KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Tembel bir toplumuz!

Bingöl’de tarıma elverişli olan 151 bin 172 hektar alandan, sadece 32 bin 527’si üzerinde işlemeli tarım yapılıyor. TUİK verilerine göre, ülke geneli işlenen tarım arazileri sıralamasında 70. sırada yer alıyoruz.

Tembel bir toplumuz!
22 HAZİRAN 2015 PAZARTESİ 00:33
0
2442
0
AA aa

Bingöl'de çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, mevcut tarım arazilerini değerlendirmiyor. Tarıma elverişli araziler işlenmezken, mevcut araziler üzerinde ekim yapan vatandaşlar ise susuzluk sorunu yaşıyor. Hal böyle olunca, birçok alanda ülke sıralamasında sonlarda yer alan Bingöl, işlenen tarım araziyle de sıralamayı bozmadı.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) verilerine göre, Bingöl'deki tarım arazilerinin yüzde 81'i tarıma elverişsiz olup, orman ve mera olarak kullanıyor.

Toplam 8 bin 253 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Bingöl'ün yüzde 53,2'si çayır-mera, yüzde 38,2'si, orman, yüzde 7,3'ü tarım arazisi ve yüzde 2,85'i ise diğer alanlardan oluşuyor.

FKA'nın Bingöl'deki tarım arazilerine yönelik yaptığı araştırmada: “Tarım alanlarının yaklaşık yarısında sulu tarım yapılmaktadır Bingöl ilindeki arazilerin 151 bin 172 hektarı tarıma elverişli araziler, 65 bin 1339 hektar ise tarıma elverişli olmayan araziler oluşturmaktadır. Tarıma elverişli alanlar vadi tabanlarında ve taşkın ovaları ile dağlık alanlar arasındaki düzlüklerde dağınık olarak yer almaktadırlar. Bingöl ilinde 59 bin 140 ha alanda işlemeli tarım yapılmaktadır. Ancak bu alanların yarısından fazlası yüzde 55 sınırlı ölçüde tarıma elverişli ve tarıma elverişli olmayan arazilerdir” denildi.

“MERA VE ORMAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Tarıma elverişsiz alanların mera ve orman olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedilen araştırmada: “Tarıma elverişli alanların çoğu vadi tabanlarındaki düzlüklerde yer aldıklarından sulu tarım olanağına sahiptirler. Sulama olanaklarının bulunmadığı tarıma elverişli alanlar ile tarıma elverişsiz alanların mera ve orman olarak değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Tarım dışı kullanımlar (yerleşim, sanayi vb) için de öncelikle bu alanlar kullanılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

CEVİZ DEPOSU BİNGÖL

Arazi sınıflandırılmasında özel ağaçlandırmalar için bölgenin ekolojik koşullarına uygun olarak ceviz ve badem türlerinin seçilmesi gerektiğini kaydedilen araştırmada, şu bilgiler yer aldı: “Bölgede yapılacak olan ağaçlandırma çalışmaları ile elde edilen Ceviz ve Badem ürünleri yörenin gıda üretim tesislerine hammadde teşkil edeceğinden dolayı bölgenin sanayi potansiyeli üzerinde önemli katkılar sağlayacaktır. Bingöl'ün iklim ve ekolojik olarak ceviz için çok uygun ortam oluşturduğu, Osmanlı zamanında bölgenin ceviz deposu olduğu hatta Adilcevaz ceviz türlerinin buranda gittiği söylenmektedir. Bingöl'ün ceviz yetiştirilmesi konusunda elverişli olması nedeniyle Bingöl Valiliğinin öncülüğünde oluşturulan 'Ceviz yetiştiriciliği' komisyonu 2011 yılı şubat ayında almış olduğu bir kararla ‘5 yılda 500 bin ceviz' kampanyası düzenlemiş olup, bu hedefin gerçekleşmesi durumunda Bingöl ili sanayisi ve ekonomisine çok ciddi kakılar sağlayacaktır.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2026
21:02
Bingöl ADEM-2`den ‘Kadın El Emeği` Sergisi
Bingöl ADEM-2'den 'Kadın El Emeği' Sergisi
Bingöl'de Aile Destek Merkezi-2 bünyesinde eğitim alan kursiyerlerin hazırladığı el emeği ürünler, Kalium AVM'de açılan 'Kadın El Emeği' sergisiyle vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide yer alan eserlerin büyük emek ve özveriyle hazırlandığını kaydeden Nermin Çelik, bu ürünlere sahip çıkmanın aynı zamanda kadın emeğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.
08.05.2026
20:54
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı yardımlarını sürdürüyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Nisan ayında Bingöl'de 258 aileye 514 bin 583 TL değerinde ayni ve nakdi yardım ulaştırdı. Derneğin yurt içi ve yurt dışındaki toplam yardım tutarının ise 1 milyon 474 bin 233 TL olduğu açıklandı.
08.05.2026
19:29
Mirzan Mahallesi`ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Mirzan Mahallesi'ne Yeni Sosyal Yaşam Alanı Yapılacak
Bingöl Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Mirzan Parkı projesinde ihale süreci tamamlandı. Proje kapsamında mahalleye spor sahası, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları kazandırılacak.
08.05.2026
19:07
Bingöl`de Süt Hijyeni Eğitimi!
Bingöl'de Süt Hijyeni Eğitimi!
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Bingöl'de düzenlenen 'Çiğ Sütte Sağım Hijyeni, Ürün Kalitesi ve Süt Hijyenine Yönelik Eğiticilerin Eğitimi' programı yoğun katılımla sürüyor.
08.05.2026
18:44
Bingöl`de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç`te Buluştu
Bingöl'de Rafting Heyecanı Başladı! 10 İlden 400 Sporcu Genç'te Buluştu
Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası kapsamında Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen organizasyon, kortej yürüyüşü ve açılış programıyla başladı. Şampiyonaya 10 ilden 77 takım ve yaklaşık 400 sporcu katıldı.
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın