KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Türk askeri tamamen çekilsin

Kıbrıs Rum yönetimi, 24 Nisan 2004'te yapılan referandumda reddettiği Annan planında yapılmasını istediği değişiklikle Türk askerinin tamamen adadan çekilmesini, Türkiye'den adaya yerleşen nüfusun

Türk askeri tamamen çekilsin
28 KASIM 2005 PAZARTESİ 12:42
0
2015
0
AA aa
30 binle sınırlanmasını ve Karpaz'ın kendilerine verilmesini talep ediyor. Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, ''İşte Kıbrıs Sorununda Talep Ettiklerimiz'' başlığıyla verdiği haberde, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un, Annan planında ne değişiklik talep ettiğini, ''BM belgesi''ne dayanarak detaylı şekilde yayımladı. Gazeteye göre, Rum tarafı, çözümün uygulanmasına ve güvenlik konularına dair, BM'ye askeri müdahale etme hakkı verecek geniş garantiler, askerlerin tamamen adadan ayrılması, Türkiye'den gelen nüfusun 30 bininin adada kalması, geriye kalanların en kısa zamanda Türkiye'ye gönderilmesi, Karpaz'ın Kıbrıslı Rumlara verilmesi, mal-mülk konusu ile göçmenlerin geriye dönüşünün ''topluca yeniden ele alınması'' gibi taleplerde bulunuyor.
    
Gazete, Rum Başkanlığı Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis ile Rum BM Daimi Temsilcisi Andreas Mavroyannis'in geçen yaz, o zamanki BM Genel Sekreter Yardımcısı Kieran Prendergast'a sunulan değişiklik taleplerinin, BM tarafından, bilgilendirmek amacıyla Kıbrıs sorununa taraf olanlara da iletildiğini yazdı. Gazete, Rum tarafının önerilerine ilişkin BM'nin ''çok ağır'' nitelemesi yaptığını belirtti.
    
Gazeteye göre, Rum tarafının önerilerinde, ''yeni bir başarısızlıktan kaçınılması, dikkatli bir ön hazırlık yapılması, sıkı takvimlerin ve hakemliğin olmaması, sadece üzerinde uzlaşılmış bir çözümün referandumlara sunulması'' yer alıyor. Rumlar, siyasi eşitliği kabul etmekle birlikte, siyasi eşitliğin Kıbrıslı Türklerin her karara katılmaları anlamına gelmediğine inanıyor.
    
Yüksek mahkemenin uzlaşmazlıkları çözmesine ve hükümet dairelerinin müdür ve müdür yardımcılarının birlikte karar almalarına karşı çıkan Rum tarafı, kamu hizmetlerindeki memurların oranının yüzde 70 Rum, yüzde 30 Türk olmasını istiyor.
    
Gazeteye göre, Rum tarafı, Annan planında yapılmasını istediği değişiklik önerilerinin güvenlik ve garantiler bölümünde, tek taraflı askeri müdahaleye ve kurucu devletleri kapsayan garantilerin yetki çerçevesine karşı çıkıyor. Gazeteye göre, ''Federal yasalarda Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden tüm maddelerin çıkarılmasını'' ve Schengen anlaşmasına tam katılımı öneren Rum tarafı, üç özgürlük olarak nitelenen dolaşım, mülk ve yerleşim özgürlüğü talep ediyor.

MYNET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın