KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Tandır geleneğini sürdürüyor

Genç ilçesinde tandır işletmeciliği yapan 51 yaşındaki Aysel Anik, hem tandır geleneğini sürdürüyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor. Anik, ev hanımlarının da bu şekilde kazanç elde etmeleri için çağrıda bulunuyor.

Tandır geleneğini sürdürüyor
28 MAYIS 2019 SALI 21:03
8
5184
1
AA aa

Bingöl'ün Genç ilçesinde ev kadınları tarafından yapılan tandır ekmeği ramazan ayında, sade, sac ekmeği ve yağlı ekmek çeşitleriyle yoğun talep görüyor. Genç halkının yanı sıra ziyaretçilerinin de vazgeçilmezi haline gelen tandır ekmeği, kadınlar için önemli bir gelir kapısı oldu.

Genç ilçesinde 150 metre kare alanda işyeri açan tandır işletmeciliği yapan 51 yaşındaki Aysel Anik, iki yıla aşkın süredir tandır ekmeği yaptığını anlattı. Eşinin tandır ekmeği yapmasına karşı çıktığını ve ilçede kadınların hemen hepsinin tandır ekmeği pişirmeyi bildiğini aktaran Anik, "Benim gibi birçok ev hanımı, tandır ekmeği yaparak evine gelir sağlıyor. Hem yöresel lezzetlerimizi, geleneklerimizi yaşatıyoruz. Hem de aile bütçemize katkı sağlıyoruz” dedi.

Eşim tandır ekmeği yapıp satmama engel olmasına rağmen ben bu işletmeciliğe devam ettim. Eşim çalışmadığından dolayı, KOSGEB ve diğer yerlere de baş vurdum ama bir türlü dönüş olmadı. Kendi imkanlarımla borç ederek, bu iş yerini kış ayında açtım 2 evli 5 bekar çocuğum var. Onların idaresini yapabilmek için mecburiyetten açtım, Bu iş yerini büyütmek için ve burada çalışanlara daha iyi katkı sağlamak için kaymakamlığa gidip defalarca dilekçe yazmama rağmen 600 TL bir ödenek verildi. Kadınların emeği bu kadar mı devlet hani bayanlara katkı sunuyordu. Devlet en çok bayanların arkasında durmalı ama nerede her zaman, her yerde diyorlar ki, Devletimiz kadınların yanındaydı. Devlet bize destek verirse ben bu iş yerine iki tane daha tandır yapıp günde ortalama 1000 ekmek çıkartırdım.

Bende onun için KOSGEB'e ve Kaymakamlığa başvurma rağmen her hangi bir şekilde dönüş olmadığını aktaran Anik, Kendi imkanlarıyla borç ederek açtığını 5 bayan ile çalışan ve günde ortalama 500-600 ekmek yapıp normal tandır ve Saç ekmeği 1 TL yağı ekmeği ise 1,50 TL sattığını söyledi.

Tandır Ekmeği yapan 41 yaşındaki Fatma Akgöl'de 1 yıldır tandır ekmeği yapıp sattığını belirtti. Biz burada 5 kişi 50 TL'ye çalışıyoruz. Ama bize yetmiyor. Devletin bize destek sunmasını istiyoruz. Sigortasız çalıştıklarını belirten Akgöl, şöyle konuştu:

"Devlet bize destek verse en azından sigortamız ya da asgari ücretle çalışmış olsaydık daha iyi olurdu. Birçok tandırda benim gibi kadınlar çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Tandır ekmeğine ilginin gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Bunun nedeni hem lezzeti hem de ekonomik oluşudur. Günde 50 TL ile sabah saat 07.00'den Akşam saat 08.00'de eve git oda olmuyor. Ramazan ayında çalışmak çok daha zor bizim için,5 bayanız yarısı sabah çalışıyor. Yarısı ise akşam çalıyor. İsteğimiz sadece devletten destek bekliyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_44735)
29 Mayıs 2019 Çarşamba 02:35
Bingölün en calıskan belediye baskanı Yücel Barakgazinin vaatleri arasında her mahalleye bir tandır vardı..Maalesef simdiki belediyede insanları afişe ederek sabahım korunde bekleterek,azarlayarak iki kuru ekmek dagitiyor..Sabahları ekmek bekleyen insanların sizi gördügünde o utangaç,mahcup bakışlarını gorseniz iciniz kaldırmaz..Biride demiyor ki biz bunlara verecegimiz ekmegi onlari incitmeden verelim
02.07.2026
15:02
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Kent Meydanı Otoparkı Hizmete Açıldı
Bingöl Belediyesi'nin şehir merkezindeki otopark sorununa çözüm olarak hayata geçirdiği Kent Meydanı Otoparkı hizmet vermeye başladı. Toplam 500 araç kapasiteli otopark, 24 saat kesintisiz hizmet sunacak. Otopark için saatlik ve aylık abonelik ücret tarifesi de açıklandı.
02.07.2026
14:56
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Klima yüklü kamyonet alev alev yandı
Bingöl-Diyarbakır karayolunda seyir halindeyken alev alan klima yüklü kamyonet kullanılamaz hale geldi. Genç Belediyesi İtfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle yangının ormanlık alana sıçraması önlendi.
02.07.2026
14:30
Bingöl Adalet Ormanı`nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Adalet Ormanı'nda ağaçlar geleceğe hazırlanıyor
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde oluşturulan Adalet Ormanı'nda sulama ve bakım çalışması gerçekleştirildi. Çalışmalarla, fidanların sağlıklı gelişiminin desteklenmesi hedefleniyor.
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın