KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2025 Perşembe
°C

Taksi ve dolmuşlarda kamera ile acil durum butonu zorunluluğu

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre; taksi ve taksi dolmuşlarda kamera sistemiyle görüntü kayıt cihazı, araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurma şartı getirildi.

Taksi ve dolmuşlarda kamera ile acil durum butonu zorunluluğu
29 KASIM 2024 CUMA 14:38
4
2016
1
AA aa

İçişleri Bakanlığınca, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yağılan değişiklikte yönetmeliğin, "Hususiyetlerine Göre Araçlarda Bulundurulacak Techizat" bölümünde yer alan tabloya bazı eklemeler yapıldı.

Bu eklemlerden en çok dikkati çeken ise araçlara getirilen acil durum butonu oldu.

Ayrıca yapılan değişiklikler sadece bu kadarla sınırlı değil...

ARAÇLARDA GÖRÜNTÜ KAYIT CİHAZLARI DA YER ALACAK

Buna göre, Karayolu Taşıma Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu kapsamında ticari olarak yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma taşıtları ile taksi ve taksi dolmuşlarda kamera sistemi ile görüntü kayıt cihazı bulundurulacak.

Sistem, sürücü koltuğu da dahil taşıtın içini ve gidiş istikametindeki yol kesimini gösterecek, taşıtın faaliyette olduğu süre içinde ve en az bir ay süre ile kayıt yapacak.

TAKSİ VE DOLMUŞLARDA: TAKİP SİSTEMİ, ACİL DURUM BUTONU

Yapılan kayıtların ne kadarının ve hangi şartlarda bir IP adresine otomatik olarak kopyalanması gerektiğine ilişkin hususlarda, mahallin taşıma şartları göz önünde bulundurularak ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonlarınca karar alınabilecek.

Bu kayıtlar, genel güvenlik ve trafik güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına yönelik olarak İçişleri Bakanlığının (Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı) erişimine hazır bulundurulacak.

Ayrıca, taksi ve taksi dolmuşlarda araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulacak.

ACİL DURUM BUTONU, İHTİYAÇ HALİNDE TAŞITLARIN TAMAMINDA YER ALABİLİR

Taksi ve taksi dolmuşlar için öngörülen araç takip sistemi ve acil durum butonu bulundurulması şartı, ihtiyaç halinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediye Kanunu kapsamında faaliyet gösteren taşıtların tamamında veya belirlenenlerinde ulaşım koordinasyon merkezleri veya il trafik komisyonları tarafından zorunlu tutulabilecek. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde uygulanmak üzere buna ilişkin karar alabilecek.

Söz konusu sistemlerin montajına dair Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca görevlendirilen kurum ya da kuruluşlar tarafından düzenlenen belge, taşıtın tescil kayıtlarına işlenecek ve bir sureti denetim sırasında ibraz edilmek üzere araçta muhafaza edilecek.

İLGİLİ KURUMLAR KONTROLLER YAPACAK

Adı geçen teçhizatların belirli periyotlarda uygun çalışıp çalışmadığına dair kontrol, ilgili kurum tarafından yapılacak.

Söz konusu teçhizatları bulundurma şartı, kapsamda bulunan taşıtların 1 Mart 2025 tarihinden sonraki ilk muayenelerine kadar aranmayacak.

 

 

Kaynak: Ensonhaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112572)
29 Kasım 2024 Cuma 14:57
Güzel genel sağlık sigortası sorulmayana dek verim alınamaz
19.06.2025
13:16
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı. Şahıslardan biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.
18.06.2025
21:26
Bingöl Basın Konseyi`nden Vali Usta ile Başkan Arıkan`a Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden Vali Usta ile Başkan Arıkan'a Ziyaret
Yaklaşık 15 gün öne kurulan Bingöl Basın Konseyi, ilk ziyaretlerini Bingöl Valisi Dr. Ahmet Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'a yaptı. Konsey Başkanı Hakim Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, konseyi amacı, hedefleri ve yürütülmesi planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
18.06.2025
20:06
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)2025 Yılı 16. Etap Başvuru Sonuçları Askı İlanı yayımlandı.
18.06.2025
19:50
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Bakan Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, soruları sıraladı ve 'Bingöl Merkez'deki içme suyu sorununun kalıcı biçimde çözülebilmesi için önümüzdeki dönemde hangi adımlar atılacaktır?' diye ekledi!
18.06.2025
19:20
Okan Alay`dan yeni eser!
Okan Alay'dan yeni eser! 'Sesin Değdiği Yerden'
Bingöl temalı şiir ve hikâyeleri ile de adından söz ettiren ve kuşağının özgün kalemleri arasında yer alan Alay, 'Sesin Değdiği Yerden' adlı yeni eserinde bireyin iç dünyasında yankılanan seslerin peşine düşüyor.
18.06.2025
13:47
Bingöl`de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmada, 15 bin 300 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın