KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Mayıs 2026 Çarşamba
°C

Türkiye ile fransa arasında clio krizi

Yeni Renault Clio'nun sadece Türkiye'de üretileceğinin ortaya çıkmasıyla başlayan kriz büyüdü. Fransız Hükümeti, 3 milyar euro destek verdiği Renault'dan kararını değiştirmesini istiyor.

Türkiye ile fransa arasında clio krizi
12 OCAK 2010 SALI 08:49
0
1338
0
AA aa

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni &';Clio 4” modelini tümüyle Bursa'da üretme kararını alan Renault'un Genel Müdürü Patrick Pelatat'ı Elysee Sarayı'na çağırdı. Sarkozy-Pelatat görüşmesi, Çarşamba günü gerçekleşecek.

Fransız hükümetinin Renault'un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken bunun nedeni olarak da Renault'un geçen yıl küresel kriz ortamında montaj tesislerini Fransa'da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım almasına işaret ediliyor.

Fransa'da Renault şirketinin yeni &';Clio 4” modelini tümüyle Bursa'da üretme kararını aldığı öğrenilmesi ile patlak veren kriz sürerken Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de devreye girdiği bildirildi. Sarkozy, Renault Genel Müdürü Patrick Pelatat'ı Çarşamba günü Elysee Sarayı'na çağırdı. Fransız hükümetinin, Renault'un kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken, bunun nedeni olarak da Renault'un geçen yıl montaj tesislerini Fransa'da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım alması gösteriliyor.

Geçen Cuma günü La Tribune gazetesinin, Renault şirketinin, yeni 'Clio 4' modelinin Fransa'daki Flins tesislerinde değil, tümüyle Bursa'da üretme kararını duyurması üzerine ortaklık karıştı.

Fransa kamuoyu ve hükümetinin bu yöndeki karara tamamen karşı olduğu belirtiliyor. Ancak, kararda maliyet unsurunun önemli bir faktör oluştuğu da ifade ediliyor. Nitekim, &';Clio” modelinin Bursa'da üretilmesinin, maliyeti yüzde 10 azalttığına dikkat çekiliyor.

Bu kararın öğrenilmesinin ardından Fransız hükümeti, Renault nezdindeki girişimler başladı. Sanayi Bakanı Christian Estrosi'nin Renault yönetimi ile görüşeceği bildirilirken Estrosi Journal du Dimanche'ye açıklamalarında 'Clio 4' modelinin yurt dışında üretilebilmesi olasılığından şaşkınlık duyduğunu belirterek, &';Fransa'da satılacak olan bir araba Fransa'da üretilmeli” şeklinde konuştu. Estrosi'nin sözcüsü de, Clio arabasının Fransa'da üretilmemesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını söyledi.

Bu arada, Le Figaro gazetesine göre, Patrick Pelatat, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'ye çağrıldı. Sarkozy'nin Çarşamba günü Pelatat'ı kabul edeceğini kaydeden gazete, görüşmede Sanayi Bakanı Estrosi'nin de hazır bulunacağını kaydedildi.

RENAULT'A BÜYÜK DEVLET DESTEĞİ

Öte yandan Fransız hükümetinin Renault'un kararından duyduğu büyük rahatsızlığının arkasındaki faktörler de tartışılıyor.

Devletin, hala Renault'un yüzde 15'ine sahip olduğuna dikkat çekilirken özellikle kriz ortamında otomotiv sanayine sağlanan devlet yardımlarına vurgu yapılıyor. &';Eğer Fransa'nın otomotiv sanayi, krizi atlatabilmiş ise bu Sarkozy'nin sağladığı büyük yardım paketi sayesinde oldu” yorumları da yapılıyor.

Nitekim, Le Figaro gazetesi, bu konudaki haberinde &';Geçen yıl, montaj tesislerini ülkede tutma angajmanının karşılığında Fransız araba üreticileri Renault ve PSA Peugeot-Citroen, devletten 3'er milyar euro tutarında bir destek aldı. Clio'nun tümüyle Türkiye'de üretilmesi bu taahhüde ters düşer” diye yazdı.

Gazete, ayrıca Renault yönetiminin, geçen yıl Flins tesislerinin, grubunun elektrik araba stratejisinin odağında bulunacağını, aynı tesiste elektrik bateri üretileceğini de söylediğini anımsattı.

ANKA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
05.05.2026
14:37
Bingöl`de Şampiyon Sporcu, SSÇ Kapsamındaki Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Şampiyon Sporcu, SSÇ Kapsamındaki Gençlerle Buluştu
Bingöl'de Denetimli Serbestlik Müdürlüğü gözetimindeki suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenlenen söyleşide, milli atlet Yavuz Ağralı deneyimlerini paylaşarak gençlere rol model oldu.
05.05.2026
14:07
Bingöl`de Akıntıya Kapılan At Son Anda Kurtuldu
Bingöl'de Akıntıya Kapılan At Son Anda Kurtuldu
Karlıova'da etkili olan sağanak sonrası taşan Peri Suyu'na kapılan bir at, akıntıya karşı verdiği mücadeleyle kıyıya ulaşarak telef olmaktan kurtuldu. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
05.05.2026
00:52
Bingöl`de seyir halindeki kamyon alev alev yandı
Bingöl'de seyir halindeki kamyon alev alev yandı
İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına aldı.
05.05.2026
00:51
Bingöl, Rafting Türkiye Şampiyonası`na Ev Sahipliği Yapacak
Bingöl, Rafting Türkiye Şampiyonası'na Ev Sahipliği Yapacak
Bingöl'ün Genç ilçesinde 6-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Okul Sporları Rafting Türkiye Şampiyonası, Murat Nehri'nde gerçekleştirilecek yarışlarla sporseverleri buluşturacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın