KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Tarihi eserler su altında kalmayacak!

Bingöl'de M.Ö 1200 yıllara ait tarihi eserlerin baraj suları altında kalmaktan kurtarmak için başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında şuana kadar 63 eser bulundu. Nurik Höyük1 bölgesindeki çalışmalarda Urartular'dan kalma gözetleme kulesi olarak düşünülen alanda gün yüzüne çıkartıldı.

Tarihi eserler su altında kalmayacak!
21 EYLÃœL 2018 CUMA 21:19
0
4033
1
AA aa

Bingöl'ün Solhan Ä°lçesi Murat köyü Nurik Höyük'te yaklaşık 6 ay önce 5'i Arkeolog ve 27 kiÅŸilik ekiple baÅŸlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında M.Ö 1200'li yıllara ait olduÄŸu düÅŸünülen 40 envanterlik ve 23 tane de etütlük eser gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmaların baÅŸlatıldığı ilk nokta olan Nurik Höyük1 bölgesinde Ururtular'dan kalma gözetleme kulesi alanı da gün yüzüne çıktı. Halen çalışmanın sürdüÄŸü Nurik Höyük2'de ise 5 adet 3,5 metrelik sondaj kazısı gerçekleÅŸtiÄŸi ve Urartular döneminde bir yerleÅŸim yeri olduÄŸunun düÅŸünüldüÄŸü öÄŸrenildi.

"Urartuların gözetleme kulesi ortaya çıkarıldı"

Bingöl bölgesinde daha önce Arkeolojik çalışmaların yapılmadığını söyleyen Elazığ Müze Müdürü ve Kazı BaÅŸkanı Ziya Kılınç, "Nurik Höyük'te yaptığımız çalışma Kalehan 2 Baraj sahası altında kalacak tarihin kurtarılmasına yönelik bir çalışma. Bu çalışmaya 2 Nisan 2018 tarihinde baÅŸladık. Yaklaşık 6 aydır burada 5 Arkeolog 22 iÅŸçi ile çalışmamızı sürdürmekteyiz. Üzerinde bulunduÄŸumuz alan Nurik Höyük1. Burayı ilk önce höyük olarak düÅŸündük yaptığımız kazı sonunda yerin M.Ö 1200 yıllara kadar, demir çaÄŸa kadar uzanan bir yerleÅŸim olduÄŸu ve bu yerleÅŸimin Urartular döneminde bir gözetleme kulesi olarak kullanıldığını tespit ettik. Bu alanda yaklaşık 40 envanterlik eser ve 23 tane etüttük eser gün yüzüne çıkarıldı" dedi.

Eserler, açılacak Bingöl Müze müdürlüÄŸü envanterine kaydedilecek"

Çalışmaların halen devam ettiÄŸini belirten Kılınç, "Fırat Üniversitesi'nden, Yüzüncü yıl Üniversitesinden hocalarımızla birlikte yine Kalehan enerjinin aldığı Arkeologlarla birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Burada toprak altından gün yüzüne çıkarttığımız eserleri Elazığ müzesine götüreceÄŸiz. Elazığ Müzesi laboratuvar çalışmalarının ardından temizliÄŸini ve bilimsel analizini yaptıktan sonra teÅŸhire layık olan teÅŸhire koyacağız. Tabi bunlar ilelebet Elazığ müzesinde kalmayacaktır. Åžuan Bingöl Ä°l Kültür ve Turizm MüdürlüÄŸü tarafından yürütülen bir çalışma var. Bingöl'de müze için ödenek saÄŸlanmış. Kısa bir zaman sonra Bingöl'de bir müze açılması planlanıyor. Bingöl'deki eserler halihazırda Elazığ'da Arkeoloji ve etnografya müzesinde. Bingöl Müzesi açılınca hem bu kazıdan çıkan eserleri hem zor alım dediÄŸimiz mahkemelerden gelen, Polis ve Jandarmanın el koyduÄŸu kaçakçılık bürolarının yakaladığı eserler ve ÅŸahısların getirip sattığı eserlerin tamamı envanterleri düÅŸürülüp Bingöl'de açılacak olan müze müdürlüÄŸü envanterine kaydedilecektir" diye bilgi verdi.

"Amacımız, baraj altında kalacak kültür varlıklarımızı çıkarmak"

Kazının asıl amacıyla ilgili de açıklama yapan Kılınç," Kalehan2 barajı altında kalacak kültür varlıklarımızı gün yüzüne çıkartmak bunların tasnifini yapmak ve bunların sular altında kalmasını engellemek için yapılan bir çalışma. Nurik Höyük1 dediÄŸimiz bu alandaki çalışmamız sonlanmak üzere ancak Nurik Höyük2 hemen karşı tarafta görünen alandaki çalışmalar yeni baÅŸladı. Åžuan orada 5 sondaj kazısı gerçekleÅŸti. Bu sondajlarda yaklaşık 3.5 metre derinliÄŸe indik ve zemin 3.5 metreden sonra ana zemine indik. Bu 3.5 metrelik alanda bir kültür tabakası var. Bu kültür tabakası önümüzdeki yıllarda kazacağız. Bilimsel metotlara göre buradaki kültür varlıklarımızı, tarihi eserleri, arkeolojik buluntuları kurtarıp gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin her alanında maalesef kaçak kazılara kültür varlıklara maruz kalıyor. Bizim burada yaptığımız çalışma kesinlikle bir define arama ya da bir kaçak kazı mantığıyla yapılan bir çalışma deÄŸil. Biz iÄŸne ile kuyu kazıyoruz. Yani 6 aydır arkeologlarımız burada iÅŸçilerle birlikte iÄŸne ile kuyu kazar gibi, nakış iÅŸler gibi bu alanı gün yüzüne çıkartmak için hiçbir eseri de kırmadan kırık olan eseri toparlamak için çok ince bir çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaların amacı, dediÄŸimiz gibi insanoÄŸlunun, geçmiÅŸte yaÅŸayan medeniyetlerin yani Urartu olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Urartu, orta çaÄŸlarda yaÅŸamış insanların kültür varlıklarını birleÅŸtirerek bunları biz bizden sonraki insanlığa, bizden sonra gelecek nesillere ayna tutarcasına yaÅŸayışları hakkında bilgilendirmek, kültürel bilinci geliÅŸtirmek ve geçmiÅŸi günümüze yansıtmaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_31434)
24 Eylül 2018 Pazartesi 08:28
çıkarılması gereken daha bir sürü eser var. artık sir müzemizin olmasını ve bu eserlere orada yer verilmesini istiyoruz.. Genç ilçesindede bir çok eser var..
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
16.05.2024
15:08
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kurban Bayramı hazırlığı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı hazırlığı
2024 yılı Kurban organizasyonunu başlatan Bingöl Umut Kervanı Derneği, 'Kurbanınız Umut Olsun' çağrısıyla kurban vekâlet ve bağışlarını kabul etmeye başladı. Bu yıl için belirlenen kurban bedeli de açıklandı.
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın