KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Türk üniversiteleri sondan 7. oldu

ABD'nin 5 milyon 861 bin 401 yayınla birinci olduğu listede, Türkiye 98 bin 186 yayınla 21. sırada... TÜBİTAK'ın hazırladığı üniversite üniversite bilimsel çalışma karneleri:

Türk üniversiteleri sondan 7. oldu
09 KASIM 2007 CUMA 09:45
0
889
0
AA aa
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nin (ULAKBİM), Thomson Institute of Scientific Information (ISI) tarafından sağlanan verilere dayanarak hazırladığı “Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri” kataloğunda, Türkiye bilimsel yayın konusunda 28 ülke arasında 98 bin 186 yayınla 21. sırada yer aldı.

ISI veri tabanlarında Türkiye adresli yayınların tam olarak saptanılması için oluşturulan çalışma grubu, her bir olasılık üzerinde çalışarak, elde edilen algoritmalar ve anahtar kelimelere göre taramalar yaptı.

Çalışma sonucu elde edilen verilere göre, Türkiye 1981-2006 yılları arasında, 28 ülke arasında toplam 98 bin 186 bilimsel yayınıyla 21. sırada yer aldı.

ABD, aynı yıllar arasında 5 milyon 861 bin 401 yayın ve 123 milyon 847 bin 576 atıfla listenin ilk sırasında yer aldı. ABD'yi, 1 milyon 443 bin 131 yayın ve 24 milyon 893 bin 165 atıf ile İngiltere ve 1 milyon 371 bin 470 yayın ve 16 milyon 530 bin 172 atıfla Japonya izledi.

Göstergede, Japonya'dan sonra sırasıyla, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Avustralya, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İsrail, Polonya, Brezilya, Finlandiya, Avusturya, Norveç, Türkiye, Yunanistan, Meksika, Arjantin, Portekiz, Şili, İran ve Venezuella yer alıyor.

TIP ARAŞTIRMALARI HACETTEPE'Yİ İLK SIRAYA TAŞIDI

Hacettepe Üniversitesinin toplam 25 yılda yayınladığı 9 bin 729 yayınının 5 bin 367'sinin klinik tıp alanıyla ilk sırada yer aldığı belirlendi. Üniversitenin tüm yayınları içinde, bin 400 yayınla kimya alanı 2. olurken, 544 yayınla biyoloji ve biyokimya alanı da 3. sırada yer buldu.
Söz konusu sıralamaya göre, İstanbul Üniversitesi 8 bin 841 yayınla Hacettepe Üniversitesinin ardından ikinci sıraya yerleşti. Üniversitenin klinik tıp alanı 4 bin 369 yayınla tüm yayınları içinde ilk sırayı, kimya alanı 875 yayınla 2. sırayı, mühendislik bilimleri alanı ise 615 yayınla 3. sırayı aldı.

Ankara Üniversitesi 5 bin 980 yayınla İstanbul Üniversitesinin ardından üçüncü sıraya yerleşti. Üniversitenin tüm yayınları arasında, diğer iki üniversitede olduğu gibi klinik tıp alanı 2 bin 537 yayın sayısıyla ilk sırada yer aldı. Klinik tıp yayınlarını, 902 yayınla kimya, 486 yayınla bitki ve hayvan bilimleri izledi.

ODTÜ ise 5 bin 711 yayınla dördüncü sırada yer aldı. Üniversitenin tüm yayınları içinde bin 344 yayınla kimya ilk sırada yer alırken, bin 235 yayınla mühendislik bilimleri ikinci sırada, bin 83 yayınla da fizik bilimi üçüncü sırada yer aldı. ODTÜ'yü sırasıyla, Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi izledi.

ATIF SAYISINDA HACETTEPE YİNE İLK SIRADA

Katalogdaki bilgilere göre, atıf sayısında Hacettepe Üniversitesi, Türkiye'deki üniversiteler arasında 61 bin 37 atıfla yine birinci sırada yer aldı.
İstanbul Üniversitesi 53 bin 48 atıfla ikinci, ODTÜ 29 bin 452 atıfla üçüncü sırada, Ankara Üniversitesi 28 bin 447 atıfla 4. sırada yer aldı.
Türkiye, 1981-2006 yılları arasında, 28 ülke arasında toplam 98 bin 186 bilimsel yayın yaptı. Tüm üniversiteler 38 bin 161 yayınla en çok klinik tıp alanında uluslararası yayın yaparken, kimya alanındaki 13 bin 245 yayınla 2., mühendislik bilimleri ise 10 bin 348 yayınla 3. oldu. Hukuk bilimleri ise 25 yılda toplam 14 yayınla sıralamada sonda yer buldu.



Haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
20:46
Bingöl Basın Konseyi`nden TSO`ya iade-i ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden TSO'ya iade-i ziyaret
Kent ekonomisinin sürdürülebilirliği, yatırım ortamı ve basın–kurum iş birliğinin irdelendiği ziyarette, Bingöl'ün ekonomik gelişimi ve basınla kurulacak stratejik iş birlikleri masaya yatırıldı.
26.12.2025
20:30
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
Gripte Antibiyotik Uyarısı!
'Yüzde 90'ı virüs kaynaklı' diyen Uzm. Dr. Hasan Elmas, gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının fayda sağlamadığını, aksine direnç ve hastane yatış riskini artırdığını vurguladı.
26.12.2025
15:38
12Bingölspor`a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
12Bingölspor'a Disiplin Değil, Masa Başı Kıyımı
Seyircisiz maç, başkana 150 gün hak mahrumiyeti ve para cezaları sonrası 12Bingölspor isyan etti. PFDK'nın kararları, 12Bingölspor cephesinde 'adil rekabet değil, masa başı cezalandırma' olarak yorumlandı. Kulüp, savunma hakkı yok sayılarak ağır ve orantısız cezalar verildiğini vurguladı.
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın