KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2026 Perşembe
°C

Teknoloji devleri Google Play'e karşı birleşti

Çinli teknoloji devleri Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivo yeni bir uluslararası mobil uygulama platformu kurmak için iş birliğine gidiyor.

Teknoloji devleri Google Play`e karşı birleşti
08 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ 16:16
1
4307
0
AA aa

Android işletim sistemi tabanlı Google Play platformuna bağımlı kalmamak için bu adımı atan Çin, yabancı ülkelerde bulunan uygulama geliştiricilerine de platformun kullanımını tamamen serbest bırakacak.

İlk aşamada içinde Rusya, Hindistan ve Endonezya'nın da bulunduğu 9 bölgeyi kapsayacak olan bu uygulama platformu hakkında henüz bu dört büyük şirketin hiçbiri resmi bir açıklama yapmadı.

Dünya pazarını paylaşmışlardı

Bu dört şirket 2019'un ilk çeyreğinde dünyadaki tüm akıllı telefonların yüzde 40,1'ini üretti. Xiaomi'nin Hindistan pazarında son derece güçlü olduğu biliniyor. Vivo ve Oppo ise güneydoğu Asya pazarına hakim. Huwaei de Avrupa pazarına oynuyor. Çin bu platform girişimi ile Google'a ve ABD'ye karşı masada elini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Xiaomi, Oppo ve Vivo'nun hala Google Play'e erişimi devam ediyor ancak Huawei ABD'nin güvenlik endişeleri nedeniyle bu erişimi kaybetti. Bu gelişmenin ardından şimdi Android'e rakip olacak olan kendi işletim sistemi Harmony OS'i geliştiriyor.

Yeni platform geliştiricileri çekmeye çalışacak

Dört firma aralarındaki bu iş birliğine 'Küresel Servis Geliştirici Birliği' (GDSA) adını verdi. Gelen bilgilere göre bu platformun Google Play'e kıyasla daha geliştirici dostu olması, uygulama yüklenmesinin ve pazarlanmasının geliştiriciler açısından daha kolay olması ve monetize (para kazandırma) açısından daha karlı olması hedefleniyor.

GDSA platformunu mart ayında hayata geçirecek denilse de Çin'de koronavirüse ilişkin yaşananlar nedeniyle lansmanın ertelenebileceği düşünülüyor.

Google yüzde 30 komisyon alıyor

Google Play, ticaret savaşları nedeniyle Washington ve Pekin arasında yaşanan gerginlikten ötürü Çin pazarına erişimini kaybetmişti.

Google, uygulama platformu sayesinde 2019 yılında küresel düzeyde 8,8 milyar dolar kazandı. Google bu platform üzerinden sadece uygulama değil film ve kitap da satıyor ve satışlardan ortalama yüzde 30 komisyon alıyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.09.2026
23:59
Bingöl`de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de iki kritik projeye teknik destek
Bingöl'de trüf mantarının ekonomiye kazandırılması ve kentteki yapı stokunun deprem riski açısından incelenmesine yönelik iki ayrı proje için teknik destek protokolü imzalandı. Projelerden biri kırsal ekonomiye katkı sağlamayı, diğeri ise Bingöl'ün yapı güvenliğine ilişkin kapsamlı bir veri altyapısı oluşturmayı hedefliyor.
09.09.2026
23:57
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
iPhone 18 Pro ve Pro Max tanıtıldı! Türkiye fiyatları belli oldu
Apple, yeni amiral gemisi iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerini tanıttı. Değişken diyaframlı kamera sistemi, 2 nm A20 Pro işlemci ve büyütülen bataryalarıyla dikkat çeken telefonların Türkiye fiyatları da açıklandı.
09.09.2026
23:56
Eğitim-Sen Bingöl`den KHK çağrısı:
Eğitim-Sen Bingöl'den KHK çağrısı: '10 yıllık hukuksuzluğa son verin'
Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, KHK'larla görevlerinden ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi ve yargı süreçlerinin hızlandırılması çağrısı yapıldı.
09.09.2026
23:55
Bingöl Üniversitesi`nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi'nden Gazze için anlamlı panel
Bingöl Üniversitesi, YÖK'ün Bilim Kafe Etkinlikleri kapsamında Gazze'de savaşın eğitim, bilim ve akademi üzerindeki etkilerinin ele alınacağı bir panel düzenleyecek. 'Gazze'de Üniversite Olmak: Gazze İçin Bilim, Gelecek İçin Umut' başlıklı program, 16 Eylül'de Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
09.09.2026
23:53
Kadir Çintay yeniden aday:
Kadir Çintay yeniden aday: 'Hedefimiz 27'de 27'
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay, 2022-2026 döneminde hayata geçirilen çalışmaları ve yeni döneme ilişkin hedeflerini açıkladı. BİNTSO Başkanlığına yeniden aday olduğunu duyurarak Mavi Liste ile 10 meslek grubunda seçime gireceklerini belirten Çintay; Hedefimiz net, 27'de 27 yapmak.'
09.09.2026
14:13
DEM Parti`de yeni dönem mesajı: `Direnişin yanına inşayı koyacağız`
DEM Parti'de yeni dönem mesajı: 'Direnişin yanına inşayı koyacağız'
DEM Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'nin ardından Pervin Buldan'ın 'Demokratik Cumhuriyet Hareketi' açıklamasını değerlendiren Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, yeni dönemin yalnızca mevcut siyasete itiraz eden değil, Türkiye'yi yönetmeye talip olan bir siyasal anlayış üzerine kurulacağını söyledi. Ormangören, 'Değişecek olan ilkelerimiz değil; bu ilkeleri topluma ulaştırma yöntemimiz, siyaset dilimiz ve örgütlenme pratiğimizdir' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın