KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2024 Salı
4 °C Yağmur

Tarlada mobil okul dönemi

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, telafi eğitimle ilgili açıklamalar yaptı. Tarladaki çocuklara ulaşmak için mobil okulların kurulmaya başladığını açıklayan Selçuk, bunun için 1001 köy okulunun tespit edildiğini belirtti.

Tarlada mobil okul dönemi
12 TEMMUZ 2021 PAZARTESİ 10:07
0
2989
0
AA aa

Okullarda bir yandan telafi eğitimi sürüyor, diğer taraftan liselerde yerleştirmeler yapılıyor. 6 Eylül'de okullarda 2021-2022 eğitim-öğretim yılı başlayacak ve yeni yıl için hazırlıklar da hız kazandı. Bu yoğun dönemde, önceki gün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Milliyet'e konuştu. Selçuk'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Telafi eğitimi yoğun şekilde sürüyor. Hangi kademelerde ilgi daha çok?

İlkokul ve ortaokulda yüksek. Ortaokul son sınıf ve liselerde daha az. Çünkü 8 ve 12. sınıflar Destekleme ve Yetiştirme Kursları'na (DYK) gidiyorlar. 8 milyon öğrencimiz başvurdu, 321 bin öğretmenimiz yer alıyor. Sayı, her geçen gün artıyor. 22 bin okulda, her ilçede “Telafide Ben de Varım” kapsamında etkinlikler sürüyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kampları ve diğer tesisleri; paydaş belediyelerin ve bakanlıkların yüzme havuzları, spor tesisleri, müzeleri, kütüphaneleri devrede. İllerde valilerimiz bir koordinasyon ekibi oluşturdu. Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, İçişleri, Sağlık ve Millî Eğitim bakanlıkları il müdürleri, valilerimizin koordinasyonunda toplandı. Çocuklarımız ve gençlerimiz için sporla, sanatla, müzikle, doğayla, kültürle iç içe, dolu dolu bir yaz programı hazırlandı.

DYK'lar açık değil mi?

Evet, destekleme ve yetiştirme kurslarımız açık. Bayram tatilleri haricinde, her hafta açıktı, hiç kapatmadık. Dolayısıyla, uzaktan eğitim döneminde sınavlara hazırlık sürecindeki bütün çocuklarımız için yüz yüze kurs alabilme imkânını ücretsiz ve kesintisiz olarak sağladık.

Okullar açıldığında telafi eğitimleri sürecek mi? O kapsamda takvim belli oldu mu?

Bir okuldaki öğrencinin ihtiyacını o okuldaki öğretmeni, müdürü bilir ve biz genel bir çerçeve çizmekten ziyade, şunu yapalım diyoruz: Mesela ilkokulda 5.5 milyon çocuğumuz var. İlk hafta rehberlik uyum çalışması olacak. ‘Öğretmen sorunu nasıl çözer?' noktasından bakıp uygulamaya yönelik ek kaynak vereceğiz. Mesela, 3. sınıfa geçen çocuğa yönelik tarama setimiz olacak. Tamamsa 3. sınıfın konusuna geç. Tamam değilse geçmeyelim çünkü çocuğun desteğe ihtiyacı var. O nedenle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız her bir ders için ‘Kritik Kazanımlar Tablosu' hazırladı.

Herkes sınıf geçti, bunun sıkıntıları yaşanacak mı?

Bizim çocuklarla ilgili birinci derecede sorumluluğumuz, onların ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak. Akademik telafiyi bir şekilde sağlarız ve sağlıyoruz. 1.5 yılı kapsayan Ulusal Destekleme Programı'mızda yoğun bir akademik destek olacak. 1'den 2'ye geçen öğrencilerimiz için okuma yazma taraması başlatacağız, bu taramaların sonuçlarına göre ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. Ayrıca 3 ve 4. sınıf öğrencilerimizi ise İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) uygulamasıyla destekleyeceğiz. Liselere gelecek olursak... DYK'lar, kapsamlı bir şekilde çalışacak.

Bazı ülkeler isteğe bağlı sınıf tekrarı kararı aldı. Türkiye'de de olacak mı?

İlkokullarımızda veli isteğine bağlı olarak yapabiliyoruz.

Yerel yerleştirmede, kendi kayıt alanındaki okula kayıt yaptıracak iki öğrencinin Okul Başarı Puanı (OBP) da aynı olursa son kalan kontenjana müdür kimin kaydını yapacağını nasıl belirleyecek?

Bu durumda şu ana kadar bir istisna yaşanmadı. Olması durumunda da her iki öğrencinin de kaydı yapılacak. Öğrenci mağdur edilmeyecek.

Öğretmenlere 3. doz olacak mı, aşı zorunlu tutulacak mı?

Bizde zorunlulukla ilgili bir çalışma yok. Öğretmenler, sağlıkçıların hemen ardından öncelikli gruptalar. Sağlık Bakanlığının uygulama takvimine bağlı olarak süreç devam edecek.

TARLALARA MOBİL OKULLAR KURULUYOR

Gezici EBA araçlarıyla köy okullarına ulaşmayı düşünüyor musunuz?

Elbette ki... Zaten ulaşıyoruz… EBA Mobil Destek araçlarımız hem erişim desteğine ihtiyaç duyan köylerimizde hem de mevsimlik tarım çalışanlarımızın çocukları için tarlada… Mobil okullar kurmaya başladık. Bunların programları, gönüllü öğretmenleri hazır. İlk model uygulamalar, Ankara'da yapıldı. Antalya, Şanlıurfa, Adana gibi yoğun tarım işçiliği olan illerde bu uygulama başlayacak. Bunu, yaz boyunca yaygınlaştıracağız. Çocukların ayağına okul götürme yöntemi, MEB tarihinde bir ilk. EBA'ya katılım oranı en az olan ve imkânsızlıkları bulunan 1001 köy okulunu tespit ettik. İlk adımda onlarla ilgileneceğiz. Öğretmenlerimiz, özel olarak tasarlanmış bir program çerçevesinde yetiştirilecek. Yeni eğitim öğretim yılına köy öğretmenleri hazırlanmış olacak. Aynı zamanda o bölgedeki çocukların temel okuma yazma becerileri ve temel matematik becerilerini de izleyip öğretmenlere belli destekler ve materyaller göndereceğiz. Ve tabii ki bütün süreci izleyeceğiz. Her dönem, o 1001 okula yeni 1001 okul eklenecek.

İŞ GARANTİLİ LİSELER

Bir de herkes üniversite okumalı mı tartışması var…

Biz niye mesleki eğitim diyoruz, niye yüzlerce iş garantili okul kurduk? Bunun temel sebebi, gençlerimizi ilgi ve yetenek alanlarında erken yaşta uzmanlaşmalarını sağlamak ve hayalini kurdukları alanda istihdam kapılarını açmak.

Bu yıl İngiltere'de yükseköğretime geçen öğrenci oranı yüzde 48'di, öğrencilerin yüzde 52'si meslek okullarında. İsviçre'de yüzde 38 çıktı. Türkiye'de şöyle bir yanılgı var: Siz herkesin üniversite okumasını nasıl engellersiniz? Ben engellemiyorum ki… Diyelim ki uluslararası gemilerde çalışacak teknisyen lazım. O zaman lise seviyesinde bunu hâlletmem gerekiyor. Denizcilik meslek liselerinde yeni bir dönem başlattık. Gemiadamı İstihdam Ofisleri ile proje okullar arasında koordinasyon ve iş birliği sağlıyoruz. Bu sene 6 okul kurduk. Denizcilik sektörü ‘Bu okullardan mezun olanların tamamını işe almayı garanti ediyoruz' dedi. Otellerdeki, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) okullarımızın tamamı doldu.

Meslek liselerinde yeni alanlar açılacak mı?

Sahne sanatları; su altı kaynakçılığı okulları açılıyor. TÜBİTAK'ın Gebze'ye okulunu açıyoruz.

KAYNAK: MİLLİYET

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.03.2024
01:18
Vali Usta şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Vali Usta şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Bingöl'de şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Usta, 'Bu toprakları vatan yapmak için sizler en değerli varlıklarınızı; çocuklarınızı, eşlerinizi, kardeşlerinizi, yakınlarınızı, kısacası en sevdiklerinizi bu millet için feda ettiniz. Sizler için ne yaparsak yapalım hakkınızı hiçbir şekilde ödeyemeyiz' dedi.
19.03.2024
01:17
'Şehit aileleri başımızın tacı, gazilerimiz onurumuzdur'
Şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen iftar programında konuşan Genç Kaymakamı Güzel; 'Şehitlerimizin emaneti olan sizlere ve gazilerimize sahip çıkabilmek bizim için en kutsal görevdir. Her zaman yanınızda olacağız' dedi.
19.03.2024
01:15
Bingöl`de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.
19.03.2024
01:15
'Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
Kebude; '1915 Çanakkale Zaferi Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözüdür ve Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
19.03.2024
01:13
AFDK Yozgat Bozokspor`a ceza yağdırdı!
AFDK Yozgat Bozokspor'a ceza yağdırdı!
Bingöl'de oynanan ve bir dizi gerilimlere sahne olan Yeni Genç Muratspor - Yozgat Bozokspor maçında sportmenliğe aykırı hareket eden 3 Bozoksporlu futbolcu ve kulüp antrenörüne ceza verildi. Kulübe de ayrıca para cezası kararı çıktı!
19.03.2024
01:12
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
Bir dönemin güldüren ve düşündüren adamı Yusuf Buyankara, 12 yıl aradan sonra sahneye döndü ve gösterisinde izleyenleri kahkahalara boğdu!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın