KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Aralık 2025 Salı
°C

'Tarım liseleri hamlesiyle Türkiye tarım üssü haline gelecek'

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve Türkiye'nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla tarım liselerinin yeniden yapılandırdıklarını ve özgün projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, tarım alanında eğitim verilen okul sayısının 2020 yılına göre yüzde 100 artışla 72'den 144'e ulaştığını kaydetti.

`Tarım liseleri hamlesiyle Türkiye tarım üssü haline gelecek`
01 MAYIS 2023 PAZARTESİ 20:32
1
2965
0
AA aa

Millî Eğitim Bakanlığı, tarım liselerini yeniden yapılandırarak Türkiye'nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak için çalışmalarını yoğunlaştırarak sürdürüyor.

Millî Eğitim Bakanı Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gıda tedarik zincirinde küresel ölçekte yaşanan sorunlar, tarım ve hayvancılık alanını çok daha önemli bir sektör olarak ön plana çıkardı. Biz de Bakanlık olarak tarım liselerini yeniden yapılandırarak tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve ülkemizin bir tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla özgün projeler hayata geçirdik. Bu kapsamda 2020'de tarım alanında eğitim verilen okullarımızın sayısı 72 iken 2023 yılında bu sayıyı 144'e çıkardık. Yüzde 100'lük bir artış söz konusu oldu. Bununla birlikte 3 yeni okul açılışı için de çalışmalarımız devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tarım Liselerine Yoğun İlgi

2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almak üzere 5 ilde 5 tematik tarım mesleki ve teknik Anadolu Lisesi açıldığını belirten Bakan Özer, 2023-2024 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacak yeni okullarla beraber tarım alanında eğitim öğretim gören öğrenci sayısının daha da artacağını vurguladı.

Türkiye'nin tarımsal üretim ve hayvan yetiştiriciliği potansiyelinin daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla sayılarını artırdıkları tarım liselerine yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Bakan Özer; “2020-2021 eğitim öğretim yılında 9'uncu sınıfa 633 öğrenci yerleşirken 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu okulları tercih eden öğrenci sayısı 2 bin 614'e ulaşmıştı. Yine 2015-2016 eğitim öğretim yılında toplam 3 bin 630 öğrenci tarım alanının çeşitli dallarında eğitim alırken; mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde açılan yeni tarım alanları ve tematik tarım mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile beraber 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu sayı 10 bin 354'e yükseldi” dedi.

“Okul arazilerinde yüksek verimli tarım ve hayvancılık”

Bakan Özer, Hollanda Modelinin Türkiye'de uygulanabilmesi için tarım alanı öğretmenlerinin bir kısmının özel alan yeterliliklerinin geliştirilmesine yönelik Erasmus Akreditasyon iş başı gözlem projesi kapsamında Hollanda'ya gönderildiğini belirtti.

Mevcut tarım alanı olan okullarda 30 dönüm ile 800 dönüm arasında değişen tarıma elverişli araziler bulunduğuna vurgu yapan Özer, "Toplamda 4 milyon metrekare araziye sahip olan okullarımız bu arazilerde halen çavdar, çeltik, patates, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri ekiminin yanı sıra bahçe ve süs bitkileri, seracılık, meyce yetiştiriciliği, hayvan yetiştiriciliği, toprak analizleri, tohum çalışmaları gibi birçok faaliyet gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda dünyada gelişen tahıl ve buğday krizinden dolayı mesleki eğitim kurumlarının un ihtiyacını karşılamak üzere geçtiğimiz yıl 575 dönüm arazide buğday ekildiğini belirten Özer, bu yıl ise 2 bin 580 dönüm arazi için buğday ekimi yapıldığını kaydetti.

Tarım liselerinin üretim geliri 3 milyonu aştı

Tarım alanı bulunan okulların üretim kapasitesine de değinen Özer, "2017 üretim gelirimiz 1 milyon 329 bin lira iken 2022 sonu itibarıyla bu miktar 7 milyon 926 bin liraya çıktı. Okullarımızda hayvan yetiştiriciliği alanında geçmiş yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yok denecek kadar az iken günümüzde özellikle 200 büyükbaş, 250 küçükbaş ve 6 bin kümes hayvanları yetiştiriciliği yapılıyor. Bu sayının her geçen gün arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra hayvan yetiştiriciliği alanı bulunan tarım okullarımızda ülkemizin farklı coğrafyalarında ön plana çıkan ipek böceği yetiştiriciliği ve arıcılık gibi uygulamalar devam ediyor." dedi.

Kaynak: Birlik Haber Ajansı

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
15.12.2025
23:02
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Melekan (Mutluca) Köyü Beroj/Cevizli Mezrası'nda yıllardır çözüm bekleyen ulaşım sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
15.12.2025
23:01
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor'un Niğde Belediyespor ile oynadığı karşılaşmada taraftarların kötü tezahüratı nedeniyle PFDK, yeşil beyazlı kulübe para cezası verdi. Aynı maçta bir antrenöre de talimat ihlali gerekçesiyle ceza uygulandı.
15.12.2025
23:00
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 55 ilde siber suçlara yönelik son 6 günde düzenlenen operasyonlarda 301 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda çocuk istismarı, dolandırıcılık ve yasa dışı bahis suçlarına darbe vuruldu.
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın