KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

Turcas'ın yasaklı olduğunu bilmiyordum

PETKİM'i alan konsorsiyumda bulunan Turcas'ın kamu ihale yasaklısı çıkmasına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan "Bilmiyordum" yanıtı verdi. "Elimize komisyon kararı gelir, kararda böyle bir şeyden bahsedilmedi" diyen Unakıtan, bundan sonrası için de ÖİB'in yaptığı açıklama doğrultusunda hareket edileceğini söyledi. ÖİB, Turcas'ın yasağının Petkim'de bir engel olmadığını açıklamıştı.

Turcas`ın yasaklı olduğunu bilmiyordum
30 KASIM 2007 CUMA 10:04
0
1169
0
AA aa

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 22 Kasım'daki onayının ardından Petkim'i devralmaya hazırlanan Socar-Turcas Enerji'nin ortaklarından Turcas'ın Kara Yolları Genel Müdürlüğü tarafından bir yıl süreyle ihale yasağının bulunduğunun ortaya çıkmasına ilişkin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bilmiyordum" dedi. Unakıtan, kendilerinin önüne ihale komisyonunun kararının geldiğini ve komisyon kararında böyle bir şeyden bahsedilmediğini, bilmediklerini dile getirirken, bundan sonrası için de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) açıklamasında durumun ortaya konduğunu ve ona göre hareket edileceğini söyledi. ÖİB, böyle bir yasağın Petkim'in özelleştirme sürecinde bir engel oluşturmadığını açıklamıştı.

GEREKLİ AÇIKLAMA YAPILDI: Ankara Sanayi Odası'nın (ASO), Meclis Toplantısı'na katılan Unakıtan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan'a, Petkim'in, ilk konsorsiyumdaki bir firmanın Ermeni diasporasına finansal destek verdiği iddiaları nedeniyle, ÖYK kararıyla verileceği gruptaki Turcas'ın "ihale yasağı" hatırlatıldı. Unakıtan, Petkim'i Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) kararıyla devralmaya hazırlanan Turcas'ın, bir başka ihaledeki eksik belgesi nedeniyle ihale yasaklısı olduğunu bilmediğini söyledi. Unakıtan "Komisyon (İhale komisyonu) kararında böyle bir şeyden bahsedilmedi, bilmiyorum. ÖİB gerekli açıklamayı yaptı. Her şey açıkça ortaya kondu, ona göre biz hareket ederiz" diye yanıtladı.

BİZİM SOSYALİSTLER KÜBA MİSALİ: Toplantıda yaptığı konuşmada ise özelleştirmeyi eleştirenlere değinen Unakıtan, "Dünyada özelleştirmeye karşı ülke yok, Küba hariç. Komünist Çin öyle bir özelleştirme yapıyor ki parmak ısırttırıyor. Bizim sosyalistler hálá Küba misali özelleştirmeye karşı" dedi. Yabancılara toprak ve ev satışı eleştirilerine yanıt veren Unakıtan, "Bunlar ülkeden çıkış da yapıyor. Giderken bavuluna bakın, kaç tane villa, kaç tane ev götürüyor? Ne kadar toprak-taş götürüyor? Türkiye'nin her şeyi burada hiç merak etmeyin. Onlar bize parasını getiriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

ZIRNIK ÇIKMAZ KARDEŞİM: Çalışmayan fabrikalarda özelleştirmeye karşı çıkılarak yurttaşın vergisinin çalışmayan kişilere ödenmesinin savunulduğunu ifade eden Unakıtan, "Ben vergiyi topluyorum, gözüm gibi de bakıyorum. Zırnık çıkmaz kardeşim. Kimsenin koltuk değneği değiliz" dedi. Yabancılara banka satışına gelen eleştirilere dikkat çeken Unakıtan, Türkiye'de banka satın alan yabancıların çoğunun idareci ve çalışanlarının Türk olduğunu kaydederek, "Çeker gider diye korkuluyor. Eski alışkanlıklarınızdan dolayı korkak hale gelmişsiniz. Korkmayacaksınız" dedi. Unakıtan, elektrik dağıtım özelleştirmesinin 2008 yılında başlayacağını ifade etti.

KAFAYI ÇALIŞTIRIP ALTIN ÇIKARALIM: Altın madenciliğine karşı yapılan eylemlere tepki gösteren Unakıtan, pijamalı protestolara atıfta bulunarak, "Pijamaların altını giydiriyorlar, üstü yok. Bunlarla olsa biz şimdiye kadar aya giderdik. Üreteceksin kardeşim, altın varsa üreteceksin. Maden toprağın altında, biz çıkarmamak için türlü numaralar yapıyoruz. Bırakın Allah aşkına, kafayı çalıştıralım" değerlendirmesinde bulundu. 

Büyüme yıl sonunda yüzde 5.2'ye çıkacak

KEMAL Unakıtan, ASO'daki konuşmasında 2007 yılında yüzde 5 olarak hedeflenen büyümenin yüzde 5.2 çıkacağını açıkladı. 1993-2002 yıllarında ortalama büyümenin yüzde 2.6 olduğunu kaydederek, "O büyümeden bir şey olmaz. Çünkü Türkiye sürekli nüfusu artan bir ülke. Nüfusun artacak, yüzde 2 büyüyeceksin, Bu küçülme manasına gelir" dedi. Unakıtan, AKP iktidarı döneminde dört yılda ortalama yüzde 7.3 büyüme sağlandığını ve aralıksız 23 çeyrek büyümeye ulaşıldığına dikkat çekti. Kasım ayında bütçenin "kuvvetle muhtemel" fazla vereceğini ifade eden Unakıtan, yıl sonu bütçe açığının hedeflenen rakamın altında kalacağını bildirdi. Bütçe konusunda bir kerelik gelirlerle açığın kapatılması eleştirileri yapıldığına dikkat çeken Unakıtan, "Kardeşim sen de bir kereye mahsus gelirle yapsaydın ya. Her yıl bir kere mahsus gelir olur bütçede. Vergi barışı oldu geldi, özelleştirme oldu geldi... Gelir Allah gelir" dedi.

5 bin YTL'lik yasağı var, Petkim'e 2 milyar doları peşin ödeyecekler

PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı ve Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Osman İlter, TBMM KİT Komisyonu bilgi verirken, ihaleye katılan şirketle, ihale yasağı getirilen şirketin aynı olmadığına dikkat çekti. İlter, "Kamu ihale kurumundan yasaklı bu şirket Turcas Petrol A.Ş'dir. Bizim ihalemize katılan ve kazanan grubun üyeleri Socar-Turcas Enerjidir. Yani ikisi aynı değil, Turcas Petrol'un Petkim'i alan ortak girişim grubu ile ilgisi yok" dedi. İki ayrı şirket sözkonusu. Bizim yaptığımız ihale 2 milyar 40 milyon dolarlık bir ihaledir. Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yasak konulan ihale tutarı ise 5 bin YTL'dir. Biz ihaleyi verirken çok detaylı inceleme yapıyoruz" dedi. Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun Petkim'in parasını peşin ödeyeceğini de belirten İlter, "Hisse satış sözleşmesi imzalamak için şirkete bir süre vereceğiz. Bu kadar parayı toparlamak kısa zaman almıyor tabi. Bir de bayram ve yılbaşı tatilleri var. Sözleşmeyi imzalamak için 60 veya 90 gün süre verebiliriz. Bu da Petkim'in devrinin 2008'e sarkacağı anlamına geliyor" diye konuştu.

Maliye özür de diler, vergi ödemeyene cep mesajı gider

ASO toplantısındada vergi borcu nedeniyle esnaf ve sanayicinin banka hesaplarına tedbir konulması da gündeme geldi. ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, bir oda üyesi sanayicinin 300 YTL'lik unutulmuş vergi borcunun faizle 1200 YTL'ye çıktığını, bu tutar için çalıştığı yedi bankaya icra emri gittiğini ve sözkonusu miktarın yedi ayrı banka tarafından kesildiğini anlattı. Unakıtan bunun üzerine, "Biz Maliye olarak özür dileriz. Sıkıntı vermişiz. O firmayı da biliyorum" dedi. Bu konu üzerinde duracağı sözünü veren Unakıtan, "Maliye olarak biz kendimizi size affettiririz ama alacağımızı da alırız kusura bakmayın. Devlet alacağını alırken züccaciye dükkanına girmiş fil gibi olabiliyor. Olabildiğince yaşanmaması için gayret ediyoruz. Ammavelakin alacağımızı da bırakmayız arkadaşım" dedi. Unakıtan, vergisini ödemeyenlere cep telefonu mesajı atmaya başlayacaklarını ifade ederek, "Günah benden gitti, diye son uyarıyı yapacağız" dedi.

Unakıtan'dan Baykal'a yanıt: Öküz altında buzağı aramayın

 MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın gündeme getirdiği ve Hazine Kontrolörleri raporunda da yer alan oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketinin Tekel'in sert kutu makinası kiralanması ihalesine karıştığı iddialarına "Boşuna kimse uğraşmasın. Bu senaryoları daha önce de biz gördük. Aynı senaryolar tekrar sahnelenmek isteniyor. Kimse öküz altında buzağı aramaya kalkmasın, bunlar boş şeyler" yanıtını verdi. Konrolör raporunda; Tekel'in sert kutu makinası kiralama ihalesini kazanan şirketin, oğul Unakıtan'ın şirketi AB Gıda'da "kayıtsız çalıştırılan" Sedat Güngörmüş'e Family Finans aracılığıyla 30 bin dolar ödendiği belirtiliyor. Unakıtan "Başarılarımız karşısında muhalefet iftira atıyor" dedi.

KİT Komisyonu'nun gündemi Petkim oldu

 TBMM KİT Komisyonu'nda dün Petkim'in 2005 yılı hesaplarını ele alındı. Görüşmelerde en çok ilgi çeken konu Petkim'in yüzde 51 hissesini alan Socar-Turcas Enerji A.Ş ile ilgili son günlerde ortaya atılan iddialar oldu. TBMM KİT Komisyonu Başkanı,  AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, "Petkim çok başarılı bir özelleştirme olmuş ve iyi paraya satılmıştır" dedi. CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal ibe, daha Petkim ihalesinin onaylanmadan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Azerbeycan'a gidip "Azerbeycan'ın artık bir Petkim'i var" açıklaması yapmasını yadırgadığını söyledi. Ünsal, ihaleyi alan grup ile ilgili ortaya atılan iddialara da değinerek, Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 02.11.2007 tarihli belgesinde Turcas Petrol'ün sahte belge kullanımından bir yıl  kamu ihalelerine girmesini yasakladığını anımsattı.



Hurriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın