KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Haziran 2025 Cuma
°C

Tehlikeli koalisyon

İsrail'de Likud lideri Netanyahu'nun aşırı sağcı İsrail Evimiz partisi ile koalisyon kurması dünyayı korkuttu...

Tehlikeli koalisyon
17 MART 2009 SALI 08:29
0
994
0
AA aa
İsrail'de Likud lideri Netanyahu'nun aşırı sağcı Evimiz İsrail partisi ile koalisyon anlaşması yapması tedirginlik yarattı. Evimiz İsrail lideri Lieberman'ı dışişleri bakanlığına yaklaştıran bu adım Avrupa Birliği'nde, Ortadoğu'daki barış adımlarını zorlaştıran bir unsur olarak görülüyor.

İSRAİL'de hükümeti kurma çalışmalarını yürüten Likud partisinin lideri Benyamin Netanyahu, ilk koalisyon anlaşmasını önceki gece aşırı sağcı İsrail Beiteinu (Evimiz İsrail) partisi ile sağladı. Anlaşmaya göre, Evimiz İsrail'in lideri Avigdor Lieberman hükümette Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenecek. Bir Likud yetkilisi, İsrail  Beiteinu partisinin ayrıca İç Güvenlik, Bayındırlık, Turizmve Göçmen Entegrasyon bakanlıklarını da yürüteceğini bildirdi. İsrail'de kurulması için çalışmalar yürütülen koalisyonda, aşırı dinci partiler 11milletvekili bulunan Şas, 5milletvekili bulunan Birleşik Torah Listesi ile aşırı sağcı partiler, 4 milletvekilli Ulusal Birlik ve 3 milletvekili bulunan Yahudi Ocağı'nın yer alması bekleniyor. İsrail radyosunun bildirdiğine göre, Netanyahu, önümüzdeki günlerde bu partilerle anlaşma sağlamayı ve perşembe hükümetini güvenoyu almak üzere parlamentoya sunmayı umuyor. Netanyahu'nun daha önce rakibi Kadima partisinin lideri Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile genişletilmiş kabine için sürdürdüğü gizli görüşmelerden şimdilik bir sonuç çıkmadı.

AVRUPA KAYGILI
Arap karşıtı görüşleriyle tanınan Avigdor Lieberman'ın koalisyon ortağı olarak  dışişlerini üstlenecek olması Avrupa Birliği'nde kaygı yarattı. Brüksel çevreleri, bu durumun Ortadoğu barışını zorlaştıracağını ve İsrail'in uluslararası ilişkilerinin zarar göreceğini düşünüyor. AB, İsrail ve Filistin'in yan yana yaşayabileceği iki devletli çözümü savunacak geniş tabanlı bir hükümet kurulmasını telkin ediyordu. AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Yetkilisi Javier Solana önceki gün, “İki devletli bir çözümü savunmayan bir İsrail ile ilişkilerimiz çok farklı olur” dedi.

Arap vatandaş istemiyor
UKRAYNA göçmeni olan aşırı sağcı lider Avigdor Lieberman, İsrail'in Arap kökenli vatandaşlarının “vatana bağlılık yemini etmelerini, aski takdirde vatandaşlık hakkını kaybetmelerini” öngören teklifiyle tepki çekmişti. Lieberman, Filistin devletini desteklediğini söylemekle birlikte, bu devletin İsrail içinde Arapların yoğun olarak yaşadığı yerleri de kapsaması gerektiğini öne sürüyor. Bu takdirde yüz binlerce Arap'ın İsrail vatandaşlığını kaybetmesi söz konusu.

Yerleşimleri genişletecek
NETANYAHU ilk aşamada Filistin ekonomisinin güçlendirilmesini, sınır ve egemenlik sorunuyla İsrail yerleşim birimleri meselesinin sonraki aşamaya bırakılmasını istiyor. Netanyahu ayrıca, Batı Şeria'daki yerleşimbirimlerinin genişletilmesini savunuyor.



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.06.2025
18:17
Bingöl`de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Bingöl'de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Konuyu uzmanına sorduk ve fiyat yüksekliğinin sebepleri, diğer illerle fiyat farklığının sebepleri, kurumsal çerçevenin kamuoyunda yanlış yorumlanışı ve dahil edilmeyen konutların akıbetini tek tek açıkladı. Fiyatı yüksek bulan uzman isim, yapılacakları ise şöyle sıraladı;
20.06.2025
17:02
Bingöl`de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı ve işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.
20.06.2025
16:54
Bingöl`de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 farklı noktada toplam 19 bin 513 kök skunk bitkisi ele geçildi.
20.06.2025
16:37
Bingöl`de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl'de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette tarihi geçmiş süt, tavuk ve açıkta bırakılmış kıyma ürünleri tespit etti. Denetim sonrası markete 21 bin TL ceza kesildi.
20.06.2025
16:25
Bingöl`de 3 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de 3 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda, hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.
20.06.2025
16:03
Bingöl`de uyuşturucu tarlalarına jandarma baskını
Bingöl'de uyuşturucu tarlalarına jandarma baskını
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 29 bin 640 kök kenevir ve 13 bin 200 kök skunk bitkisi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın