KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2025 Salı
°C

Tetaş: nükleer santral kaçınılmaz

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, Türkiye'de nükleer santral kurulmasının elzem ve kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Tetaş: nükleer santral kaçınılmaz
14 ŞUBAT 2010 PAZAR 14:30
0
1442
0
AA aa

Gökkaya, Kahramanmaraş'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, 2008'de nükleer güç santrali kurulması konusunda ihaleye çıktıklarını ancak yeterli katılım olmaması nedeniyle ihaleyi iptal etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Türkiye'nin yapı itibariyle enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ifade eden Gökkaya, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla kaynaklarımız yeterli değil. Türkiye'de nükleer santral kurulması elzem ve kaçınılmazdır. Bunun çabasına da devam ediyoruz. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Türkiye'de mutlaka nükleer güç santrali kuracağız. Nükleer enerji ile ilgili 1956 yılından bu yana çalışmalar devam ediyor. Ama bugüne kadar kuramamışız. Buna karşı olanlar var. Onlar mutlaka görüşlerini ortaya koyacaklar. Kendilerine göre fikirlerini söylüyorlar.

İstatistiklere baktığımız zaman nükleer santrallerin insan hayatına daha uygun olduğunu görüyoruz. Nükleer santrali barışçıl amaçla kullanmak için bu yoldayız. Diğer amaçlarla ilgimiz yok. Zaten bunun lisanlanması gerekiyor. Biz de uymaya taahhüt ediyoruz. İlkini kurduktan sonra devamı da gelebilir. İkisi bir arada da kurulabilir. Yakın günde bekleyin göreceksiniz. Şimdi çalışmalara başlasak 2017'de faaliyete geçer.''

ELEKTRİK VERİLEN ÜLKELER

Gökkaya, Türkiye'nin başta Suriye olmak üzere Irak ve Gürcistan'a elektrik verdiğini, Türkiye'nin elektrik verdiği toplumlarla daha da yakınlaştığını vurguladı.

Suriye'ye 3 yıldan bu yana elektrik verdiklerini, verdikleri miktarın üzerinde elektrik talepleri olduğunu dile getiren Gökkaya, şunları anlattı:

''Ürdün'ün, Lübnan'ın ihtiyacı var. Eğer daha fazla elektrik verme imkanımız olsa bu ülkelere de vermek istiyoruz. Suriye ile ilgili yakınlaşmanın çok büyük etkisi oldu. Burada duygulandıracak ve sevindirecek şeyler oldu. Bizim Suriye'ye elektrik vermemizle birlikte bu ülkedeki elektrik kesintileri kısmen ortadan kalktı. Bunu da Suriye halkı biliyor. Suriye vatandaşı 'bana elektrik bağlayacaksınız ama Türk elektriği olmasını istiyorum' diyor. Bu sevindirici bir olay.

Yunanistan'a da elektrik veriyoruz ve onlar özellikle yazın elektrik istiyor. Bu da son derece sevindirici. Türkiye'nin 200 milyar kilovat saat enerji arzı bulunuyor. Bunun da yüzde 2'sini dışarıya veriyor.''

ENERJİ KAYIPLARI

Gökkaya, kurum olarak muzdarip oldukları konuların başında enerji kayıplarının geldiğini vurguladı.

Ürettikleri enerjinin bir bölümünü ya kaybettiklerini ya da enerjinin ''hırsızlık'' yoluyla alındığını ifade eden Gökkaya, şunları kaydetti:

''Biz bununla mücadeleye ediyoruz ve yüzde 20'lerden yüzde 14'lere indi. Özelleştirmelerle yüzde 6'lara çekilecek. Daha sonra ise yüzde 3'lere ineceğini düşünüyoruz. Özelleştirmeler bir takım şeyleri ortadan kaldıracak. Zaten özelleştirmenin gayesinin biri de bu kayıp ve kaçakların önüne geçmektir.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.08.2025
01:26
Bingöl`de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Bingöl'de kaza! Otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Hayatını kaybeden 65 yaşındaki Kadriye Korkulu'nun, Belediye Başkanı Erdal Başkan Arıkan'ın teyzesi olduğu öğrenildi.
18.08.2025
23:46
Bingöl`de piknik yapan aile ölümden döndü
Bingöl'de piknik yapan aile ölümden döndü
Baraj sularının aniden yükselmesiyle piknik yapan aile mahsur kaldı. Ağaç dallarına tutunarak hayatta kalan ve güçlükle kurtarılan aile, siren uyarı sesinin duyulmadığını vurguladı.
18.08.2025
23:43
Bingöl Umut Kervanı`ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı'ndan Kırtasiye Yardımı Çağrısı
Bingöl Umut Kervanı, Eylül ayında başlayacak olan 2025-2026 yılı eğitim ve öğretim yılında yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamak için hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.
18.08.2025
20:45
Bingöl`de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan 29 firari yakalandı
Bingöl'de aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, firari olan 29 şahıs yakalandı. Vali Usta: 'Aranması olup da hiçbir şey olmamışçasına aramızda dolaşanlara karşı mücadelemiz kararlılıkla sürüyor. Bingöl'ümüzün huzuru için onlara asla yer vermeyeceğiz' dedi.
18.08.2025
20:12
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
12 Bingölspor, bilet fiyatlarını açıkladı
2025-2026 sezonunda 3. Lig'de mücadele edecek olan yeşil beyazlı temsilcimiz 12 Bingölspor, iç saha maçlarına dair bilet ve kombine fiyatlarını duyurdu ve 'Bu sezon sen de yerini al, şehrinin takımına omuz ver' çağrısında bulundu.
18.08.2025
19:44
Körtewliler yaylada şenlendi
Körtewliler yaylada şenlendi
Bingöl merkeze bağlı Çukurca köyü (Körtew) sakinleri, ikincisi bu yıl düzenlenen yayla şenliğinde bir araya geldi. Çeşitli ikramların yapıldığı şenlikte, sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde coşan yöre halkı, halaylar çekerek gönüllerince eğlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın