KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Tedavi ve izleme merkezi kurulmalı

PKU-DER Başkanı Fatma Gündoğdu; “Fenilketonürili hastaların tahlil, tedavi ve diyet takibinin yapılabilmesi için ‘Fenilketonüri Tedavi ve İzlem Merkezleri’ kurulması hali hazırdaki ve bundan sonraki tüm fenilketonürili hastaların ve ailelerinin sorunlarını kesin bir şekilde çözüme kavuşturacaktır” dedi.

Tedavi ve izleme merkezi kurulmalı
06 HAZİRAN 2016 PAZARTESİ 23:37
0
2014
0
AA aa

Fenilketonüri ve Çölyak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (PKU-DER) Başkanı Fatma Gündoğdu, Fenilketonüri Haftası dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Fenilketonüri'nin  kalıtsal bir metabolik hastalık olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Bu hastalıkla  doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin  ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur. Yenidoğan her bebekten bazı tahliller için topuktan kan alınır ve alınan kan örnekleri laboratuarlara gönderilir. Tahliller neticesinde bebeğin fenilketonürili olduğu tespit edilir ve aileye acilen bilgi verilerek ne yapması gerektiği ebeveyne bildirilir. Artık fenilketonürili bebek ve ailesi için zorlu süreç başlar: İlk dönemlerde haftada bir olmak üzere ayda en az bir kez fenilketonürü değeri ölçülmekte zorunda ve bebek için ömür boyu diyetli yiyecekler tüketmek mecburiyetinde kalmaktadır. Fenilketonürinin tespiti ve vatandaşlarda farkındalık oluşturma hususunda Devletin ilgili birimleri görevlerini yerine getirmektedir. Bu kapsamdaki çalışmalar gerçekten takdire şayandır. Diğer taraftan fenilketonürili hastanın engelli olması durumunda engellilere tanınan tüm haklar fenilketonüri nedeniyle engelli olanlara da tanınmaktadır. Ancak Devletimizin asıl amacı fenilketonüri tespit edildikten sonra hastanın engelli konumuna düşmemesi için çalışmalar yapması, hastaları sadece ailelerin insafına bırakmaması olmalıdır” dedi.

Devlet bünyesinde Fenilketonüri tedavi ve izlem merkezlerinin kurulması gerektiğini belirten Gündoğdu, şunları söyledi: “Talepler arasında; topuk kanı alımında kesinlikle aksaklık yaşanmaması, ilimize çocuk endokrinoloji uzmanı atanması, fenilketonürili hastaların engelli olmamaları için diyetlere harfiyen uymaları ve kan ölçümlerinin düzenli olarak yapabilmeleri için ailelere gerçekçi maddi yardımda bulunulması gibi talepler sayılabilir. Ancak Derneğimiz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde fenilketonürili hastaların tahlil, tedavi ve diyet takibinin yapılabilmesi için Devletimizin himayesinde ‘Fenilketonüri tedavi ve izlem merkezleri' kurulması, hali hazırdaki ve bundan sonraki tüm fenilketonürili hastaların ve ailelerinin sorunlarını kesin bir şekilde çözüme kavuşturacaktır. Böylece bu merkezler vasıtasıyla, tespit edilen hastalar düzenli bir şekilde takip edilecek, diyetlerine uymaları sağlanacak, kan örnekleri zamanında alınarak değerler zamanında ölçülerek öğrenilebilecek, böylelikle fenilketonürili çocuklar sağlıklı bir birey olarak hayatlarına devam edeceklerdir. Dernek ve fenilketonürili birey ve aileler olarak Devletimizden isteğimiz budur.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.07.2025
16:04
Bingölspor FK`nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Bingölspor FK'nın rakipleri belli! Gözler fikstürde
Ağırlıklı olarak Akdeniz ve İç Anadolu takımlarının yer aldığı grupta eşleşmeler, 9 Çarşamba günü fikstür çekimiyle belli olacak.
08.07.2025
14:37
Bingöl`de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada 10 yıl 9 ay 19 gün kesinleşmiş hapis cezası ve 10 farklı suç kaydı bulunan şüpheli şahıs yakalandı.
08.07.2025
14:24
Bingöl`de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de orman yangını kontrol altına alındı
Bingöl'de çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
08.07.2025
14:19
Bakan Kacır`ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Bakan Kacır'ın Bingöl ziyareti iptal oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın çarşamba günü gerçekleşeceği bildirilen Bingöl ziyaretinin iptal edildiği bildirildi. İptalin, şehit cenazeleri nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.
08.07.2025
13:59
THY ve AJet`ten
THY ve AJet'ten 'Ada Kıbrıs'a Büyük Destek
'Ada Kıbrıs' logolu uçaklar gökyüzünde tanıtım platformuna dönüşecek. Ahmet Bolat: 'Ada Kıbrıs'ın ana aktörü olmak için bir araya geldik'
07.07.2025
17:18
Bingöl`de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu ve silah ele geçirildi! 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de durdurulan bir aracın bagajında 17 kilo 936 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi, 4 şüpheli tutuklandı. Ayrıca ruhsatsız iki av tüfeği ile buna ait şarjör ve fişekler ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın