KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2026 Pazar
°C

Töre dizileri, mardin'de masaya yatırıldı

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde çekilen ve yöre halkı tarafından büyük bir tepki alan töre ve kan davalı konulu dizi ve filmler, Senaryo Yazarları Derneği tarafından Mardin'de masaya yatırıldı.

Töre dizileri, mardin`de masaya yatırıldı
06 HAZİRAN 2007 ÇARŞAMBA 13:40
0
2171
0
AA aa
Kültür Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi organizasyonunda bir haftadan beri devam eden "Sinemardin Film Festivali" kapsamında Tarihi Erdoba Butik Otelinde gerçekleştirilen konferansta, raiting rekorları kırmasına rağmen bölgede yaşayan insanların tepkisi çeken "töre ve kan davalı" konulu dizi ve filmler tartışıldı. Sinema Yazarları Derneği tarafından organize edilen "Film platosu olarak Mardin" konulu konferansa katılan Mardinli yönetici ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, dizi ve
filmlerde işlenen konuların kentin imajını zedelediği gerekçesiyle tepki gösterirken, senaristler ise bu tür sorunların önüne geçmek için Mardin'de bir film ofisinin açılmasını istedi.

Konferansta Mardin'le birlikte pek çok Güneydoğu ilinin film seti olarak kullanılmaya başlandığını belirten Vali Yardımcısı Kemal Kızılkaya, geçen aylarda Güneydoğu'da çekilen bir dizinin setine yapılan baskını da hatırlatarak, bölgede çekilen dizi ve filmlerin, bölgede yaşayan insanların hassasiyetlerini göz önünde bulundurmakla birlikte buradaki insanları bilinçlendirme veya eğitme prensibiyle çekilmesi gerektiği düşüncesine sahip olduğunu dikkat çekti.

Burada yaşayan insanların kendilerini yansıtmayan senaryolara normal olarak tepki göstereceğine vurgu yapan Tarih Vakfı Yöneticisi Gürel Tüzün, "Sorun çok karmakarışık bir sorun değil, sorun ortada, hikayeler var, mekanlar var. Mekanların kullanılarak anlatıldığı filmler ve bu filmlerden incinen insanlar var. Hikayeniz bağlıyor burada yaşayan insanları. Burada çekim yapan arkadaşların buradaki insanlara karşı buradaki tarihe karşı bazı sorumlulukları var. Bu sorumluluktan kaçamazsınız. Hikayenizi özgürce anlatmak adına bu insanların tepkisini göz ardı edemezsiniz" diye konuştu.

"FİLM OFİSİ KURULSUN"

Senaryoların içeriğinden kaynaklanan sorunların önüne geçmek için buraya çekim yapmaya veya senaryo yazmaya gelen insanlara bir danışmanlık desteğinin verilmesi gerektiğini söyleyen Senaryo yazarı ve film yönetmeni Ezel Akay, "Burada Türkiye'nin ilk film ofisini açabilirsiniz. Bu ofis aracılığı buraya gelenlere hem rehberlik hem de bölgenin hassasiyetlerini anlatabilirsiniz. Köyde bunu yapamazsınız bundan hoşlanmazlar, Bu köydeki çekimler daha güzeldir. Alınacak izinler için bu prosedür izlenir" şeklinde konuştu.

Bölgede çekilen bütün dizilerin, tamamen ticaret ve reyting kaygısıyla çekildiği, cahil bir kaç insanın bir araya gelerek bir tekniği kullanarak bir kanala para kazandırmak kaygısı olan bir iş olduğunu ileri süren İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Batmaz, "Bunun filmle, sanatla, senaryoyla, hiçbir alakası yok. RTÜK bu keşmekeşliğe müdahale edebilir. Bunun ifade özgürlüğü ile bir ilgisi yok. Dizinin çekildiği yerde eğer insanlar rahatsız oluyorsa yapılacak tek şey Valilik aracılığı ile RTÜK'e başvurarak dizinin durdurulmasını talep edebilir" dedi.

SENDER Üyesi senaryo yazarı ve gazeteci Ege Gürgün ise çekilen dizilerde sahnelenen senaryoların en kolay yoldan ulaşılan ve hiçbir araştırma yapılmadan ucuz yollarla temin edildiği için sorunların yaşandığını söyledi. Dizileri ve filmleri masa başında oturan ve televizyon başında izleyerek eleştirenlere tepki gösteren senaristlerden Bora Kahyaoğlu, hiç kimsenin senaryo konularını sınırlandırma hakkının olmadığını söyledi. Konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Batmaz'ın, sözlerine de tepki gösteren Kahyaoğlu, "Bırakın Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde senaristlerin seçtiği konulara müdahale edilemez. Sayın profesörün söyledikleri ancak bir Hitler veya Missoloni Almanya'sın da yaşanabilir" diye tepki gösterdi.

Toplantıda ayrıca söz alan vatandaşlardan Selman Çamurtaş, dizilerin bölgenin bu kadar sorunu varken sadece töre ve kan davaları üzerine yoğunlaşmasına tepki gösterirken, Sait Tunç ise öncelikli olarak toplumları sanatla eğitmek olan dizi senaristlerinin bölge halkının yanlışları ile baş başa bıraktığını ve olayları daha çok körüklediğini öne sürdü. Beş saatte yakın süren konferans sonunda ortak bir bildirinin hazırlanmasına karar verilmesi ile sona erdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.04.2026
20:27
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Gökyüzü deliniyor! Bingöl için sağanak uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bingöl için uyardı! Pazartesi gök gürültülü sağanak uyarısı yapılan Bingöl için hafta içinde sağanak etkisinin süreceği vurgulanırken, sel ve yüksek kesimlerdeki çığ riskine karşı da tedbirli olunması çağrısında bulundu.
26.04.2026
20:23
Bingöl`de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de Soğuk Hava Yayla Sezonunu Geciktirdi
Bingöl'de mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları ve yüksek kesimlerde erimeyen kar nedeniyle besiciler yaylalara çıkamadı. Hayvanlar bu yıl ahırlarda besiye alındı.
26.04.2026
20:22
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Yedisu Depremi Sonrası Uzmanlar İkiye Bölündü
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür 'büyük depremi tetikleyebilir' derken, Prof. Dr. Osman Bektaş daha temkinli konuştu.
26.04.2026
20:15
Bingöl`de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Bingöl'de Deprem! Olumsuzluk yok, tarama sürüyor
Sabah saatlerinde Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden olurken, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Valilik, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
26.04.2026
20:12
Genç Muratspor`dan 5 Gollü Galibiyet
Genç Muratspor'dan 5 Gollü Galibiyet
Ligde kalma mücadelesi veren Genç Muratspor, deplasmanda Bulanık Kopspor'u 5-2 mağlup ederek kaderini son haftaya taşıdı. Kritik Doğubeyazıt maçı öncesi kentte birlik çağrısı yapıldı.
26.04.2026
20:10
Halaylar Bingöl`de final bileti için yarıştı
Halaylar Bingöl'de final bileti için yarıştı
Kulüpler arası halk oyunları grup finali Bingöl'de gerçekleştirildi. Üç ilden 11 ekibin sahne aldığı yarışmada, Bingöl'den 2 ekip Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın