KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Türkiye otomotivde 6 dev arasında

Son yıllarda yıldızı parlayan ve geçen yılı ihracat şampiyonu olarak kapatan otomotiv sanayii, üretimde de Avrupa altıncısı oldu. 18 ülkenin otomotiv üretimindeki sıralaması:

Türkiye otomotivde 6 dev arasında
18 NİSAN 2007 ÇARŞAMBA 13:49
0
916
0
AA aa
Otomotiv sektörünün son 10 yılda yaşadığı gelişmeler, özgün tasarım ve kaliteli üretim ile adından söz ettiriyor. Gelen talepler nedeniyle üretimini her geçen yıl artıran otomotiv sanayinin, Avrupa'da da yıldızı parlıyor. Almanya (5 milyon 819 bin 614), Fransa (3 milyon 174 bin 260) ve İspanya'nın (2 milyon 770 bin 435 üretim) ilk üçü paylaştığı Avrupa otomotiv üretiminde Türkiye, geçen yıl 1 milyon 24 bin 987 ile 6'ncı sırada yer aldı. İngiltere, 1 milyon 648 bin 388 adet, İtalya 1 milyon 211 bin 594 adet üretimle Türkiye'nin önünde yer aldı.

“GELDİĞİMİZ NOKTA GURUR VERİCİ”

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün son yıllardaki tırmanışını sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar kalitesiz üretimle “yürüyen tabut üretiyor” eleştirilerine maruz kalan otomotiv sanayinin kendisini her geçen yıl yenilediğini belirten Aydın, “İmajın yenilenmesiyle birlikte Türk otomotiv sektörü Avrupa'da adından söz ettiriyor. Artık yürüyen tabutlar değil Avrupa'nın en kaliteli ve modern aracını üretiyoruz. Geldiğimiz nokta gurur verici” dedi.

Aydın, otomotiv sanayinin üretim rakamlarının 2010 yılına kadar 1,5 milyonun üzerine çıkacağını ifade ederek, “Üretim rakamları 2 milyonlu rakamlara yaklaşacak. Böylece otomotiv üretiminde Avrupa'nın ilk 3 ülkesi arasına gireceğimizi tahmin ediyorum” diye konuştu. Sektörün ayrıca geçen yıl 14,5 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Aydın, tekstili geçerek bir numaralı ihracatçı sektör haline gelen otomotiv sanayinin bu yılki ihracatının 20 milyar dolar olabileceğini de sözlerine ekledi.

Toplam 18 ülkenin otomotiv üretiminde yer aldığı Avrupa'da geçen yıl sıralama şu şekilde gerçekleşti:

7. Belçika: 882 bin 490,
8. Çek Cumhuriyeti: 854 bin 907,
9. Polonya: 714 bin 600,
10.İsveç: 333 bin 168,
11.Slovakya: 295 bin 391,
12.Avusturya: 274 bin 907,
13.Portekiz: 227 bin 325,
14.Romanya: 213 bin 597,
15.Macaristan: 190 bin 823,
16.Hollanda: 159 bin 454,
17.Slovenya: 150 bin 320
18.Finlandiya: 32 bin 770,


AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın