KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mart 2026 Pazartesi
°C

Terzilik yok oluyor

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok meslek yok olmaya yüz tutarken; bunlardan en çok yok olmaya sürüklenen terzilik ise can çekişiyor. 1968 yılından beri Genç'te terzilik yapa Mahmut Terzi, artık paça dikmekten başka işlerinin kalmadığını söyledi. 

Terzilik yok oluyor
18 AĞUSTOS 2010 ÇARŞAMBA 08:36
0
2564
0
AA aa
O, 1968 yılından beri yani tam 42 yıldır terzilik yapıyor. Ömrünü bu mesleğe adayan Mahmut Terzi, yorgun düşmüş o usta 42 yıl boyunca kumaşa iğne salladı. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok meslek yok olmaya yüz tutarken, onun mesleği de önemini yitirmeye başladı. Terziliğin altın çağını yaşadığı dönemde Diyarbakır'dan Genç'e işçi getirdiğini ve çift vardiya halinde çalıştırdığı söyleyen Mahmut Terzi  "Gece gündüz iki vardiya halinde işçi çalıştırıyorduk ama yine de yetiştiremiyorduk" diyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bir dönemin en gözde mesleklerinden olan terzilik artık bitme noktasına geldi. Geçmiş yıllarda seçkin insanların sanatı öğrenmek için torpille çocuklarını çırak olarak verdiği terzilik, hazır giyim sektörünün hızla gelişmesi ve yaşanan ekonomik krizin etkisiyle eski dönemini arar oldu. 1968 yılından beri terzilik yaptığını anlatan Mahmut Terzi diye anılan Mahmut Dinler, mesleklerinin hazır giyimin artması ve tekstil ürünlerinin ucuz olması nedeniyle yok olma noktasına geldiğini belirtti.
Eskiden bayram öncesi çok yoğun olduklarını söyleyen Mahmut Terzi, "Yoğunluk olurdu. Gece gündüz çalışmak siparişleri bitirmek için çalışırdık. Şimdi ne bayram ne seyran sadece arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Ben terziliği öğrendiğim zaman ustamın yanında çok sayıda çırak vardı. Ben 4 yıl boyunca ustamın yanında çıraklık yaptım. Şimdi bu mesleği öğrenmek isteyen bile yok. Eski birikimlerimizle zoraki geçinebiliyoruz yoksa tamir işleri yapmakla bu dükkânın elektrik parası bile verilemez.

Vergiler, kira, elektrik, telefon, sosyal güvence, su parası derken kaç lira kazanıyorsun diye soran yok. Ama hazır giyim firmalarının çoğunluğu kalite ve işçilikten ziyade ucuz fiyatla maliyete yöneldikleri için ucuz ithal kumaşlardan elbise dikiyor. Konfeksiyonlarda 45- 50 TL'ye takım elbise satılır hale geldi. Bu fiyata bizler ancak pantolonunu dikeriz. Bu durumda vatandaşın büyük çoğunluğunu hazır elbise almaya yöneltiyor. Terzilere de pantolonunun paçasını düzeltmek kalıyor. Terzi esnafı dikimci olmaktan çıkarak tamiratçı konuma geldi” diye konuştu.
"Sadece bu saydıklarımı öde ondan sonra da geçin. Geçin geçinebilirsen" diyen Mahmut Terzi, “hazır giyim ve ülke ekonomisi bizim mesleğimizi bitirme noktasına getirdi. Giyimine çok önem veren veya vücut ölçüleri konfeksiyon ölçüleri ile çakışmayanlara bir de Safet abi gibi meraklılara elbise dikiyoruz. Ekmeğimizi tamir işleri ve pantolon paçası dikerek sağlıyoruz” ifadesini kullandı.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.03.2026
03:11
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
12 Bingölspor galibiyete hasret! Başkan Özturan özür diledi!
Diyarbekirspor deplasmanında 3-1 mağlup olan 12 Bingölspor, ligde son 5 haftada galibiyet alamadı. Liderliğini sürdüren sarı-yeşilli ekipte Kulüp Başkanı Engin Özturan, mağlubiyetin ardından özür dileyerek sorumluluğu üstlendi ve şampiyonluk hedefinin değişmediğini vurguladı.
16.03.2026
03:10
'KİĞI–SANCAK–BİNGÖL YOLU ARTIK ERTELENEMEZ'
'Biz lüks veya ayrıcalık istemiyoruz; sadece eşit hizmet istiyoruz' diyen Cici; 'Bu yol, bölge halkının hayat hakkıdır. Yolun yapılmasıyla ilçemizin ekonomisi gelişecek, ticaret canlanacak, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim kolaylaşacaktır. Kiğı–Sancak–Bingöl yolu artık ertelenemez. Yetkililer bir an önce bu projeyi hayata geçirmelidir!'
16.03.2026
03:08
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
BİGED, İftar Sofrasında Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Birlik ve Gelişim Derneği tarafından düzenlenen iftar programında gençler ve davetliler aynı sofrada buluştu. Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen program, birlik ve dayanışma mesajlarıyla dikkat çekti.
16.03.2026
03:06
Karlıova`da kar yeniden bastırdı
Karlıova'da kar yeniden bastırdı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde aylardır aralıklarla devam eden kar yağışı yeniden etkisini gösterdi. İlçede esnaf kar temizlemek için kürekle çalışırken, bazı araçlar yolda ilerlemekte zorlandı.
16.03.2026
03:04
Yılmaz:
Yılmaz: 'Terörsüz Türkiye Sürecini Kararlılıkla Yürütüyoruz'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çeşitli programlar kapsamında geldiği Bingöl'de vatandaşlarla iftar programında buluştu. Yılmaz, Türkiye'nin hem bölgesel barış için çaba gösterdiğini hem de iç cepheyi güçlendirmeye yönelik adımlar attığını söyledi.
16.03.2026
03:00
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Okul açılışı yapılıp çocuk evleri temeli atıldı
Bingöllü İş İnsanı Serdar Turhan tarafından babası adına yapılan okulun açılışı ile kendi adına inşa ettireceği Serdar Turhan Kampüsü Çocuk Evleri Sitesi'nin temeli törenle atıldı. Buradaki konuşmasında eğitimin toplumların varlığını sürdürebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, nitelikli insan gücünün güçlü bir ülkenin temel unsuru olduğunu söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın