KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Türkiye ile fransa arasında clio krizi

Yeni Renault Clio'nun sadece Türkiye'de üretileceğinin ortaya çıkmasıyla başlayan kriz büyüdü. Fransız Hükümeti, 3 milyar euro destek verdiği Renault'dan kararını değiştirmesini istiyor.

Türkiye ile fransa arasında clio krizi
12 OCAK 2010 SALI 08:49
0
1177
0
AA aa

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni &';Clio 4” modelini tümüyle Bursa'da üretme kararını alan Renault'un Genel Müdürü Patrick Pelatat'ı Elysee Sarayı'na çağırdı. Sarkozy-Pelatat görüşmesi, Çarşamba günü gerçekleşecek.

Fransız hükümetinin Renault'un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken bunun nedeni olarak da Renault'un geçen yıl küresel kriz ortamında montaj tesislerini Fransa'da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım almasına işaret ediliyor.

Fransa'da Renault şirketinin yeni &';Clio 4” modelini tümüyle Bursa'da üretme kararını aldığı öğrenilmesi ile patlak veren kriz sürerken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de devreye girdiği bildirildi. Sarkozy, Renault Genel Müdürü Patrick Pelatat'ı Çarşamba günü Elysee Sarayı'na çağırdı. Fransız hükümetinin, Renault'un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken, bunun nedeni olarak da Renault'un geçen yıl montaj tesislerini Fransa'da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım alması gösteriliyor.

Geçen Cuma günü La Tribune gazetesinin, Renault şirketinin, yeni 'Clio 4' modelinin Fransa'daki Flins tesislerinde değil, tümüyle Bursa'da üretme kararını duyurması üzerine ortaklık karıştı.

Fransa kamuoyu ve hükümetinin bu yöndeki karara tamamen karşı olduğu belirtiliyor. Ancak, kararda maliyet unsurunun önemli bir faktör oluştuğu da ifade ediliyor. Nitekim, &';Clio” modelinin Bursa'da üretilmesinin, maliyeti yüzde 10 azalttığına dikkat çekiliyor.

Bu kararın öğrenilmesinin ardından Fransız hükümeti, Renault nezdindeki girişimler başladı. Sanayi Bakanı Christian Estrosi'nin Renault yönetimi ile görüşeceği bildirilirken Estrosi Journal du Dimanche'ye açıklamalarında 'Clio 4' modelinin yurt dışında üretilebilmesi olasılığından şaşkınlık duyduğunu belirterek, &';Fransa'da satılacak olan bir araba Fransa'da üretilmeli” şeklinde konuştu. Estrosi'nin sözcüsü de, Clio arabasının Fransa'da üretilmemesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını söyledi.

Bu arada, Le Figaro gazetesine göre, Patrick Pelatat, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'ye çağrıldı. Sarkozy'nin Çarşamba günü Pelatat'ı kabul edeceğini kaydeden gazete, görüşmede Sanayi Bakanı Estrosi'nin de hazır bulunacağını kaydedildi.

RENAULT'A BÜYÜK DEVLET DESTEĞİ

Öte yandan Fransız hükümetinin Renault'un kararından duyduğu büyük rahatsızlığının arkasındaki faktörler de tartışılıyor.

Devletin, hala Renault'un yüzde 15'ine sahip olduğuna dikkat çekilirken özellikle kriz ortamında otomotiv sanayine sağlanan devlet yardımlarına vurgu yapılıyor. &';Eğer Fransa'nın otomotiv sanayi, krizi atlatabilmiş ise bu Sarkozy'nin sağladığı büyük yardım paketi sayesinde oldu” yorumları da yapılıyor.

Nitekim, Le Figaro gazetesi, bu konudaki haberinde &';Geçen yıl, montaj tesislerini ülkede tutma angajmanının karşılığında Fransız araba üreticileri Renault ve PSA Peugeot-Citroen, devletten 3'er milyar euro tutarında bir destek aldı. Clio'nun tümüyle Türkiye'de üretilmesi bu taahhüde ters düşer” diye yazdı.

Gazete, ayrıca Renault yönetiminin, geçen yıl Flins tesislerinin, grubunun elektrik araba stratejisinin odağında bulunacağını, aynı tesiste elektrik bateri üretileceğini de söylediğini anımsattı.

ANKA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
09.05.2025
14:51
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kurumsal İletişim Sürecinde İletişim Temsilcilerinin Rolü' seminerde, kurumsal şablon ve formatların standart hale getirileceğini belirten Korkmazcan, atılacak yeni adımlarla hem kurum içi iletişimin güçlendirileceğini hem de kurumsal kimliğin kamuoyundaki etkisinin arttırılacağını vurguladı.
09.05.2025
13:42
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, 57,29 gram kokain, 20,16 gram metamfetamin ve para ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın