KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2025 Pazartesi
°C

Timurlenk'in fark ettiğini, şimdi kimse fark edemiyor

Bingöl merkeze bağlı Kuşburnu köyünde yontma taş devrine ait olduğu tahmin edilen mağaralar ilgi bekliyor.

Timurlenk`in fark ettiğini, şimdi kimse fark edemiyor
10 EKİM 2008 CUMA 13:54
0
1546
0
AA aa
Mağaraların ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten köy muhtarı Vahap Görgülü, bir dönem Timurlenk'in bile burayı almak için savaş açtığını ve ancak günümüz yetkililerinin buranın öneminin bir türlü fark edemediklerini söyledi.
Daha önce gazetemizde yer alan ve “ Zommo Mağaraları” olarak bilinen taş devrine ait mağaraların koruma altına alınmasını isteyen muhtar Görgülü, merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alan köylerinin yakınında bulunan mağaraların incelemesi gerektiğini söyledi.
Köyün yakınında bulunan mağaraların yöre halkı tarafından “ Zağ Mağaları” olarak anıldığını ifade eden Görgülü, “ Buranın tarihi çok eski çağlara dayanıyor. Bu mağaralar Osmanlı döneminde yöre halkı tarafından kullanılmış. 28 Temmuz 1402 yılında Osmanlı Devletine karşı savaş açan Timurlenk bu bölgeden ordusu ile Ankara Savaşına giderken bu mağaralarda yaşayan yöre halkı ile kısa süreli bir muharebe yapmış. Önceden mağaralar hakkında bilgi aldığı tahmin edilen Timur Han bu mağaraları sığınak ve kale olarak kullanmayı planlamış. Ankara Savaşı öncesi bu bölgede sağlam yer edinmek isteyen Timur Han mağaraları ele geçirmek için burada yaşayan insanlara savaş ilan etti. Ordusunda Filleri kullanan Timur Han bu devasa hayvanların çok dağlık olan bölgede etkili olduğunu göremeyince zaman kaybetmemek için geri çekilmek zorunda kaldı. Hatta mağaralar etrafında çukurlar kazdıran Timurlenk Zağ kalesini almayı başaramamış” dedi.
img89/4406/36009632jf4.jpg
O dönemin yöre halkı tarafından bu mağaraların çok iyi korunduğunu söyleyen muhtar Görgülü, “Bu mağaralar son dönemlere kadar hiç tahrip edilmemişti. Fakat son zamanlarda define avcıları tarafından çok tahrip edildi. Atalarımız tarafından buranın 260 odadan oluştuğu söyleniyordu. Şimdi sadece 50–60 civarında sağlam bölümler kalmış. Bu mağaralar içinde çok büyük mezar odaları vardı. Hepsini tahrip ettiler. Define avcılarının önüne geçemiyoruz. Daha önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne mağaraların araştırılması ve korunması için defalarca dilekçeler yazdım. Hiç bir sonuç çıkmadı. Bugüne kadar sadece dışarıdan birkaç kişi gelip baktı. Güvenlik gerekçesi ile aynı gün geri döndüler. Mağaralara sadece uzaktan baktılar. Güvenliğin olmadığını söyleyerek geri gittiler.12 yıldır bu köyün muhtarlığını yapıyorum. Elimden geldiği kadar bu mağaraları korumaya çalıştım. Fakat hazine aramak için gelenler çok zarar vermeye başladılar. Yetkililerden buranın koruma altına alınmasını istiyoruz” şeklinde yardım talebinde bulundu.
Mağaralarda havalandırma sistemleri, mutfak, kiler, soğuk hava depoları, mahsen, gözetleme pencereleri, yazlık ve kışlık odalar, özel erzak depoları, tahrip olmuş sarnıçlar ve mağaraya çıkmak için kullanılan oyuk merdivenler bulunuyor. Mağaraların 200 metre yakınından geçen çayın, taşımacılık için kullandıkları tahmin edilen dönemin insanları yılın belirli aylarında bu çayda balıkçılık ile uğraştıkları tahmin edilmektedir. Düşmanlarından korunmak seçtikleri kaya, bölgenin en hâkim tepelerinden biri olması başka insanlarında yakın bölgelerde yaşadığını kanıtlamaktadır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.09.2025
18:14
Hurdaya dönen araçtan sağ çıktılar
Hurdaya dönen araçtan sağ çıktılar
Bingöl'ün Genç İlçesi Makber rampası mevkiinde kontrolden çıkan otomobil, yol kenarındaki kayalığa çarptı. 3 kişinin yaralandığı kazada araç hurdaya döndü!
07.09.2025
17:59
12Bingölspor dört atıp lider oldu
12Bingölspor dört atıp lider oldu
Ligin ilk haftasında Şanlıurfa ekibi Karaköprü Belediyespor'u ağırlayan yeşil beyazlı 12Bingölspor, sergilediği yüksek performansla rakip fileleri 4 kez havalandırarak 3 puanı kaptı ve liderlik koltuğuna oturdu.
07.09.2025
16:24
Bingöl Belediyesi`nden 191 Tonluk Geri Dönüşüm
Bingöl Belediyesi'nden 191 Tonluk Geri Dönüşüm
Bingöl Belediyesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında giysi kumbaraları aracılığıyla 2 yıl içerisinde 191 ton tekstil atığı topladı. Ayrıştırma işlemleriyle iyi durumda olduğu belirlenen yüzde 5'lik kısım ihtiyaç sahiplerine, kalan kısım ise geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırıldı.
07.09.2025
16:03
Uçaklarda her yolcuya içme suyu ücretsiz verilecek
Uçaklarda her yolcuya içme suyu ücretsiz verilecek
Ulaştırma ve Altayapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, artık uçak yolcuları için ücretsiz içme suyu dağıtılacağını duyurdu. Yolcular, uçuş süresince en az 200 ml içme suyundan ücretsiz olarak faydalanabilecek.
07.09.2025
15:52
Bingöl`den Korkulutaş`a mansiyon ödülü
Bingöl'den Korkulutaş'a mansiyon ödülü
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nce düzenlenen 'Geleneksel Yılın Başarılı Gazetecileri Yarışması'nda Anadolu Ajansı Bingöl temsilcisi ve Bingöl Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Korkulutaş, mansiyon ödülüne layık görüldü.
07.09.2025
15:27
Bingöl`de hapis cezası bulunan iki zanlı yakalandı
Bingöl'de hapis cezası bulunan iki zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan iki zanlı polis ekiplerince yakalandı. Biri 5 yıl, diğeri 8 yıl ceza alan zanlılar, tutuklanarak cezaevine teslim edildiler. Ayrıca şüpheli bir şahıs üzerindeki aramada ruhsatsız silah ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın