KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Tan: jitem'in varlığından şüphem yok

2004 yılında bombalı saldırıdan kıl payı kurtulan eski Van Valisi Hikmet Tan, JİTEM'in varlığından şüphe duymadığını söyledi. Tan, kedisine yönelik suikastın perde arkasında JİTEM'in olup almadığının ise araştırılmaya değer bir konu olduğunu söyledi.

Tan: jitem`in varlığından şüphem yok
02 OCAK 2010 CUMARTESİ 15:44
0
1592
0
AA aa

JİTEM'in varlığı ile ilgili yaşanan tartışmalar konusunda Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan eski Van Valisi Tan, Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın JİTEM'i inkar ettiğini, ancak bunun inandırıcı olmadığını söyledi. Tan, JİTEM'in resmi olarak değil ama fiili olarak Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak çalıştığını ileri sürdü. Tan, JİTEM'in varlığından ilk kez 1992 yılında Jandarma İstihbarat Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesinin ardından haberdar olduğunu söyledi. Eski Vali, o dönemde Ankara Altındağ Kaymakamı olarak görev yaptığını ve bir dizi esrarengiz öldürme olayına şahit olduğunu söyledi.

Bu olayların bir birleri ile bağlantılı olduğunu, arkasında ise JİTEM'in olduğunu düşündüğünü aktaran Vali Tan, 'Cem Ersever'in öldürüldüğü 1992 yılında uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen Savaş Buldan da öldürüldü. Yine aynı günlerde Altındağ Nüfus Müdürü Necip Baskın öldürüldü. Bunların ikisi de Hakkarili idi. Yine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan öldürüldü. Bunların failleri bulunamadı. Ben bunlar arasında bir bağ olduğunu ve bunların JİTEM tarafından tertip edildiğini düşünüyorum.' şeklinde konuştu.

Tan, kendisine yönelik yapılan suikastta JİTEM'in parmağı olup olmadığı yönündeki soruya ise şu cevabı veriyor: 'Bana yapılan suikastı PKK'nın yaptığı ortaya çıktı. Durum her ne kadar böyle olsa da benim kanaatim bu olayı perde gerisinde PKK'ya bağlı bazı yan kuruluşlar ile devletin içindeki bazı kuruluşların parmağı olduğu yönünde. Şüphelendiğim kuruluşlar arasında JİTEM de var. Ama bunun, yüzde 100 onlar tarafından yapılıp yapılmadığı araştırılmaya değer bir konudur.'

DEMOKARTİK AÇILIM YAPTIM

Van'da görev yaptığı sırada dirençle karşılaştığını belirten Tan şöyle konuştu: 'Ben o yıllarda halkla devleti kaynaştırdım, barıştırdım. Halka devletimizin sıcak yüzünü gösterdim. Çünkü o güne kadar halk PKK ile devlet arasında sıkışıp kalmıştı. PKK, halkı devlete bağlı oluğu için devlet ise 'PKK'ya niçin yardım yapıyorsun?' diye sıkıştırıyordu. Bundan rahatsızlık duyanlar vardı. Rahatsız olanların içinde PKK'nın ve onun siyasi kolunun olduğu tartışmasız. Ama devletin içinde de bu durumdan rahatsız olanlar vardı. Benim dönemimde OHAL kalkmıştı ama bunun etkisi hala vardı. Yani fiili olarak devam ediyordu. Ben demokratik açılımı ta o zamandan başlattım. Bundan rahatsız olanlar bana karşı böyle bir tertibin içine girdi.'

OLAYIN GEÇMİŞİ

Eski Van Valisi Hikmet Tan'a Valilik Konağı altındaki Cumhuriyet Caddesi'nde 2 Temmuz 2004'te bombalı saldırı düzenlenmişti. Bir araca konulan bombanın Vali Tan'ın makam aracını geçişi sırasında patlatılmış, olay yerinden geçen 4 vatandaş hayatını kaybetmişti. Vali Tan, patlamadan birkaç saniye farkla yara almadan kurtulmuştu. Olayın ardından yürütülen soruşturmada Faruk Taştan, Mehmet Kırdağ, Ahmet Örek ve Erkan İnan zanlı olarak yakalanarak tutuklanmıştı. 4 sanığın yanı sıra dosya kapsamında terör örgütü üyesi Mahmut Toy ve Yusuf Ayaz hakkında ise gıyabi tutuklama kararı alınmıştı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama sonunda sanıklardan Mehmet Kırdağ, Faruk Taştan ve Ahmet Örek, 'Terör örgütü PKK üyesi olarak devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırma amacına yönelik vehamet arz eden silahlı eylemde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Diğer sanık Erkan İnan ise terör örgütü üyesi olmak suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

(CİHAN)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
09.05.2025
14:51
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kurumsal İletişim Sürecinde İletişim Temsilcilerinin Rolü' seminerde, kurumsal şablon ve formatların standart hale getirileceğini belirten Korkmazcan, atılacak yeni adımlarla hem kurum içi iletişimin güçlendirileceğini hem de kurumsal kimliğin kamuoyundaki etkisinin arttırılacağını vurguladı.
09.05.2025
13:42
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, 57,29 gram kokain, 20,16 gram metamfetamin ve para ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın