KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2026 Cumartesi
°C

Türkiye, katsayı ayıbından kurtulmuştur

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Yunus Kava, “Türkiye 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur” dedi.

Türkiye, katsayı ayıbından kurtulmuştur
01 ARALIK 2011 PERŞEMBE 19:38
0
1993
0
AA aa

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Kava, yaptığı yazılı açıklamada YÖK'ün kaldırdığı katsayı adaletsizliği uygulamasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

“Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran ve mesleki eğitimi katleden “katsayı” uygulaması, eğitime direktifle giydirilmiş bir deli gömleğidir” diyen Kava, “YÖK'ün bu konuda devam ede gelen yanlışı ortadan kaldıran kararını geç kalmış ama doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur. YÖK'ün, Danıştay'ın daha önce üç kere iptal ettiği katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmış olması, ülkemizi bir ayıptan daha kurtarmıştır. Eğitim-Bir-Sen olarak, yıllardır sürdürdüğümüz katsayı ayıbının ortadan kaldırılması yönündeki talep ve mücadelemizin karşılık bulması hayırlı ve gurur verici bir gelişmedir. Karar, eğitimin prangaları olarak adlandırdığımız kısıtlamaların bu ülkenin kaderi olmaması adına mutluluk verici olmuştur. Eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıran ve mesleki eğitimi katleden “katsayı” uygulaması, eğitime direktifle giydirilmiş bir deli gömleğidir. YÖK'ün bu konuda devam edegelen yanlışı ortadan kaldıran kararını geç kalmış ama doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye, 28 Şubat sürecinin eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulmuştur. Katsayı uygulaması, o günden bu yana eğitimcilerin vicdanında yer bulmayan bir konuydu. Katsayı bariyerinin kaldırılıp 28 Şubat'la eğitime giydirilen deli gömleğine ilişkin düzenlemenin yapılmış olması, milletimiz adına bizleri son derece sevindirmiştir” dedi.

"ALINAN KARARLA EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ TEKRAR SAĞLANMIŞTIR"

Alınan kararla eğitimde fırsat eşitliği tekrar sağlandığını ifade eden Kava, şu ifadeleri kullandı:

“Eğitimde eleştiri alan konuların en başında gelen uygulamanın olumlu sonuçlarına dair bir tek veri bulunmamaktadır. Olumsuz sonuçlarına dair kamuoyunda, başta Eğitim-Bir-Sen olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarından, siyasetten, iş ve meslek örgütlerinden, akademisyenlerden sesini yükseltmeyen kimse kalmamıştır. Yıllardır, imam hatip liselerini bitirme adına meslek liselerini cezalandırmaya yönelik adaletsiz katsayı uygulamasının kaldırılmış olması, gelişen ekonomimize de büyük katkı sağlayacaktır. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diye işadamlarının gazete ilanları, mesleki eğitimin “SOS” vermesi nedeniyle gelmiştir. Mesleki eğitimin gerilemesinin, üstün yetenekli öğrencilerin mesleki eğitime yönelmemesinin temel nedeni, haksız katsayı uygulaması olmuştur. 1999 yılından beri mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerine uygulanan katsayı adaletsizliği, bu okullara ilginin azalmasına neden olmuştur. Günümüzde meslek liseleri başarılı öğrencilerin tercih odağı olmaktan tamamen çıkmıştır. Bu, çok vahim bir durumdur ve Türkiye sanayisinin giderek çıkmaza doğru gitmesi anlamına gelmektedir. Umarız daha önceki katsayı çalışmalarında olduğu gibi, yine bir yargı engeliyle karşı karşıya kalmayız. Bu tür girişimlerin ülkemize zarar vereceğini artık herkes bilmeli ve her kesim, Türkiye'nin vesayetten kurtulmasının önemli bir adımı olan katsayı eşitsizliğinin giderilmesini desteklemelidir. YÖK'ün bu noktada attığı olumlu adımı, 200 bini aşkın üyeye sahip, Türkiye'nin en büyük eğitim sendikası olarak sevinçle karşılıyoruz.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.03.2026
19:42
Bingöl`de Trafik Güvenliği İçin Kritik Toplantı
Bingöl'de Trafik Güvenliği İçin Kritik Toplantı
Bingöl'de Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda yeni trafik düzenlemeleri ele alındı. Artan kaza ve yaralanma sayıları dikkat çekerken, denetimlerin sıkılaştırılması ve sürücü hatalarının azaltılması hedefleniyor.
27.03.2026
17:17
Genç Devlet Hastanesi`ne BT Cihazı
Genç Devlet Hastanesi'ne BT Cihazı
Bingöl'ün Genç ilçesinde sağlık altyapısını güçlendirecek önemli bir adım atıldı. Genç Devlet Hastanesi'ne kurulan Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazı hizmete alınırken, il merkezine yapılan sevklerin azalması bekleniyor.
27.03.2026
17:05
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 şüpheli yakalandı.
27.03.2026
17:03
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Kiğılı öğrenciler kayak merkezinde doyasıya eğlendiler
Bingöl'de Kiğı Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen etkinlikte öğrenciler, Hesarek Kayak Merkezi'nde doyasıya eğlendi.
27.03.2026
16:29
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
El Nino Alarmı! Yaz Sıcak ve Dengesiz Geçecek
Türkiye bu yaz itibariyle 'yaramaz çocuk' lakaplı El Nino'nun etkisine giriyor. Uzmanlara göre bu aşırı sıcak hava döngüsü 1.2 2 yıl sürecek ve sıcakla birlikte dolu, fırtına, selleri getirecek. El Nino ile alışıla gelen yağış rejimini bozulurken, bildiğimiz mevsim döngüleri de altüst olacak. İklim Bilim uzmanının açıklamasına göre Pasifik kaynaklı El Nino, Türkiye'ye okyanus atmosferini taşıyacak.
26.03.2026
22:03
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Feci kazada otomobil ters döndü: 7 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın