KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Toprak verimi düşürülüyor

Demir; “Bingöl’de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir.”

Toprak verimi düşürülüyor
11 AĞUSTOS 2017 CUMA 05:15
0
2354
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Demir, Bingöl'ün toprak analizlerine dair değerlendirmelerini paylaştı.

Sağlıklı ve sürekli bir besin döngüsü için verimli ve üretken topraklara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demir, bunun için başta tarımla uğraşan insanlar olmak üzere bütün insanların toprak kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkileyecek uygulamalardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

“YANLIŞ UYGULAMALAR TOPRAK VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Coğrafik koşulların yanında bazı yanlış tarımsal uygulamaların da toprağı verimsiz ve erozyona dayanıksız bir hale getirdiğine işaret eden Demir: “Yanlış tarımsal uygulamaların başında, meraların aşırı otlatılması, arazilerin eğime paralel olarak sürülmesi, toprak analizi yapmadan gübreleme yapılması ve aşırı sulama gelmektedir. Bingöl'de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir” dedi.

MURAT'TAN KEBAN'A YILLIK 9.8 MİLYON TON TOPRAK

Bölgemizde toprak ve arazi yönetimi açısından en büyük sorunun hali hazırda ‘erozyon' olduğunun altını çizen Demir, dikkat çeken bir bilgiyi de paylaştı.

Demir: “Bingöl, şiddetli erozyona maruz kalan iller arasındadır. Murat nehrinden yıllık 9,8 milyon ton toprak Keban baraj gölüne taşınmaktadır. Taşınan bu materyalin en büyük nedeni, meralarda aşırı otlatma ve orman arazilerinde kontrolsüz ağaç kesim işlemleridir. Bu yanlış uygulamaların neticesinde toprakların en verimli ilk 20 santimlik katmanı verimsiz hale gelmektedir. Ülkemizde yıllardan beri süre gelen arazilere ‘ne kadar çok fazla gübre, su ve ilaç verilirse o kadar fazla verim alırım' anlayışı hakimdi. Bunun hiçte doğru bir yaklaşım olmadığını Harran Ovası'ndaki aşırı sulama ve bilinçsiz gübrelemeden dolayı, gün geçtikçe çoraklaşan arazilere baktığımızda daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE TOPRAK ANALİZİ YAPILIYOR

Toprağın korunmasında her bireyin sorumluluk sahibi olduğunu dile getiren ve bu konuda sadece devletin alacağı önlemlerin yetersiz kalacağını söyleyen Demir, gübreleme için toprak verimlilik analizlerinin mutlaka her yıl yapılması gerektiği belirtti ve 2012'den buyana Toprak Analizi ve Gübre önerisi hizmeti veren Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bitki Analiz Laboratuvarı'ndan yararlanılmasını önerdi.

Demir: “Bunun yanında bazı fiziksel analizlerle de ekilecek ürün için toprağa verilmesi gereken su miktarı içinde tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunun için çiftçilerimiz tohumları toprakla buluşturmadan önce arazilerinden, yaklaşık 5-6 noktadan alacakları toprak örneğini karıştırarak o karışımdan 2 kg kadar toprak örneğini laboratuvarımıza getirmeleri yeterli olacaktır. Laboratuvara gelen toprakların yaklaşık 10 gün içinde verimlilik analizi yapılarak raporu hazırlanmaktadır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.05.2025
20:24
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Bingöllü aile kaza yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
Siirt'e gitmek üzere ticari taksiyle yola çıkan Bingöllü aile, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi yakınlarında kaza yaptı. Başka bir aracın çarpması sonucu meydana gelen kazada anne hayatını kaybederken, baba, çocuk ve taksi şoförü yaralandı.
22.05.2025
16:44
Bingöl`de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı
Bingöl'de Sebze Üretiminin Geliştirmesi Projesi çerçevesinde üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıldı. Coğrafi işaretli Guldar domatesinin yetiştirildiği köylerdeki çiftçilere de 50 bin adet Guldar domatesi fidesi verildi.
22.05.2025
16:30
'Bizim elimizdeki alınırken başkalarına fazlaca veriliyor!'
1971 depremi sonrası 1986'da Kiğı Çiçektepe'de yapılan deprem konutlarının 2015 depreminde ağır hasar gördüğünü ve 2024 Kasım'da yıktırıldığını aktaran Özaltun: 'Hak sahipliğimiz herhangi bir bilgi verilmeden iptal edilmiş. Biz oturacak ev bulamazken başka ailelere birden fazla konut veriliyor ve onlar da götürüp kiraya veriyor! Bu nasıl bir adalet? Kim koruyacak hakkımızı?'
22.05.2025
14:56
Bingöl`de ilkokul öğrencilerine `Deprem Gerçeği` Söyleşisi
Bingöl'de ilkokul öğrencilerine 'Deprem Gerçeği' Söyleşisi
Bingöl'de Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencilerine yönelik 'Bingöl'ün deprem gerçeği' konulu söyleşi gerçekleştirildi.
22.05.2025
14:32
Bingöl`deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'deki şelale hayranlık uyandırıyor!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde kayayı oyarak süzülen doğa harikası şelalenin görüntüleri sosyal medyada büyük ilgi gördü!
22.05.2025
13:29
Eleştirilere ‘zarfçıların pulcuları` çıkışı!
Eleştirilere 'zarfçıların pulcuları' çıkışı!
Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, kentin sorunlarına dair açıklamalarına karşı gizli nicklerle yöneltilen '50 yıldır o koltuktasın, ne yapmışsın?' eleştirilerine sert çıktı! İsimsiz yorumcuları 'zarfçıların pulcuları' diye nitelendiren Bayram, açtı ağzını yumdu gözünü…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın