.

Birleşik Krallık'ta gençlik ekipleri sosyal hizmet, psikoloji ve eğitim uzmanlarıyla süreci yürütürken; Almanya'da Gençlik Mahkemeleri Kanunu çerçevesinde eğitici tedbirler ön planda tutuluyor. İskandinav ülkelerinde ise rehabilitasyon temelli sistemler uzun süredir uygulanıyor.

Türkiye'de Tutar mı?

Diversiyon modeli, uluslararası örneklerde başarılı sonuçlar üretmiş olsa da Türkiye'deki sosyal yapı ve aile dinamikleri açısından nasıl işleyeceği tartışılıyor.

Türkiye'de aile yapısının güçlü olmasına rağmen, bazı durumlarda ailelerin çocuk üzerindeki denetim ve rehberlik rolünü yeterince yerine getirememesi, modelin uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri doğuruyor.

Öte yandan sosyal medya, dijital platformlar ve bazı televizyon yapımlarında yer alan şiddet ve suçu özendirici içeriklerin gençler üzerindeki etkisi de göz ardı edilmiyor.

Uzmanlar, rehabilitasyon odaklı sistemlerin etkili olabilmesi için güçlü bir denetim mekanizması, aile eğitimi ve sosyal destek altyapısının şart olduğuna dikkat çekiyor.

“Hukukun Sert Yüzü Olmadan Suç Azalır mı?”

Kamuoyunda dile getirilen bir diğer görüş ise, hukukun caydırıcı yönünün zayıflatılmasının suçu azaltmak yerine artırabileceği yönünde.

Bazı değerlendirmelerde, cezanın tamamen geri planda kalmasının gençler üzerinde “cezasızlık algısı” oluşturabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle modelin, rehabilitasyon ile caydırıcılık arasında dengeli bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.

Dengeli Bir Sistem Şart

Diversiyon modeli, doğru uygulanması halinde çocukların cezaevi ortamına girmeden topluma kazandırılmasını sağlayabilecek önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak Türkiye'nin sosyokültürel yapısı, aile tutumları ve gençler üzerindeki medya etkisi dikkate alındığında, sistemin sıkı takip ve güçlü hukuki çerçeveyle desteklenmesi gerektiği değerlendiriliyor.

Yeni modelin yasalaşma ve uygulama süreci, önümüzdeki dönemde kamuoyunda daha geniş şekilde tartışılacağa benziyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_118044)
14 Şubat 2026 Cumartesi 08:43
Eski Mamak cezaevi bu tür suça bulasmislara kendi dışkılarını yedirin bakalım bir daha o b....yerler mi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_118026)
12 Şubat 2026 Perşembe 17:26
Uydurulan kandırılan değil gerçek İslam hukuk sistemi
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
07.10.2026
19:03
Bingöl Barosu`nda yeni dönem resmen başladı
Bingöl Barosu'nda yeni dönem resmen başladı
Bingöl Barosu Başkanlığına seçilen Av. Turan Hişan, mazbatasını alarak görevine başladı. Devir teslim töreninin ardından yeni yönetim ilk toplantısını gerçekleştirirken, görev dağılımı da belli oldu.
07.10.2026
12:55
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Engelli bakım merkezlerinde yeni dönem: Şartlar baştan sona değişti
Resmî Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle engelli bireylere yönelik özel bakım merkezlerinin açılış, personel, ödeme, denetim ve çalışma şartları yeniden düzenlendi. Düzenleme, Bingöl'deki özel bakım merkezlerini de ilgilendiriyor.
07.10.2026
12:43
Bingöl`de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de okul güvenliği masaya yatırıldı
Bingöl'de öğrencilerin güvenli ve huzurlu bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri amacıyla Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda okul çevreleri, trafik güvenliği, giriş-çıkışlarda alınacak önlemler ve bağımlılıkla mücadele başlıkları ele alındı.
06.10.2026
18:55
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Yunus Kava: Soykırımcı İsrail adaletten kaçamayacak
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, Gazze ve Filistin'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası topluma adalet çağrısında bulundu. Kava, 'Uluslararası hukuk herkes için varsa İsrail için de vardır. Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kim tarafından işlenirse işlensin soruşturulmalı, sorumlular bağımsız ve adil mahkemeler önünde hesap vermelidir' dedi.
06.10.2026
18:28
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
Fon mağdurlarına ödeme için yeni düzenleme geliyor
AK Parti, fonların tasfiyesi ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirlemek amacıyla yaklaşık 10 maddelik kanun teklifini TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Düzenlemede 1 milyon liranın altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcı için tam ödeme mekanizması, daha yüksek tutarlar için ise kademeli ödeme planı öngörülüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın