KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

'Suriye'de 24 bin çocuk hayatını kaybetmiştir'

Bingöl İHH Başkanı Muhittin Gili: 'Suriye savaşında 2011-2018 yılları arasında 24 bin çocuk, Yemen'de son üç yılda 5 bine yakın çocuk hayatını kaybetmiştir. Filistin'de her yıl yaşları 10-12 arasında değişen yüzlerce çocuk, İsrail güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak cezaevlerine gönderilmiştir.'

`Suriye`de 24 bin çocuk hayatını kaybetmiştir`
20 KASIM 2019 ÇARŞAMBA 17:52
1
1052
0
AA aa

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989'da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. yıl dönümünde Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) tarafından program düzenlendi. 

Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) Çocuk Kulübü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30. yıl dönümü nedeniyle bir dizi etkinlik yaptı. Bingöl İHH Başkanı Muhittin Gili ve Çocuk Kulübü öğrencileri tarafından Dörtyol Saat Kulesi önünden başlayarak Genç Caddesi civarında çocuk haklarının olduğu broşürleri vatandaşlara dağıttı.

Yapılan etkinlik sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Bingöl İHH Başkanı Muhittin Gili, 20 Kasım 1989 yılında kabul edilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30 yıldır yürürlükte olmasına rağmen, birçok ülkede çocukların, doğuştan sahip olduğu haklardan mahrum olduğunu söyleyerek, son bir yıl içinde savaşlar nedeniyle 15 bine yakın çocuğun hayatını kaybettiğini ve sakatlandığını belirtti.

Milyonlarca çocuğun, birçok temel haktan yoksun bir şekilde, savaş, göç ve yoksulluk gibi olumsuzlukların ortasında yaşamını sürdürmeye, büyümeye çalıştığını ifade eden Gili,  “Maalesef savaş, milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bazıları başka bir yaşam tanımayarak savaşın ortasında doğmuş, bazıların dünyası da savaşların ortaya çıkışıyla alt üst olmuştur. Bu etkilerin sonucunda sayısız çocuk ölmüş, birçoğu sakat veya yetim kalmıştır. Birçoğu aç kalmış veya açlıktan ölmüştür. Milyonlarcası topraklarından ayrılarak yollara dökülmeye zorlanmıştır. Çoğu bu zorunlu yolculuğun ağır şartlarına dayanamayarak hayata veda etmiştir. Hayatta kalabilenler ise hiçbir insani koşula uymayan ortamlarda yaşamını sürdürmeye çabalamaktadır. Mülteciler, geçiş yaptıkları ülkelerde çoğu kez yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığının hedefi olmaktadır.” diye konuştu.

Suriye, Filistin, Arakan ve Doğu Türkistan başta olmak üzere çeşitli bölgelerde çocukları da kapsayan zulümler yapıldığını belirten Gili; “Bugün yaşanan savaşlara baktığımızda en mağdur kesimi çocukların oluşturduğunu görüyoruz. Tabiatı gereği kırılgan ve savunmasız olan çocuk, aileden başlayarak, topluma uzanan kurallar çerçevesinde korunmaya ihtiyaç duyar. Bir çocuğun sahip olduğu en temel hak, her insan için olduğu gibi, yaşama hakkıdır. Suriye savaşında 2011-2018 yılları arasında 24 bin çocuk, Yemen'de son üç yılda 5 bine yakın çocuk hayatını kaybetmiştir. Filistin'de her yıl yaşları 10-12 arasında değişen yüzlerce çocuk, İsrail güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak cezaevlerine gönderilmiştir. Mülteci kamplarında yaşamak zorunda kalan Arakanlı çocuklar da işkenceden farksız bir yaşama mahkûm edilmiştir. UNICEF'e göre Sahra Altı Afrika ülkelerinin birçoğunda her üç çocuktan ikisi kronik yoksulluktan mustariptir. Her yıl 6 milyona yakın çocuk yoksulluk nedeniyle yeterli beslenemediği için hayatını kaybetmektedir. Bugün korunma ihtiyacı hisseden 50 milyondan fazla çocuk yerlerinden edilmiş vaziyetteler. Bu çocukların28 milyonu savaşlar ve aşırı yoksulluk sebebiyle yer değiştirmek mecburiyetinde kalmıştır. Geleceğin mimarları olan çocuklarımızın yaşadığı sorunlara çözüm üretilmez ve bu ihlaller göz ardı edilmeye devam edilirse, dünyanın daha güzel günler görebilme ihtimali de olmayacaktır. Bizlerde Bingöl İHH çocuk kulübü olarak çocuk haklarına dikkat çekmek amacıyla Bingöl'de bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Çocuklarımızı sevelim ve onları koruyalım” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın