KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Toplu mezardan şehitliğe

1963 olayları ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaybolan ve geçtiğimiz günlerde DNA testiyle kimlikleri belirlenen 13 Türk ve 15 Rum'un kemikleri ailelerine teslim ediliyor. Türkler, yarın askeri törenle Lefkoşa Şehitliği'nde toprağa verilecek.

Rumlar asker, Türkler sivils

Toplu mezardan şehitliğe
11 TEMMUZ 2007 ÇARŞAMBA 08:44
0
927
0
AA aa
Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Türk üyesi Gülden Pülümer Küçük, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Rum kayıpların çoğu asker. Kayıp Türkler ise sivil. Rumlar savaşta ölmüş, Türkler katliama kurban gitmiş" dedi.

KIBRIS'ta kayıp Türk ve Rumları aramak üzere 1981 yılından bu yana faaliyet gösteren Kayıp Şahıslar Komitesi, kazı yaptıkları toplu mezarlardan çıkardığı ve DNA testiyle kimliklerini tespit ettiği 13 Türk ve 15 Rum'un kemiklerini ailelerine teslim etmeye başladı. 13 Türk'ün tümü Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığı 20 Temmuz 1974'te Rumların Larnaka yakınlarındaki Alaminyo köyünde katlettiği sivillerden oluşuyor. Şehit kabul edilen kayıplar 33 yıl aradan sonra yarın askeri törenle Lefkoşa şehitliğinde toprağa verilecek. 1981 yılında BM'nin girişimiyle kurulan kayıp şahıslar komitesinde iki yıl önce göreve başlayan Gülden Pülümer Küçük, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, insani konunun politik malzeme olmaması için büyük hassasiyet gösterdiklerini ve medyaya açıklama yapmaktan kaçındıklarını belirtti.

Küçük, KKTC topraklarındaki en fazla kemiğin Girne ve Balıkesir köyü yakınlarında yaptıkları kazılarda ortaya çıkardıklarını belirterek, "Tabii ki Girne bölgesinde bulunan kemiklerin büyük bir çoğunluğu Rumlara ait. Ancak dikkat edilmesi gereken unsur şu; Rumların kayıplarının çoğu 1974 savaşında. Çoğu da asker. Yani savaşta çatışırken ölmüş ve kaybolmuş. Ancak kayıp Türklerin tümü, sivil, kadın çocuk ve savunmasız. Yani Türkler katliama kurban gitmiş" dedi. Küçük şöyle devam etti:

"Rumlar bugüne kadar 1974 ve sonrasında 1468 kinin ismini kayıplar komitesine verdi. Türklerin kayıpları ise 1963'ten başlıyor ve sayısı 502. Kimliği tespit edilen 13 Türk'ün hayattaki aile yakınlarına haber verdik. Onlara psikologlarımızla da destek veriyoruz. Kazılar hálá devam ediyor."

DNA eşleştirmesiyle kimlikler belirlendi

KIBRIS'ta BM şemsiyesinde kurulan Kayıp Şahıslar Komitesi 26 yıldır aradığı kayıplarla ilgili ilk kez somut sonuç aldı, 28 Rum ve Türk'ün kemiklerini bulup kimliklerini tespit etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi, Kıbrıs'ta BM önderliğinde 23 Eylül 1981 yılında kuruldu.

Rumlar 1974'te 1468 kişinin kaybolduğunu, Türkler ise, 1963-74 arasında 502 kayıplarının olduğunu açıkladı.

Komiteye bir Türk, bir Rum ve bir de BM yetkilisi başkanlık yapıyor.

Türklerin 502 kaybının tümü sivil, 192'si kadın ve çocuk; Rumların 1468 kaybından 74'ü kadın ve çocuk.

2006'da BM denetimindeki ara bölgede antropoloji, Lefkoşa Türk kesiminde ise DNA laboratuvarı kuruldu.

DNA laboratuvarı, geçen yıl kayıpların birinci dereceden yakınlarından kan örnekleri almaya başladı.

Kazılarda çıkartılan 302 kişiye ait kemikler ile kayıp yakınlarının DNA'ları karşılaştırıldı.

Türk İntikam Tugayı tehdit etti
Hürriyet'in Lefkoşa temsilcisi Ömer Bilge'nin sorularını yanıtlayan Gülden Pülümer Küçük, kemikler bir bir ortaya çıkmaya başlayınca Türk İntikam Tugayı imzalı bir mektupla tehdit de aldı. Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Türk üyesi Pülümer Küçük, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu.

Kurşuna dizip gömdüler üzerine beton döktüler

20 Temmuz 1974'te Alaminyo köyünde şehit olan Osman Mehmet Hüdaverdi'nin 58 yaşındaki kardeşi Mustafa Tolga, 33 yıl aradan sonra kavuştukları cenazeleriyle ilgili duygularını şöyle anlattı:

"Alaminyo iki mahalle halinde Rum ve Türklerin yaşadığı bir köydü. En çok ağrıma giden Rum komşularımızın da katliama katılması. Abim 28 yaşındaydı ve o da mücahitti. Katledilenler arasında bulunduğu mesajını alınca kardeşimin öldüğünü anladım. 2003'te Rum tarafı ile kapılar açıldığında hemen köyüme gittim. Rumlar öldürdükleri Türklerin kemiklerini köy dışına toplu mezara gömmüş. Bulunmasın diye üzerine beton dökmüşler, dikenli tellerle çevirmişler. Bir çok aile, acıların yeniden tazelendiğini belirtiyor. Artık, bayramlarda evlatlarımızla birlikte şehitliğe gidip ağabeyim için çiçek dikip dua edebileceğim."

hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın