KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Aralık 2025 Pazartesi
°C

Teknoloji devleri Google Play'e karşı birleşti

Çinli teknoloji devleri Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivo yeni bir uluslararası mobil uygulama platformu kurmak için iş birliğine gidiyor.

Teknoloji devleri Google Play`e karşı birleşti
08 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ 16:16
1
3950
0
AA aa

Android işletim sistemi tabanlı Google Play platformuna bağımlı kalmamak için bu adımı atan Çin, yabancı ülkelerde bulunan uygulama geliştiricilerine de platformun kullanımını tamamen serbest bırakacak.

İlk aşamada içinde Rusya, Hindistan ve Endonezya'nın da bulunduğu 9 bölgeyi kapsayacak olan bu uygulama platformu hakkında henüz bu dört büyük şirketin hiçbiri resmi bir açıklama yapmadı.

Dünya pazarını paylaşmışlardı

Bu dört şirket 2019'un ilk çeyreğinde dünyadaki tüm akıllı telefonların yüzde 40,1'ini üretti. Xiaomi'nin Hindistan pazarında son derece güçlü olduğu biliniyor. Vivo ve Oppo ise güneydoğu Asya pazarına hakim. Huwaei de Avrupa pazarına oynuyor. Çin bu platform girişimi ile Google'a ve ABD'ye karşı masada elini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Xiaomi, Oppo ve Vivo'nun hala Google Play'e erişimi devam ediyor ancak Huawei ABD'nin güvenlik endişeleri nedeniyle bu erişimi kaybetti. Bu gelişmenin ardından şimdi Android'e rakip olacak olan kendi işletim sistemi Harmony OS'i geliştiriyor.

Yeni platform geliştiricileri çekmeye çalışacak

Dört firma aralarındaki bu iş birliğine 'Küresel Servis Geliştirici Birliği' (GDSA) adını verdi. Gelen bilgilere göre bu platformun Google Play'e kıyasla daha geliştirici dostu olması, uygulama yüklenmesinin ve pazarlanmasının geliştiriciler açısından daha kolay olması ve monetize (para kazandırma) açısından daha karlı olması hedefleniyor.

GDSA platformunu mart ayında hayata geçirecek denilse de Çin'de koronavirüse ilişkin yaşananlar nedeniyle lansmanın ertelenebileceği düşünülüyor.

Google yüzde 30 komisyon alıyor

Google Play, ticaret savaşları nedeniyle Washington ve Pekin arasında yaşanan gerginlikten ötürü Çin pazarına erişimini kaybetmişti.

Google, uygulama platformu sayesinde 2019 yılında küresel düzeyde 8,8 milyar dolar kazandı. Google bu platform üzerinden sadece uygulama değil film ve kitap da satıyor ve satışlardan ortalama yüzde 30 komisyon alıyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
14.12.2025
11:32
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi Standına Yoğun İlgi
Bingöl Belediyesi, İstanbul'da düzenlenen 'Bingöl Tanıtım Günleri'nde kentin kültürel mirasını, yöresel değerlerini ve belediyecilik vizyonunu güçlü bir sunumla ziyaretçilerle buluşturdu.
14.12.2025
11:13
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 16 Kişi Yakalandı
Polis ekiplerince düzenlenen göçmen kaçakçılığı operasyonunda, Elazığ-Bingöl yolu üzerindeki uygulama noktasında durdurulan bir minibüste 16 düzensiz göçmen yakalanırken, olayla bağlantılı 2 organizatör tutuklandı.
14.12.2025
11:12
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Karlıova beyaza büründü! Kar devam edecek mi?
Bingöl'ün Karlıova ilçesi yağan karla beyaza büründü. Meteoroloji, yeni soğuk hava ve yağış dalgası için uyardı! Bingöl bundan etkilenecek mi? İşte yanıtı…
14.12.2025
11:10
Diyarbakır ve Van`da ‘12.12 Bingöllüler Günü` kutlamaları
Diyarbakır ve Van'da '12.12 Bingöllüler Günü' kutlamaları
'12.12 Bingöllüler Günü' Diyarbakır ve Van'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
14.12.2025
11:07
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye kalıcı huzurun anahtarı olacak'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Tanıtım Günleri'nde yaptığı konuşmada Terörsüz Türkiye hedefinin artık bir devlet politikası olduğunu vurgulayarak, güvenlik ve huzurun hem toplumsal barışı hem de yatırım ortamını kalıcı şekilde güçlendireceğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın