KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2026 Pazar

Top gülleleri burada üretildi

BİNTSO Başkanı Ayas, Osmanlı Devleti döneminde Bingöl'ün madencilik açısından çok önemli bir bölge olduğunu söyleyerek, özellikle Kığı Bölgesinde Osmanlı Ordusu için top gülleleri üretildiğini, burada üretilen güllelerin Yemen ve Hicaz bölgelerine gönderildiğin söyledi.

Top gülleleri burada üretildi
23 OCAK 2019 ÇARŞAMBA 20:12
0
3741
4
AA aa

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında, Gebze Araştırma Üniversitesi ve Gebze Sanayi Odası heyetlerinin katıldığı toplantıda Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ayas ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Osmanlı döneminde Bingöl'de bulunan maden rezervlerinin kullanım alanlarına ve Bingöl'ün maden zenginliğine dikkat çekti.

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, akademik ve AR-GE çalışmalarının yanı sıra yaptığı işbirliği protokolleri ile bölgesel kalkınmaya da destek oluyor. Gebze Teknik Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz ve beraberindeki heyet geçtiğimiz günlerde Gebze Araştırma Üniversitesini ziyaret etmişti.

İNOVASYON VURGUSU

Gebze Araştırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve beraberindeki heyet yeni işbirliği protokolleri için Bingöl'e geldi. Türkiye'nin en iyi on araştırma üniversitesi arasında yer alan Gebze Araştırma Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi arasında iş birliği protokolünün genişletilmesi hedeflenirken, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen sunumlarda girişimcilik ve inovasyon konusuna vurgu yapıldı.

OSMANLI DÖNEMİNDE BİNGÖL MADENLERİ DAHA VERİMLİ KULLANILDI

Bingöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ayas, yaptığı açılış konuşmasında oda faaliyetleri ve kurulum süreci hakkında bilgi verdi.

Ayas, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odasının 1989 yılında kurulduğunu ve günümüzde odaya bağlı üye sayısının 2 bin 100'e ulaştığını söyledi. Osmanlı Devleti döneminde Bingöl'ün o dönemde madencilik açısından çok önemli bir bölge olduğunu söyleyen Ayas, özellikle Kığı Bölgesinde Osmanlı Ordusu için top gülleleri üretildiğini burada üretilen güllelerin Yemen ve Hicaz bölgelerine gönderildiğin söyledi. Madencilik tarihi ile bilgiler aktaran Ayas, Genç ilçesi Sivan bölgesinde bulunan altın madenlerinde çıkarılan altınlarla o dönemin parasında kullanıldığının arşiv belgelerinde yer aldığını belirtti.

2. DÜNYA SAVAŞINDA BİNGÖL'DEN DONANMAYA YARDIM

Bingöl'de bulunan maden rezervlerinin Osmanlı döneminde nerelerde kullanıldığı ve öneminden bahseden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Genç ve Kığı bölgelerinde bulunan madenlerde Osmanlı döneminde çok önemli işler için kullanıldığını söyledi.

2. Dünya savaşı sırasında Bingöl'den donanmaya yardım gönderildiğini söyleyen Çapak; “Bingöl'den elli iki hayırsever o dönemde donanmaya yardım etti” dedi. 

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında iki yıldır çalışmalar yürüttüklerini belirten Çapak, son altı aydır aktif çalışmalara başladıklarını ve amaçlarının akademik çalışmanın yanı sıra halka dokunmak olduğunu söyledi.

Şu ana kadar kendilerine kırk sekiz proje geldiğini söyleyen Çapak, madencilik konusunda da ayrı bir proje yürütebileceklerini ifade etti.

ÇAPAK, ‘‘İNSANLAR ÖNCE GÖRMEK, SONRA İŞİN İÇİN İÇİNE GİRMEK İSTİYOR.''

Bingöl Ticaret Sanayi Odası gibi kurumlar ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Çapak, ürettikleri projelerin ekonomiye katkısı olması için uğraştıklarını belirtirken, iş adamlarından destek beklediklerini bazı projelerde destek beklemeden kendilerinin adım atacağını söyledi.

Bingöl Ticaret Sanayi Odasında açılış konuşmalarından birini yapan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çil, Malatya'nın ticareti, Bingöl'ün siyaseti, Elazığ'ın ibadeti gibi bir söz olduğunu amaçlarının siyaset, ticaret ve ibadeti birleştirerek bir inovasyon şehri kurmak olduğunu belirtti. Bingöl Üniversitesinin 16 bin öğrenci kapasitesine sahip olduğunu,  kendilerinin sanayi şehri olmalarına rağmen halen bu rakama ulaşamadıklarını söyledi. Bingöl'ün tekstil konusunda da kendilerinden önde olduğunu söyleyen Çil, SÜTAŞ yatırımını burada görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Gebze Ticaret Odası ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeş oda protokolü imzalandı.

BİNGÖL BALININ BARKODU YAPILACAK

Gebze Araştırma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, kendilerinin araştırma üniversitesi olarak seçildiği dönemde Bingöl Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında pilot üniversite seçildiğini imzaladıkları işbirliği protokolü ile Bingöl'de üretilen balın barkodunu oluşturmak için çalışacaklarını söyledi. Bingöl'de üretilen balın endemik bitkilerden dolayı çok farklı olduğunu belirten Aslan, Rektör Çapak'ın ve yardımcısı Solmaz'ın çalışkanlıkları ile Bingöl için bir şans olduklarını ifade etti.

GEBZE KAYMAKAMI, ‘‘MİSAFİR DEĞİL EV SAHİBİYİM''

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, yirmi üç yıl Bingöl'de yaşadığını Bingöl'de doğduğunu üniversite dönemine kadar Bingöl'de yaşadığını belirterek kendisini misafir olarak değil ev sahibi hissettiğini söyledi. Bu programa davet edilmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Güler, babasının yirmi üç yıl boyunca memleketi Elazığ'a gitmek için fırsatı olduğunu ancak burada kaldığını söyledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37629)
25 Ocak 2019 Cuma 08:17
Yapma mahmut bey osmanlı dönemine gitmene gerek yok bıremı sen ne yaptın bu şehre neye katkıda bulındun senin heseflerin ne balın barkodunu rektör bey alacaz diyor senin görevini bile rektör bey yerine getirmek için çabalıyor sen ne işsin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37584)
24 Ocak 2019 Perşembe 15:18
Sen bu memleketin kalkınması için ticaretin gelişmesi için çabalarsan bizde arkanda oluruz başkan
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37571)
24 Ocak 2019 Perşembe 12:13
Arkada oturanlara cay yokmu
Misafir Kullanıcı (@Misafir_37554)
24 Ocak 2019 Perşembe 08:25
Her şey lafta kalmasın cesur insanlara ihtiyaç var ayın 15 inde maaş bekleyen idarecilere değil.
24.10.2026
16:02
Bingöl OSB`de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl OSB'de söz sahibi yatırımcılar olacak
Bingöl Organize Sanayi Bölgesi'nde Müteşebbis Heyet yönetiminden genel kurul modeline geçiş kararı alındı. Yeni dönemde özel sektörün ve yatırımcıların yönetimde daha etkin rol üstlenmesi, OSB'nin sorunlarının çözümü ve yeni yatırımların önünün açılması hedefleniyor.
24.10.2026
15:47
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Başkan Arıkan Arıkan, muhtarların taleplerini dinledi
Mahalle muhtarlarıyla buluşmasında devam eden belediye hizmetlerini, mahallelerin öncelikli ihtiyaçlarını ve planlanan projeleri değerlendiren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'Bizim ortak paydamız Bingöl, önceliğimiz ise hemşehrilerimizin huzuru ve mutluluğudur' dedi.
24.10.2026
15:18
ATAKDER`den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER'den afetlere karşı güç birliği çağrısı
ATAKDER Bingöl İl Başkanı Menderes Güner, afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla kurumlar, siyasi temsilciler ve esnafla bir araya geldi. Güner, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmak için risk tespiti, bilinçlendirme ve gönüllülük çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
24.10.2026
14:54
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
Bingöl bir değerini daha kaybetti: Prof. Dr. Abdülaziz Beki vefat etti
1945'te Bingöl'de başlayan bir ömür, ilme, eğitime ve kültürel mirasa adanmış çalışmalarla iz bıraktı. Bingöl Üniversitesi önceki dönem Rektör Yardımcılarından ve İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Abdülaziz Beki'nin vefatı, akademi camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.
24.10.2026
14:44
Bingöl`de yakalanan 29 şüpheliden 3`ü tutuklandı
Bingöl'de yakalanan 29 şüpheliden 3'ü tutuklandı
Operasyonlarda 577 paket gümrük kaçağı sigara, uyuşturucu maddeler, ruhsatsız tüfek, 6 kesici alet ve hassas terazi ele geçirildi.
24.10.2026
14:26
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Ucuz diye kanınca pahalıya patlıyor!
Bingöl dahil 10 ilde düzenlenen 'Patinaj' operasyonunda 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 12'si tutuklanırken, hesaplarındaki toplam işlem hacminin 226 milyon lirayı aştığı belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın