KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

Türkiye bizi anlamalı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün davetiyle gittiği Ankara'daki temaslarını tamamlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, dün de beraberindeki iş adamları heyetiyle birlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sırp İş Konseyi'nin İstanbul'da düzenlediği toplantıya katıldı. Tadiç, Türkiye temaslarının yanısıra, Kosova'nın bağımsızlığı meselesini de Hürriyet'e anlattı.

Türkiye bizi anlamalı
01 ARALIK 2007 CUMARTESİ 09:59
0
1264
0
AA aa
Kosova konusunda 10 Aralık'ta hayati bir viraj alınacak. Gül ve Erdoğan ile görüşmenizde bu konuda destek mi istediniz?

Ziyaretim, Gül ve Erdoğan ile önceki temaslarımızın bir devamı niteliğinde. Birbirimizin vizyonunu paylaşıyoruz. AB yolunda stratejik hedeflerimiz ortak. Ankara temaslarımda siyaset ve güvenlik konusunu, bölgedeki mevcut durum ve zorlukları konuştuk. Kosova'nın tek taraflı bir karar vermesi noktasındaki endişelerimin Ankara tarafından da dikkate alınacağını umuyorum. Türkiye'nin bu konuda tutarlı davranmasını bekliyoruz. Aramızdaki iklim artık çok daha güzel. Türk yatırımcılar için de ülkemizde daha iyi koşullar yarattık.

Kosovalı Arnavutların bağımsızlık taleplerine karşın siz geniş bir özerklik önerdiniz. Bugün müzakereler tıkandı, peki yarını nasıl görüyorsunuz?

Bizim Kosova'da tam egemenlik gibi bir amacımız yok. Zaten ben de ademi merkeziyetçilikten yanayım. Özerklik verelim, ama bağımsızlık olmaz diyorum. Önerdiğimiz özerklik de, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir topluma tanınmış değil. Dış politika gibi yetki ve sorumluluğu paylaşacağımız belirli alanlar dışında tam bir yerinden yönetim teklif ediyoruz. Dünya başkentlerinde büyükelçilik değil, büro açsınlar; kendi orduları değil, jandarmaları olsun. BM veya OECD gibileri dışında uluslararası örgütlere de üye olsunlar.

Kosova bağımsızlığını ilan ederse tepkiniz nasıl olur?

Özerklik teklifimizi dikkate alacaklarını umuyorum. Biz müzakerelere sonuna kadar devam etmeye kararlıyız. Tek taraflı bir harekete karşı bile savaşacak değiliz, diplomatik ve yasal yollardan tüm gücümüzle tepki veririz. Ama böyle bir hareket, bizi barışa götürmez. Bu, siyasi durumu çok hassas olan Kosova için de, AB için de iyi olmaz. Bütün bölge ülkeleri, mesela Türkiye'nin hemen hemen tüm komşuları zora düşer. Gürcistan'dan Azerbaycan'a, Moldova'dan Romanya'ya, hatta Slovakya'ya kadar benzer talepler meşru bir zemin kazanır. Kosova'nın bağımsızlığı, tam bir kaosa neden olur. Bölge ülkelerindeki siyasetçilerin çoğu, durumun ciddiyetini henüz kavramadı.

Karadağ'ın bağımsızlığını desteklediniz, peki Kosova'ya neden karşı çıkıyorsunuz?

Kosova, Yugoslavya içinde hiçbir zaman ayrı bir cumhuriyet olmadı. Bu açıdan Karadağ'dan çok farklı. Ayrıca Sırbistan'ın kimliğinin ve kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası. Örneğin tarihi kiliselerimizin büyük bölümü bu bölgede.

Son dönemde Kosova meselesi nedeniyle Rusya ile yakınlaştınız, ama aslında bir AB ve Batılılaşma destekçisisiniz. Türkiye'nin üyeliğine bakışınız nasıl?

Rusya ile ilişkilerimiz, AB sürecinde bir çelişki değil, zira Moskova da AB üyeliğimizi destekliyor. Kaldı ki, biz egemen bir ülkeyiz. Gerçekçi bir tahmin yapmak gerekirse, 2013-2015 arasında AB üyesi olmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin üyeliğine de desteğimiz tam. Kim bilir, belki de aynı anda üye oluruz.

Kezman ile tanıştık

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Fenerbahçe'nin Sırp golcüsü Mateja Kezman ile İstanbul'da verilen resepsiyonda tanıştıklarını söyledi. Sporla

yakından ilgilendiğini belirten Tadiç, "Kezman sakatlığını atlatmış. Eskisinden daha iyi olacaktır" dedi.

Hırvat ve Boşnaklar özür dilemedi

Srebrenitsa Soykırımı'nın 10. yıldönümü vesilesiyle bu şehre yaptığınız ziyarette, -Bosnalı Müslümanların adını vermeden de olsa- herkesten özür dilemiştiniz. Bugün Bosnalı Müslümanlara bakışınız nasıl?


"Birbirimizden özür dilemeliyiz, bunu ilk yapan ben olacağım" diyerek özür dilemiştim, ama Hırvatlardan ve Bosnalılardan benzer bir özür gelmedi. Siyasi durumu son derece hassas olan Bosna Hersek'in istikrarına ve toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bosna'daki üç etnik partiden (Boşnak, Sırp, Hırvat) hepsinin kabul ettiği şey, bizim için de kabul edilebilirdir.

Bağımsız Kosova kaos yaratır

Kosova'nın bağımsızlık ilan etmeye hazırlandığı 10 Aralık öncesinde Ankara'ya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç, Kosova konusunda Türkiye'nin desteğini istedi. Gül ve Erdoğan ile görüşmesinden sonra Hürriyet'e konuşan Tadiç, "İki ülke arasında iklim artık çok daha güzel. Türkiye'nin endişelerimizi anlayacağını umuyorum" dedi.

"Kosova bağımsızlığını ilan ederse Türkiye'nin hemen hemen tüm komşuları zora düşer. Gürcistan'dan Azerbaycan'a, Moldova'dan Romanya'ya, hatta Slovakya'ya kadar benzer talepler meşru bir zemin kazanır. Kosova'nın bağımsızlığı, tam bir kaosa neden olur. Siyasetçilerin çoğu, durumun ciddiyetini kavramadı."

Kosova sorunu nedir

Bağımsızlık düğümü 10 Aralık'ta çözülüyor

ABD, AB ve Rusya'nın oluşturduğu Troyka'nın, Kosova'nın geleceğiyle ilgili yeni inisiyatif çalışması 10 Aralık'ta BM'ye rapor edilecek. D tarihpte Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesi mevcut.

Dönüm noktasındaki Kosova meselesinin geçmişi şöyle:

Sırp ordusunun 1999'da Kosova'daki ayrılıkçı Arnavutlara yönelik katliamları üzerine NATO devreye girmiş ve operasyon sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 no.lu kararı gelmişti.

BM yönetimine giren bölgede Sırbistan'ın egemenliği tanınsa da, Sırp hükümetinin fiili bir denetimi yok. Kosova'nın nihai statüsünü belirlemek üzere BM nezdinde 2006'da başlayan uluslararası müzakereler uzun süre dolapta kalan sorunu çözemeden tıkandı.

BM Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, geçen şubatta bir karar tasarısı hazırlayıp "kontrollü bağımsızlık" önerdi. ABD, İngiltere ve AB tarafından desteklenen tasarı, Sırbistan'ın endişelerini gerekçe gösteren Rusya'nın desteğini alamayınca ölü doğdu.

Yüzde 92'sini Arnavut nüfusun oluşturduğu ve yüzde 90'ından fazlası Müslüman olan Kosova'da 17 Kasım'daki seçimlerden bağımsızlık yanlıları galip çıktı. Yüzde 35 oyla iktidara gelen Kosova Kurtuluş Ordusu eski lideri Haşim Taçi'nin en önemli seçim vaadi bağımsızlıktı.

Ağustos ayından itibaren ABD, AB ve Rusya'nın oluşturduğu Troyka, hem Belgrad hem de Priştine'nin desteğini alabilecek yeni bir inisiyatif başlattı. Temas Grubu, 10 Aralık'ta Troyka'nın çalışmalarını BM Genel Sekreterliği'ne rapor edecek. Rusya'nın muhalefeti sürse de, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, bu tarihten sonra Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi durumunda bunu resmen tanıyacağı sanılıyor.



Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın