KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Türkiye 2015 hedeflerine ulaştı

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin, 2015 yılı için Birleşmiş Milletler'in (BM) koyduğu hedeflere bugün itibariyle çoktan ulaştığını belirterek, 'BM'nin tüm ülkeler için koyduğu hedef, günlük geliri 1 doların altında olan nüfusun oranını 1990-2015 yılları arasında yarı yarıya indirmektir. Türkiye'de 1994 yılında yüzde 1,1 olan bu oran, 2008 itibariyle sıfırdır' dedi.

Türkiye 2015 hedeflerine ulaştı
11 HAZİRAN 2010 CUMA 02:44
0
1630
0
AA aa
Bakan Yılmaz, Binyıl Kalkınma Hedefleri Bölgesel Konferansı'nın ikinci gününde gerçekleştirilen 'Türkiye Binyıl Kalkınma Hedefleri 2010 Raporu'nun tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk binyıl kalkınma hedefleri raporunu 2005 yılında 60. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Dünya Zirvesi öncesi hazırladıklarını anımsattı.


Türkiye ekonomisinin aslında özellikle 2003-2007 döneminde yüzde 7'ye yaklaşan, ortalama yüzde 6,8'lik hızlı bir büyüme gösterdiğini, ancak bu büyümeyle orantılı bir şekilde istihdamın artmadığının da bir gerçek olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:


'İstihdamda da elbette artış var ama arzu ettiğimiz düzeyde değil. Özellikle küresel ekonomik krizin etkisiyle 2008 -2009 döneminde istihdamla ilgili rakamlar tam olarak arzu ettiğimiz düzeyin altında kalmış durumda. Ancak son dönemlerde, 7-8 aydır yoğun bir şekilde üzerinde çalıştığımız ulusal istihdam stratejisi hazırlıyoruz. Bu ay sonu itibariyle bu dokümanı tamamlamayı öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde çok daha istihdam dostu bir büyüme sürecini yaşayacağımızı ümit ediyoruz.'
Türkiye'nin 5 yaş altı düşük ağırlıklı çocuklarla ilgili de ilerlemeler gösterdiğine işaret eden Yılmaz, 1998 yılında yüzde 8,3 olan bu oranın 2008 yılında yüzde 2,8 olarak gerçekleştiğini söyledi.


KADININ KONUMUNU GÜÇLENDİRMEK

Bakan Yılmaz, Binyıl Kalkınma Hedeflerinin ikincisi olan 'eğitim' konusundaki hedefin de 2015 yılına kadar tüm bireylerin dünyanın her yerinde ilköğretimi eksiksiz tamamlamasını sağlamak olduğunu anımsatarak, 'Mevcut veriler ve kaydedilen ilerleme Türkiye'nin 2015 yılında rahatlıkla ilköğretimde yüzde 100 okullaşma oranını yakalayacağını göstermektedir' dedi.


Binyıl Kalkınma hedeflerinin üçüncü amacının kadının konumunu güçlendirmek olduğuna, bu noktada öncelikle kadınlara erkeklerle eşit fırsatlar sunulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye bu alanda özellikle eğitim alanında iyileşmeler göstermekle beraber, ancak genel olarak istihdam boyutuna baktığımızda tam olarak arzu ettikleri noktada olmadıklarını söyledi. Yılmaz, '2009 küresel krize rağmen kadın istihdamında çok ciddi artış görüyoruz ancak o rakamlar tabloya yansımış durumda değil. Bu, önümüzdeki dönemde muhtemelen artamaya devam edecektir' diye konuştu.


Bakan Yılmaz, 'Siyasi katılım açısından değerlendirme yapıldığında; çok tatmin edici olmadığını görüyoruz. TBMM'deki kadın milletvekili sayısı geçmişte yüzde 5'in altında iken ilk defa 2007 seçimlerinde yüzde 9'un üstüne çıktığını görüyoruz, fakat bu oranın da yeterli olmadığı açık' şeklinde konuştu.


Binyıl Kalkınma Hedeflerinin dördüncü, beşinci ve altıncı amaçlarının sırasıyla anne ve çocuk sağlığı ile AIDS ve diğer Yaygın hastalıklarla mücadele olduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:


'Türkiye özellikle anne ve çocuk sağlığında 2005 yılında yayımlanan birinci rapor sonrası 5 yılda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Nitekim bu nedenle konferansta Türkiye bu alanlarda örnek ülke olarak gösterilmiştir. Bebek ölüm hızı 2003 yılındaki binde 29 seviyesinden 2008 yılında binde 17'ye gerilemiş, yine aynı dönemlerde beş yaş altı ölüm hızı binde 37'den binde 23,9'a düşmüştür.
Türkiye son yıllarda aşılamanın en önemli unsur olduğu koruyucu sağlık hizmetlerinde önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

Türkiye'de kızamık aşısı olan çocukların oranı 2003'te yüzde 79,4'ten 2009'da yüzde 97'ye ulaşmıştır.
 

2005 yılında yüz binde 28,5 olan anne ölüm oranı 2008 yılında yüz binde 19,4'e gerilemiştir. Doğum öncesi bakım alma ve eğitilmiş sağlık personeli tarafından yaptırılan doğum oranları da Türkiye'de iyileşmektedir.
HIV/AIDS yaygınlık oranı Türkiye'de artış göstermemekte olup yüzde 0,1'in altında seyretmektedir.'
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
15.12.2025
23:02
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Çamurlu mezra yolu Meclis Gündeminde
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Melekan (Mutluca) Köyü Beroj/Cevizli Mezrası'nda yıllardır çözüm bekleyen ulaşım sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
15.12.2025
23:01
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor taraftarının tezahüratına para cezası
12Bingölspor'un Niğde Belediyespor ile oynadığı karşılaşmada taraftarların kötü tezahüratı nedeniyle PFDK, yeşil beyazlı kulübe para cezası verdi. Aynı maçta bir antrenöre de talimat ihlali gerekçesiyle ceza uygulandı.
15.12.2025
23:00
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
Siber Suç Operasyonlarında 301 Şüpheli Yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu 55 ilde siber suçlara yönelik son 6 günde düzenlenen operasyonlarda 301 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda çocuk istismarı, dolandırıcılık ve yasa dışı bahis suçlarına darbe vuruldu.
15.12.2025
03:15
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu
Milli atlet 12 Bingölspor sporcusu Yavuz Ağralı, Uluslararası Mersin Maratonu'nda 15. Türkler klasmanında 2:22:52'lik derecesiyle birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın