KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Mart 2026 Cuma
°C

Taksi ve dolmuşlarda kamera ile acil durum butonu zorunluluğu

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre; taksi ve taksi dolmuşlarda kamera sistemiyle görüntü kayıt cihazı, araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurma şartı getirildi.

Taksi ve dolmuşlarda kamera ile acil durum butonu zorunluluğu
29 KASIM 2024 CUMA 14:38
4
2466
1
AA aa

İçişleri Bakanlığınca, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yağılan değişiklikte yönetmeliğin, "Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" bölümünde yer alan tabloya bazı eklemeler yapıldı.

Bu eklemlerden en çok dikkati çeken ise araçlara getirilen acil durum butonu oldu.

Ayrıca yapılan değişiklikler sadece bu kadarla sınırlı değil...

ARAÇLARDA GÖRÜNTÜ KAYIT CİHAZLARI DA YER ALACAK

Buna göre, Karayolu Taşıma Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu kapsamında ticari olarak yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma taşıtları ile taksi ve taksi dolmuşlarda kamera sistemi ile görüntü kayıt cihazı bulundurulacak.

Sistem, sürücü koltuğu da dahil taşıtın içini ve gidiş istikametindeki yol kesimini gösterecek, taşıtın faaliyette olduğu süre içinde ve en az bir ay süre ile kayıt yapacak.

TAKSİ VE DOLMUŞLARDA: TAKİP SİSTEMİ, ACİL DURUM BUTONU

Yapılan kayıtların ne kadarının ve hangi şartlarda bir IP adresine otomatik olarak kopyalanması gerektiğine ilişkin hususlarda, mahallin taşıma şartları göz önünde bulundurularak ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonlarınca karar alınabilecek.

Bu kayıtlar, genel güvenlik ve trafik güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına yönelik olarak İçişleri Bakanlığının (Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı) erişimine hazır bulundurulacak.

Ayrıca, taksi ve taksi dolmuşlarda araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulacak.

ACİL DURUM BUTONU, İHTİYAÇ HALİNDE TAŞITLARIN TAMAMINDA YER ALABİLİR

Taksi ve taksi dolmuşlar için öngörülen araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulması şartı, ihtiyaç halinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında faaliyet gösteren taşıtların tamamında veya belirlenenlerinde ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonları tarafından zorunlu tutulabilecek. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde uygulanmak üzere buna ilişkin karar alabilecek.

Söz konusu sistemlerin montajına dair Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca görevlendirilen kurum ya da kuruluşlar tarafından düzenlenen belge, taşıtın tescil kayıtlarına işlenecek ve bir sureti denetim sırasında ibraz edilmek üzere araçta muhafaza edilecek.

İLGİLİ KURUMLAR KONTROLLER YAPACAK

Adı geçen teçhizatların belirli periyotlarda uygun çalışıp çalışmadığına dair kontrol, ilgili kurum tarafından yapılacak.

Söz konusu teçhizatları bulundurma şartı, kapsamda bulunan taşıtların 1 Mart 2025 tarihinden sonraki ilk muayenelerine kadar aranmayacak.

 

 

Kaynak: Ensonhaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112572)
29 Kasım 2024 Cuma 14:57
Güzel genel sağlık sigortası sorulmayana dek verim alınamaz
27.03.2026
17:17
Genç Devlet Hastanesi`ne BT Cihazı
Genç Devlet Hastanesi'ne BT Cihazı
Bingöl'ün Genç ilçesinde sağlık altyapısını güçlendirecek önemli bir adım atıldı. Genç Devlet Hastanesi'ne kurulan Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazı hizmete alınırken, il merkezine yapılan sevklerin azalması bekleniyor.
27.03.2026
17:05
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı.
27.03.2026
17:03
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Bingöl'de Kiğı Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen etkinlikte öğrenciler, Hesarek Kayak Merkezi'nde doyasıya eğlendi.
27.03.2026
16:29
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
Türkiye bu yaz itibariyle 'yaramaz çocuk' lakaplı El Nino'nun etkisine giriyor. Uzmanlara göre bu aşırı sıcak hava döngüsü 1.2 2 yıl sürecek ve sıcakla birlikte dolu, fırtına, selleri getirecek. El Nino ile alışıla gelen yağış rejimini bozulurken, bildiğimiz mevsim döngüleri de altüst olacak. İklim Bilim uzmanının açıklamasına göre Pasifik kaynaklı El Nino, Türkiye'ye okyanus atmosferini taşıyacak.
26.03.2026
22:03
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
26.03.2026
21:49
Bingöl`de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl'de Afet Farkındalığı İçin Kurumsal İş Birliği
Bingöl Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim ve AFAD İl Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolüyle öğrenci, öğretmen ve milli eğitim personellerine yönelik afet bilinci eğitimleri yaygınlaştırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın