KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Tarımsal projelere destek sözü

Dün Bingöl'de incelemelerde buluna Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bingöllülere seslenerek; “Projeyi yapın getirin biz de destek verelim” dedi.

Tarımsal projelere destek sözü
26 TEMMUZ 2008 CUMARTESİ 10:18
0
1958
0
AA aa
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bazı incelemelerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Bingöl'e geldi. Bakan Eker, 10 yıl öncesine ait söylemlerle tarım ve hayvancılık konusundaki gelişmeler konusunda tarım sektörüne haksızlık yapıldığını belirterek, ''Türkiye'de bir ezber var tarım geriye gidiyor diye, tarım geriye gitmiyor, son 5 yıldır ileriye gidiyor'' dedi.

Elazığ'dan karayolu ile Bingöl'e gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Elmalı Köyü'ndeki bir kır lokantasında öğle yemeği yedi. Bakan eker burada hazırlanan yer sofrasında yemek yedikten sonra vatandaşlarla sohbet etti. Burada bir süre dinlenen Eker, Bingöl Kültür Merkezinde düzenlenen 2. Bingöl Sempozyumu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, son 20-30 yılda tarım ve hayvancılık geriye gidiyor söylemlerinin ezber olduğunu söyledi. Eker, ''Bir ezber var ve bu ezber 20–30 yıl öncesine ait bir ezber. Güncellenmemiş bilgilerler hep konuşuyorlar'' dedi.

Son 5 yılda Türkiye'de tarım ve hayvancılık konusunda tarımsal üretim değerinin 5 katına çıktığını anlatan Eker, şöyle konuştu:

''Türkiye'de son 5 yılda tarım ileriye gidiyor, geriye gitmiyor. Bunları ben söylemiyorum; rakamlar ve kayıtlar söylüyor. Türkiye'nin tarımsal üretim değeri 22 milyar dolardan 50.6 milyar dolara çıkmıştır. Bu rakamlar üretim değerinin 2 katından fazla arttığını gösteriyor. Ne kadar zamanda; 2002–2007 yılları arasında. Yani son beş yılda. Tarım ürünleri ihracatı 2002 yılında 4 milyar, 2007 yılında 10 milyon dolara çıkmış, meyve-sebze üretimi 10 milyon ton artmış, süt üretimi 8,4 milyon tondan, 12.3 milyon tona yükselmiştir. Demek ki hayvancılık ta da çok önemli bir artış var. Tabi bunlar kendiliğinden olmadı. Hükümetimiz tarafından uygulanan gelir politikaları, teşvik sistemi ve geliştirilen projeler sayesinde olmuştur. Yıllardır bir ezber var ve bu ezber güncellenmemiş bilgilerden konuşuluyor. Bu hem Türkiye'ye, hem de tarım sektörüne haksızlıktır.''



''Hayvancılık, arıcılık ve meyvecilikle''
Konuşmasında Bingöl'de coğrafi bakımdan tarımsal üretim yapılmasının yetersiz olduğunu belirten Bakan Eker, Bingöl'ün ve bölgenin kalkınması için hayvancılık, arıcılık ve meyveciliğin yapılmasını istedi. Bu konuda proje hazırlayanlara destek verileceğini anımsatan Eker, ''Bingöl'ün ve bölgenin kalkınması için yapılması gereken 3 şey var. Hayvancılığın geliştirilmesi; bunun için mera ve dağlık alanlarda geliştirme imkânı var. İkincisi arıcılığın geliştirilmesi; bunun içinde potansiyel var. Üçüncüsü meyveciliği geliştirilmesidir. Bu 3 alanla ilgili vereceğimiz destekle somut projeler yapılırsa ve bu kaynak etkin olarak kullanılırsa hem istihdam yaratma imkânına, hem de ekonomiye ciddi katkısı olur'' dedi.



''Doğu ve Güneydoğu illerine özel teşvik''
Hayvancılıkla ilgili KİT'lerin özelleştirilmesini ‘yanlış' olarak değerlendiren Bakan Eker, Erzurum, Bingöl, Van ve Diyarbakır Et Balık Kurumları'nın özelleştirme kapsamından çıkardıklarını, bu kurumları çalıştırmak içinde özel teşvik verdiklerini kaydetti. Hayvan yetiştiricilerine hem kredi, hem de destekleme primi verildiğini ifade eden Eker, şunları söyledi:

''Biz hükümete geldiğimizde daha önce yapılmış bir yanlışı da düzelttik. Neydi bu yanlış; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılıkla ilgili kurulan KİT'ler özelleştirme kapsamına alınmış ve özelleştirilmişti. Neydi bunlar; Yem ve süt fabrikaları ile et balık kurumlarıydı. Biz geldiğimizde 2005 yılında et balık kombinalarını kurtardık. Bunlar, Bakanlığımıza bağlı KİT olarak Erzurum, Bingöl, Van ve Diyarbakır'da faaliyetlerine devam ediyor. Bu kombinalar çalışsın diye de yeni bir proje geliştirdik. Bu bölgedeki hayvan yetiştiricileri besi projeleri hazırlasın biz kredi verelim. Proje gerçekleştikten sonra et balık kurumlarına gidip besilerini teslim etsinler biz ayrıca prim verelim. Bu proje sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerde uygulanmaktadır.''

Konuşmasını tamamladıktan sonra Bakan Eker'e, Bingölspor Kulübü Başkanı Şeref Varolgüneş tarafından, üzerinde ismi yazılı Bingölspor forması hediye edildi. Buradan Bingöl Valiliği'ne gelen Bakan Eker, Vali İrfan Balkanlıoğlu ile bir süre görüştükten sonra Valilikte düzenlen toplantıda muhtarlar bir sohbet etti.

Muhtarların sorunlarını dinleyen Bakan Eker, özel bir firamaya ait bal ve reçel paketleme fabrikasının açılışını yaptı. Bakan Eker, Bingöl'deki temaslarını bitirdikten sonra helikopter ile Diyarbakır'a gitti. Bakan Eker'in Bingöl ziyaretine milletvekilleri Yusuf Coşkun, Cevdet Yılmaz ve Kazım Ataoğlu ile çok sayıda vatandaş eşlik etti.



 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2026
02:59
Rektör Çelik:
Rektör Çelik: 'Diş Hekimliği Fakültemiz aynı zamanda üretim merkezi olacak'
IDEX Ağız ve Diş Sağlığı Fuarı'nı ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri yerinde inceleyen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin yalnızca ileri teknolojik donanıma sahip bir sağlık merkezi olmayacağını, aynı zamanda dental malzeme üretim süreçlerinin yürütüldüğü bir merkez haline geleceğini belirtti.
18.04.2026
01:57
Bingöl`de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Şehit Mustafa Gündoğdu Kavşağı'nda iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılardan 2'si ambulansla hastaneye kaldırıldı.
18.04.2026
01:43
Fırıncılardan zam savunması:
Fırıncılardan zam savunması: 'Sadece Fiyat Değil, Gramaj da Arttı'
Bingöl'de ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken fırıncılar, 25 TL'ye satılan ekmeğin 310 gram değil 350 gram olduğunu belirterek, kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerin eksik olduğunu savundu.
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın