KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Tarihi fırsat!

Bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek 5 üniversite arasında yer alan Bingöl Üniversitesi’nin Rektörü İbrahim Çapak; “Programla bölgesel kalkınma projeleri geliştirilecek. Elbette bu durum bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olmuştur” dedi.

Tarihi fırsat!
19 EKİM 2016 ÇARŞAMBA 20:03
0
2623
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Çapak, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı'nı değerlendirdi. Program kapsamında seçilen 5 üniversite arasında yer aldıklarını belirten Çapak, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tek bölgesel kalkınma ve misyon projesinin akademik misyonunu yüklenmiş oldu” dedi.

Aday üniversiteler arasında pilot üniversite seçiminde 100'e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğunu belirten Çapak, “ilk aşamayı üniversitemizin de aralarında bulunduğu 12 üniversite geçmişti. Çalışmanın 2. aşaması olan panel değerlendirmelerine, 10 Ekim 2016 tarihinde YÖK'te yapılan panellerle devam edildi.  Bu toplantıda Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması için yürütülmesi planlanan faaliyetler, bu faaliyetlerin yaygın etkileri, kente ve bölgeye muhtemel katkıları ve Üniversitemizin bu faaliyetleri yürütebilmesi için mevcut altyapı donanımının yeterliliği anlatıldı. Bu sunumda YÖK'ün aradığı ‘Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü' konusunda ikna edici cevaplar üretilerek üniversitemizin kurumsal ve alt yapı potansiyeli ortaya konuldu. Bingöl Üniversitesi ile üniversitenin yer aldığı coğrafyanın sosyo-kültürel ve ekonomik görünümü de dikkate alınarak üniversitemiz 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçilmiştir. Dolayısıyla seçilme süreci müstakil bir projenin savunusu ve neticede kabulü olarak değil, Bingöl şehrinin içinde bulunduğu bölge üzerinde kalkınma odaklı bir misyon yüklenme potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin Bingöl üniversitesinin öncülüğünde keşfedileceği tescil edilmiş oldu. Bu durumda üniversitemiz esasen sunulup kabul edilmiş bir projeyi gerçekleştirmek için seçilmiş değildir; aksine YÖK'ün bir projesi olarak bölgesel kalkınmaya katkı yapmak üzere pilot üniversite olarak seçilmiştir. Bu genel konsepte bağlı olarak üniversitemizin bundan sonra üreteceği bütün projeler değerlendirilecek ve gerçekleştirilmesi için güçlü bir bütçeyle teşvik edilecektir” diye konuştu.

“PİLOT ÜNİVERSİTENİN İMKÂNLARI PROJELERİN BAŞARISINA BAĞLIDIR”

Kalkınma Bakanlığı ile birlikte bir proje olarak değerlendirilecek ve Kalkınma Bakanlığınca YÖK'e üniversitenin bu amacı kapsamında kullanımına yönelik bütçe tahsisi yapılacağını belirten Çapak, “Ancak pilot üniversite olarak üniversitemize sunulan bu misyon ve buna bağlı bütçenin kullanımı projelerdeki başarıya bağlı olacaktır. Çalışma sürecinin takibinden 1 yıl sonra durum değerlendirmesi yapılacak ve pilot üniversitelerden performansı uygun olmayanlar sistemden çıkarılabilecek ve yeni üniversiteler sürece dâhil edilebilecektir” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZE HER AÇIDAN BÜYÜK BİR KAZANIM SAĞLAYACAK”

YÖK'ün misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programının üniversiteye güçlü akademik ve kurumsal gelişim kaynakları sağlayacağını kaydeden Çapak, şunları söyledi: “Misyon farklılaşmasının pilot üniversitesi olarak gerekli yapısal dönüşümler, eğitim programı ve müfredat değişiklikleri, kadro düzenlemeleri, akademisyen havuzunun genişletilmesi, farklı uzmanlıklarla desteklenmesi, araştırma alt yapı imkânlarının bölge potansiyeli ile uyumlu olarak geliştirilmesi, araştırma ve uygulama merkezleri kurulması ve geliştirilmesi gibi pek çok fayda elde edilecektir.”

“TARİHİ BİR FIRSAT OLDU”

Çapak, Bingöl Üniversitesi'nin programın bir üyesi olarak başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Fırat Kalkınma Ajansı ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi kurumlarla proje paydaşı olarak çalışacağını söyledi.

Çapak, “Program ile tarım, orman, hayvancılık, meyvecilik, arıcılık, termal sular ve turizm, kış turizmi ve güneş enerjisi gibi pek çok alanda Bingöl merkez olmak üzere bölgenin kalkınması, gelişmesi, istihdam alanının oluşturulması, elde edilen ürünlerin pazarlanması çalışmaları yapılacaktır. Böylece üniversitemizin liderliğinde ve sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile ticari girişimcilerimiz, bölgesel kalkınma projeleri geliştirilecektir. Elbette bu durum bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olmuştur. YÖK'ün üniversitemiz için aldığı bu kararın üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
adnan evcin (@Misafir_20001)
21 Ekim 2016 Cuma 20:36
hükümetin üniversiteler arasında bingölünde aralarında bulunduğu 12 pilot üniversitesi arasında bingölün ilimizinde bulunması tarihi bir fırsattır sn rektörümüz ibrahim çapak beyden biz kiğılıların tek isteği kiğıya bir yüksek okulun açılması eskiden kiğıya bağlı olan adaklı yayladere yedisu ilçe ve köyleri kiğıya yapılacak bir yüksek okul fakültesinden yararlanacaklardır ve bingölün kuzey ilçeleri bir nebze ekonomi yönden canlanacaktır bu tarihi fırsatı kaçırmayalım sn rektörümüzden bu müjdeyi bekliyoruz
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın