22 yıl önce vatani görevini yaparken geçirdiği elim kaza sonucu yatağa bağımlı olan ve halen Solhan Yenibaşak Köyü'nde ikamet eden Nevzat Orman, hayatın tüm zorluklarına rağmen yaşam mücadelesi veriyor.
KAZA KURŞUNUYLA HAYATI KARARDI
22 yıl önce vatani görevini yapan Orman, kazara gelen bir kurşunun kurbanı oldu. Kazadan sonra bir daha yürüyemeyen Orman, ailesinin desteğiyle yaşam mücadelesi veriyor.
Kendi yasal hakkı olan hizmeti talep ettiğini ifade eden Orman şöyle konuştu: “03 Aralık 2008'de onaylanan ve 29 Ekim 2009 tarihi itibariyle de iç yasa hükmünde ülkemizde yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi; engelli bireyleri, ‘hasta' ya da ‘sakat' insanlar olarak tanımlandıkları hizmet sistemlerinin nesnesi olmaktan çıkartmaktadır. Bunun yerine kendilerine sunulan hizmetlerin kalitesinin artması ve sürekli iyileştirilebilmesi için aktif olarak rol almaya davet etmekte, devletleri de bunun altyapısını hazırlamakla yükümlü kılmaktadır. Sözleşme kısaca üç bileşenden oluşmaktadır; Engelli bireylerin ve yakınlarının temel/asgari ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması, topluma dâhil edilmeleri ve karar alma süreçlerine bizzat engellilerin katılımıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamımı sürdürürken ve vatandaşlık görevim gereği 22 yıl önce vatani görevimi yapmakta iken yaşanan elim bir kaza sonucu yatağa bağımlı hale geldim. Sağlıklı her bireyin günlük koşuşturmasına ayak uydurmak benim için mümkün olmasa da insani yaşam koşullarına sahip olmak en tabii hakkımdır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“TEK İSTEĞİ 500 METRELİK YOLUN YAPILMASI”
Yaşadığı eve giden 500 metrelik stabilize yolun yapılması gerektiğini ifade eden Orman: “Evimin ana yola uzaklığı 500 metre civarında ve yol üzerinde bir kanal bulunmaktadır. Stabilize yol dolayısıyla taşınmam esnasında yaşanan zorluklara ek olarak, kanal üzerinde herhangi bir köprü bulunmadığından 6-7 kişinin yardımıyla ancak ana yola ulaşabilmekteyim. 22 yıldır yatağa bağlı yaşamanın vermiş olduğu sıkıntı bir yana, bu durum dolayısıyla bakımımı üstlenen insanlara bu tür zamanlarda daha fazla sıkıntı yaşatmak yaşamış olduğum durumu daha fazla kötüleştirmektedir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde yer alan; Madde 9: Erişebilirlik, Madde 10: Yaşama Hakkı, Madde 14: Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği, Madde 17: Kişisel Bütünlüğün Korunması, Madde 19: Bağımsız Yaşayabilme ve Topluma Dâhil Olma ve Madde 20: Kişisel Hareketlilik maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Sözleşmeye aykırı mevcut durumların düzeltilmesi için tek isteğim; evim ile anayol arasındaki 500 metre civarındaki yolum yapımı ve yol üzerinde bulunan kanaldan geçişimin kolaylaştırılması için ufak bir köprünün yapılmasıdır. Talebimin yerine getirilmesi benim için hayatın birçok şekilde kolaylaşması ve sıkıntımın büyük ölçüde giderilmesi demektir.” İfadelerini kullandı.