KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2026 Perşembe
°C

'Türkiye averaj takımı olur'

Hıncal Uluç, A Milli Takımımızı ve Fatih Terim'i yorumladı. Uluç "Fatih Terim şapkasını önüne koyup, 'Ben Türk futbolu için ne yaptım' demesi gerekiyor" dedi

`Türkiye averaj takımı olur`
16 EKİM 2007 SALI 23:43
0
1079
0
AA aa
Türkiye averaj takımı olur
Fotomaç'a değerlendirmelerde bulunan Hıncal Uluç şöyle konuştu;

"Sen Moldova'yı, Malta'yı yenemiyorsan, Bosna Hersek'e yeniliyorsan, Avrupa Şampiyonası finallerine gidip averaj takımı olmaya, bu milleti kahretmeye hakkın yok. Boşver. Elenirsek 'Şanslıyız' demektir. Ha 'Efendim biz bu finale kalalım da 2008'e kadar toparlanırız.' Şimdiye kadar ne yaptık, 2003'ten bugüne kadar ne yaptık ki bir sene içerisinde toparlanacağımızı söylüyorsun... Puan aldığımız maçlara bak. Üç tane palavra maçı kazandık..."

"Fatih Terim'in şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor. Türk futbolu için, Türk Milli Takımı için ben ne yaptım? Nutuk atmakla olmuyor. Geçmişteki başarılar da geçmişte kaldı... Fatih Terim, duygularıyla takım seçiyor, duygularıyla takım yönetiyor artık. Mantığıyla, aklıyla değil. Moldova'nın oynadığı futbol, 'Gökdeniz' diye bağırıyor. 5 yaşındaki çocuk bile o maçta Gökdeniz'e ihtiyaç olduğunu görür. Gökdeniz kenarda oturuyor..."

Hıncal Uluç, Fotomaç için kaleme aldığı yazısında şu görüşlere yer verdi:

Ortada kaza falan yok. Çok kötü bir Türk takımı var. O zaman 'Acaba bu takım finallere gitmese daha mı hayırlı olur' diye düşünüyor insan

Terim'de kendisine hiç yakıştıramadığım büyük zaaflar gördüm. Mantığıyla, aklıyla değil, duygularıyla takım seçiyor, duygularıyla yönetiyor

Şapkasını önüne koyup, "Ben Türk futbolu için ne yaptım" demesi ve ondan sonra da devam ya da tamam kararını kendisi vermesi gerekiyor

Milli takımın kötü futbolu Moldova karşısında da devam etti. Sorun nerede? Türk futbolu mu düşüşte, yoksa Terim mi yanlış seçimler yapıyor? Geçen haftaya dönelim. "Moldova maçı ne olur?" diye sormuştun. "Milli takımın oynadığı futbol meydanda, hiçbir maç hakkında fikir yürütmenin imkânı yok. Ne çıkarsa bahtımıza... Allah yardımcımız olsun" demiştim.

Futbol öyle bir spor ki her takım kazaya uğrayabilir ama Malta maçı, Macaristan maçı, arkadan Moldova maçı, bunların hiçbirisinde biz futbol oynayamadık. O zaman ortada kaza falan yok. Ortada çok kötü bir Türk takımı var. O zaman 'Acaba bu takımın Avrupa Şampiyonası'na gitmemesi daha mı hayırlı' diye düşünüyor insan. Yani sen Moldova'yı, Malta'yı yenemiyorsan, Bosna Hersek'e yeniliyorsan, Avrupa Şampiyonası finallerine gidip averaj takımı olmaya, bu milleti kahretmeye hakkın yok. Boşver. Elenirsek 'Şanslıyız' demektir.

Ha 'Efendim biz bu finale kalalım da 2008'e kadar, toparlarız.' Şimdiye kadar ne yaptık, 2003'ten bugüne kadar ne yaptık ki bir sene içerisinde toparlanacağız!.. Türk Milli Takımı iyi futbol oynamıyor. Ünlü anekdottur, generale sormuşlar, "Savaşı kim kazandı" diye. "Kaybetsek kimi kurşuna dizecektiniz?" demiş.

İKİ İYİ MAÇIMIZ YOK

Puan aldığımız maçlara bak; 3 tane palavra maçı kazandık arka arkaya, ondan sonraki iki ciddi maçımız rakip kalecinin hataları sayesinde bize geldi, Yunanistan ve Norveç maçları. Ondan sonra palavra maçları da kazanamaz olduk.

Şimdi bu süreç içinde Türk Milli Takımı'nın iftihar edeceği iki maç söyleyin bana... O zaman Fatih Terim şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor. Türk futbolu için, Türk Milli Takımı için ben ne yaptım? Nutuk atmakla olmuyor. Geçmişteki başarılar da geçmişte kaldı.

Fatih Terim, bana sorarsan halen ve halen Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi iki teknik direktörlerinden birisi, öbürü de Mustafa Denizli... Ama eser, eser o değil. Ortada bir 'Fatih Terim takımı' diye bir takım var mı, yok. Ortada bir 'Fatih Terim futbolu' diye bir futbol var mı, yok. Ortada arka arkaya gelen kötü futbol ve başarısız sonuçlar zinciri var.

O zaman nedir Fatih Terim! Sorunun cevabını Fatih Terim'in kendisi vermesi lazım. 'Ben Türkiye için ne yaptım?' Ondan sonra da tamam ya da devam kararını kendisinin vermesi lazım. Kendi adına, kendi kariyeri adına kararını kendisinin vermesi lazım.

Ha der ki 'Ben bu savaşı kaybettim ama geri döneceğim.' General MacArthur'un söylediği gibi. Nasıl döndüğünü de bütün dünya gördü. Japon İmparatoru önünde eğiliyordu. Ya da 'Ben Türk Milli Takımı ile uyuşmadım, olmadı, bırakıyorum.' Hıncal'ın, Ahmet'in, Hasan'ın, Mehmet'in değil, bu muhasebeyi Terim'in kendisiyle yapması gerekiyor.

Göreve geldiği günden beri, Türk Milli Takımı'na neler verdi, neleri veremedi? Bu millet ondan neler bekliyordu? Yüzde kaçını karşılayabildi, kaçını karşılayamadı? Bunun hesabını Fatih Terim verecek çapta, güçte, yetenekte... Bunu versin, sonra desin; 'Döneceğim. Bu takım böyle oynamaya devam etmeyecek. Çok büyük işler yapacağız.' İnanırım ben Fatih Terim'e. Ama önce şimdiye kadar başarısız olduğunu kabul etmeli. Ondan sonra iki yol var: 'Ben bu hale getirdim ama ben kurtarırım.' Tamam. 'Ben bu hale getirdim ama kurtaramam, çünkü bizim frekanslarımız uyuşmadı. Ben gidiyorum.' İkisi de çok saygılı kararlar. Fatih Terim, Özhan Canaydın'ın önüne 4 alternatif koyduğu ve "Bunlardan birini seç" dediği zaman, alkışladım ben. Harika bir hareketti. Özhan hiçbirini seçmedi, bütün ayıp da Özhan'a yazıldı. Bugün yine aynı noktada Fatih Terim. Türk kamuoyu bu defa Özhan Canaydın. Türk kamuoyunun önüne bu tercihleri koyması lazım. Ve kendisi seçme durumunda, 'Şunu yapabilirim, şunu yapabilirim, bunu yapıyorum. Başaracağım.' O zaman biz arkasındayız, destek oluruz. Şimdi bu genel.

KIZDI ARDA'YI ÇIKARDI
Moldova maçındaki özele gelince Fatih Terim'de ona hiç yakıştıramadığım, adını da Tükenmişlik' diye koymak istemediğim zaaflar gördüm. Duygularıyla takım seçiyor, duygularıyla takım yönetiyor artık, mantığıyla, aklıyla değil. Bu normalde 'Tükenmişlik' işareti. En önemli işaret Arda'yı oyundan alıyor. Arda'yı oyundan alınması gerektiği için çıkartmadı. Çalım atarken arka arkaya iki top kaybettiği için Arda'ya kızdı. Benim kızdığım gibi, birlikte izlediğim arkadaşlarımın kızdığı gibi. Ben kızarım, milli takım teknik direktörü kızma hakkına sahip değildir. Kızar da kızmasıyla karar verme hakkına sahip değildir. O takımda dökülen adamlar, hiçbir şey yapmayan adamlar var. Arda top kaptırıyor ama takımdaki aktif, ileriye dönük, yaratıcı, üretici iki adamdan biri. 'Kızdın' diye onu da aldın mı, kim kalacak? Milli takım teknik direktörünün sinirlenerek, öfkelenerek, karar alma hakkı yok. O zaman lider olamazsın. Fatih Terim liderlik dersleri verdiği için benim ne demek istediğimi bilir. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Orada takımı 10 kişi oynatan Tuncay'ı bırakır da sen Arda'yı oyundan çıkarırsan eğer ben senin mantığınla, aklınla, görgülerinle değil, öfke ile hareket ettiğini düşünürüm. Fatih Terim çapındaki bir adamın Tuncay'ın nasıl sıfır olduğunu görmemesine imkan yok, görür. Ama göre göre Arda'yı çıkarıyor. Zaaflarına esir olmaya başladıysan sen lider olamazsın. Arda'yı çıkardı oyuna kimi soktu, Tümer'i. Sene başından beri yedek kadroda bile yok. Tümer geçen sene de zaman zaman oynuyordu, Fatih Terim de onu zaman zaman oynatıyordu, oynattığı zamanlarda da gol atıyordu, hatta 'Talihli Tümer, şans getirdi' bilmem ne diye de laflar ediliyordu. Şimdi Moldova önünde Türkiye'nin böyle şansa, böyle talihe, böyle mucizeye mi ihtiyacı var? Karşında Dünya Şampiyonu Brezilya olur, muhteşem bir Maradonalı Arjantin olur, ha o zaman 'Ben bunu normal şartlarda yenemem, ilahi mucizelere ihtiyacım var' dersin, Tümer'i sokarsın. Ama sen Moldova'yı yenmek için mucize bekler hale düşmüşsen zaten bitmişsin. Moldova'nın oynadığı futbol, Arda'nın çıktığı 70. dakikaya kadar seyrettiğim futbol Gökdeniz' diye bağırıyor. 5 yaşındaki çocuk bile o maçta Gökdeniz'e ihtiyaç olduğunu görür. Gökdeniz de kenarda oturuyor. Tümer'i oyuna alıyor. Arda'yı çıkarması bir zaaf, Tümer'i oyuna alması başka bir zaaf. Arda'yı çıkarıyor, mucizelerin peşinde olduğu için mantığının, aklının değil, Tümer'i oyunu sokuyor. Tümer'den çünkü başka bir şey beklemiyorsun, kimse beklemiyor. Mucizenin dışında. Olmadı mucize de. Her maç mucize olmaz. Şimdi bir tek Arda-Tümer kararı dahi benim Fatih Terim için damgayı vurmama yetti: Beyniyle değil, duygularıyla yönetiyor.





fotomaç

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2026
01:04
Bingöl`den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'den bir Sadin Babo geçti
Bingöl'ün sevilen simalarından Sadin Babo, geride yüzlerce hatıra, sıcak bir tebessüm ve gönüllerde silinmeyecek bir iz bırakarak hayatını kaybetti. Mehmet Emin Barslan, Sadin Babo'nun ardından kaleme aldığı duygu yüklü yazısında, onun yalnızca bir insan değil, değişen Bingöl'ün hafızasında yaşayan bir değer olduğunu anlattı.
20.08.2026
01:02
Bingöl`e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Bingöl'e 190 okul bahçe görevlisi kontenjanı
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde okulların güvenliğini artırmak amacıyla planlanan 30 bin okul bahçe görevlisinin illere göre kontenjanları belli oldu. Bingöl için 190 kişilik kontenjan ayrıldı. Görevlilerin yaklaşık 9 ay süreyle çalıştırılması ve ücretlerinin asgari ücret seviyesinde olması planlanıyor.
20.08.2026
01:00
Uçar:
Uçar: '100 yıl sonra tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'
Bingöl'de 'Barışın Sözünü Halkla Kuruyoruz' buluşmaları kapsamında yeni sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve kalıcı barış açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Meclis'teki çerçeve yasanın sürecin başlangıcı olarak değerlendirilmesi ve toplumsal desteğin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Uçar, Türkiye'nin 100 yıl önce kaybettiği bir fırsatın yeniden ortaya çıktığını vurguladı.
20.08.2026
00:59
MEB`den yeni eğitim yılı genelgesi
MEB'den yeni eğitim yılı genelgesi
2026-2027 eğitim öğretim yılı 14 Eylül'de başlayacak. Millî Eğitim Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle okullarda cep telefonu kullanımından deneme sınavlarına, veli görüşmelerinden kayıt ücretlerine kadar birçok başlıkta yeni dönemde uygulanacak esaslar belirlendi. Bakanlık dışındaki deneme ve tarama sınavlarına okullarda izin verilmeyecek, veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılacak.
20.08.2026
00:57
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş yolunda kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolunun Kardeşler köyü mevkisinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
20.08.2026
00:53
Bingöl`de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
Bingöl'de HİZMET-İŞ kongresi! Akdemir güven tazeledi
HİZMET-İŞ Sendikası Bingöl Şubesi'nin 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurulda Abdülmecit Akdemir yeniden şube başkanlığına seçilerek güven tazeledi. Kongrede çalışma hayatının sorunlarından taşeron işçilere, KİT'lerdeki kadro beklentisinden vergi adaletine ve 'Terörsüz Türkiye' hedefine kadar birçok başlık gündeme geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın