KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Sürücü kurslarına çok sıkı takip geliyor

Rekabet Kurulu, sürücü kurslarını mercek altına alan bir araştırma raporu hazırladı. Ücretleri düşürmek için direksiyon eğitimi vermeyen kurslar olduğuna dikkat çeken Kurul yeni tedbirler aldı.

Sürücü kurslarına çok sıkı takip geliyor
19 NİSAN 2010 PAZARTESİ 10:50
0
1301
0
AA aa

Ücretleri düşürmek için direksiyon eğitimi vermeyen kurslar olduğuna dikkat çeken Kurul, araçlara 'Ders saati tespit cihazı' takılarak eğitimin takibinin yapılmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilen raporda, rekabet ihlaline yol açabilecek unsurlar ve alınması gereken tedbirler tek tek sıralanıyor. Bakanlıktan, denetimlerin artırılması isteniyor.

Sürücü kurslarının sayısının ihtiyaçtan fazla olduğuna işaret edilen yazıda, direksiyon eğitimi için merkezî pistler oluşturulması tavsiye ediliyor.

Ehliyet sınavlarının uygulama kısmının ise daha seçici hale getirilmesi için çalışma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Rekabet Kurulu'nun yazısında sürücü kursu sektöründeki problemlerin piyasa mekanizması dışında fiyat ve arz regülasyonu yoluyla giderilmesinin, fiyatların tüketiciler aleyhine yükselmesine yol açacağına ve pazardaki yapısal problemlerin ötelenmesine yol açacağına dikkat çekildi.

 Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu kurslara yönelik düzenlemelerde Rekabet Kurumu'nun görüşü alınarak işbirliği çerçevesinde hareket edilmesinin sektördeki rekabetin tesisi açısından faydalı olacağı vurgulandı.

Sektördeki rekabet ihlallerinin önlenmesine yönelik olarak ehliyet sınavlarının özellikle uygulamalı kısmının daha seçici hale getirilerek sektörde fiyat rekabetinin yanında hizmet rekabetinin de önünün açılmasının gerekli olduğu bildirildi.

Kurul, sürücü kurslarının kursiyerlere vermek zorunda oldukları direksiyon eğitiminden kesinti yapmak suretiyle fiyatları haksız şekilde düşürmelerinin önlenebilmesi için direksiyon eğitimi veren araçlara 'ders saati tespit cihazı' takılarak eğitimin takibinin yapılması veya çok sayıda kursun aynı anda eğitim vermesine imkân verecek merkezî pistlerin oluşturularak bu pistlerde eğitim denetiminin yapılmasının uygun olabileceği önerisinde bulundu.

Kurulun yazısında, bakanlığın sektöre yönelik denetimlerin etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının önemli olduğu vurgulandı. Rekabet Kurulu'nun Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Sektörü Araştırma Raporu'na göre, sürücü kursları sektörü, hızlı bir şekilde büyüyor.

Özel öğretim kurslarının içinde bu kurumların payı yüzde 20 oranında. Sektöre yönelik talep de artış eğiliminde. Türkiye'deki araç ve sürücü sayısındaki artışa bağlı olarak önümüzdeki dönemde de sektöre yönelik talebin artışını sürdürmesi bekleniyor. Sürücü kursu hizmetine talebin yüzde 92'si 15-44 yaş arasındaki kesimlerden oluşuyor.

Sektörde arz fazlası olduğuna dikkat çekilen raporda, 'Sektördeki mevcut firmalar, piyasaya yeni girişlerin olması halinde fiyatlarını düşürecekleri yönünde inandırıcı tehditler meydana getirerek girişleri engelleme imkânına sahiptir.

Sektörde hizmet farklılaşması bulunmuyor, sektörde fiyat rekabeti kalite rekabetinin önüne geçiyor. Yani eğitim ve hizmet kalitesi tüketici tercihleri açısından önemini yitirirken fiyat karar aşamasında belirleyici etken oluyor.' denildi. ANKARA AA

RAKAMLARLA SÜRÜCÜ KURSU SEKTÖRÜ

Toplam kurs sayısı 2.913

İstanbul'daki kurs sayısı 564

Ankara'daki kurs sayısı 250

İzmir'deki kurs sayısı 213

Yıllık ortalama kursiyer sayısı 1 milyon 400 bin

Sektörde toplam istihdam 36.000

Yıllık ekonomik büyüklüğü 3,3 milyar TL

ZAMAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
14.08.2025
02:32
Vali Usta, Bingöl`ün 2 aylık asayiş raporunu açıkladı
Vali Usta, Bingöl'ün 2 aylık asayiş raporunu açıkladı
Bingöl'de düzenlenen Güvenlik ve Asayiş Bilgilendirme Toplantısı'nda Vali Ahmet Hamdi Usta, son 2 aylık verileri paylaştı, yürütülen çalışmaların suç oranlarının azaltılmasına nasıl yansıdığına dikkat çekti.
14.08.2025
02:31
Bingöl`de 42 adet sikke ele geçirdi
Bingöl'de 42 adet sikke ele geçirdi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 42 adet sikke ele geçirildi.
14.08.2025
02:29
Bingöl`de memurlardan Hükümetin zam teklifine tepki
Bingöl'de memurlardan Hükümetin zam teklifine tepki
Bingöl merkez PTT Kavşağı'nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, teklifin yetersiz olduğunu belirterek 'Bu teklif yetersiz ve geçersizdir. Adil ve acil teklif bekliyoruz.' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın