KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Eylül 2026 Pazar
°C

Türkiye'de bir ilk! Ev alım satımında yeni dönem

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor. Gayrimenkulden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınarak yeniden değerlendirilecek. Türkiye'de ilk niteliğinde tapuya entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Yurtdışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak.

Türkiye`de bir ilk! Ev alım satımında yeni dönem
09 KASIM 2021 SALI 10:05
0
2095
0
AA aa

Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergileri yeniden değerlendirmek için kolları sıvadı. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alımsatım değerinin belirlenmesi ve beyana ilişkin sistem devreye alınacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

Taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileri ile tutulacak. Yurtdışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak. Yerli, yabancı Türkiye'ye gelmeden tapu işlemini gerçekleştirebilecek. Taşınmazların değeri toplu değerleme yöntemiyle belirlenmiş olacak.

VERGİDE BÜYÜK REVİZYON

Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'na göre Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak suretiyle yeniden değerlendirilecek. Gayrimenkul sahipliği üzerinden alınan vergiler tasarrufun teşviki ve üretken alanlara yönlendirilmesini esas alacak şekilde gözden geçirilecek. Türkiye genelinde 60 milyonun üzerinde parsel, 35 milyonu bağımsız bölüm olmak üzere hisseli, müstakil tapu örnekleriyle birlikte 200 milyonun üzerinde tapu senedi bulunuyor. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye alınarak vergileme etkinleştirilecek.

Bu kapsamda ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı birlikte oluşturulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileriyle tutulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023- 2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nı gelecek yıl tamamlayacak. Kayıt dışı ekonomiye ilişkin etki ve politika analizleri yapılacak. Makro ve sektörel düzeyde vergi açığının vergi türleri bazında hesaplanmasına ve makroekonomik gelişmelerin vergi açığına ilişkin etki ve politika analizleri gerçekleştirilecek. Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi sektörlere ilişkin sektörel risk analizi yapılmasına imkân sağlayacak şekilde geliştirilecek.

DEĞERLEME SİSTEMİ

Türkiye'de ilk defa taşınmaz değerleme bilgi merkezi kurulurken, yurtdışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak. Yerli, yabancı Türkiye'ye gelmeden tapu işlemini gerçekleştirebilecek. Taşınmazların değeri toplu değerleme yöntemiyle belirlenmiş olacak. Toplulaştırma, kamulaştırma, imar uygulamalarının etkinliğini artırma, piyasanın daha sağlıklı işlemesi sağlanacak.

Türkiye'deki bütün taşınmazların değer haritaları çıkarılacak. Yurtdışındaki Türk vatandaşları, yabancı uyruklu kişiler Türkiye'deki taşınmazlara ilişkin tapu işlemlerini bulundukları ülkelerde de yapabilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanı kararıyla yurtdışında şirket de kurabilecek.

Kaynak: Sabah

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.09.2026
23:23
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
Çift listeli MHP Bingöl kongresinde kazanan belli oldu
MHP Bingöl 15. Olağan İl Kongresi'nde iki liste yarıştı. Oy kullanma işleminin ardından 186 oy alan mevcut başkan Emin Varan yeniden il başkanlığına seçilirken, Niyazi Çağlar 49 oyda kaldı. Kongrede birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı. Yeni yönetim listesi ise şöyle şekillendi;
11.09.2026
23:19
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Çalıkağıllılar ilk kez bir Valiyi ağırladılar!
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yayladere programının son durağında Çalıkağıl Köyü'nü ziyaret ederek köy sakinleriyle bir araya geldi. Vatandaşların talep ve beklentilerini dinleyen Çelik'e köylüler, kendilerini ziyaret eden ilk vali olması nedeniyle teşekkür etti.
11.09.2026
23:18
MEB`den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
MEB'den ikili eğitim kararı: Ders süreleri 30 dakikaya düşürülebilecek
Millî Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılında bazı okullarda ders süreleri için yeni düzenlemeye gitti. Yapım, güçlendirme veya öğrenci yoğunluğu nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda 40 dakikalık ders süresi, valilik planlamasıyla 30 dakikaya kadar indirilebilecek.
11.09.2026
23:14
Bingöl`de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de okullarda güvenlik alarmı: Çocuklar için yeni tedbirler masada
Bingöl'de öğrencilerin güvenliği için kurumlar aynı masada buluştu. Okul ve çevrelerinin güvenliği, öğrenci servisleri, trafik, siber güvenlik, sağlık ve gıda güvenliği ile eğitim ortamlarının fiziki şartlarına kadar birçok başlık ele alındı.
11.09.2026
23:12
Bingöl`de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Bingöl'de akaryakıta çifte zam: Motorin 100 liraya dayanıyor
Akaryakıt fiyatlarında yeni zam dalgası geliyor. Brent petrolün 105 doların üzerine çıkmasının ardından benzine bu gece 3 lira 20 kuruş, motorine ise yeni haftada 7 lira 67 kuruş zam bekleniyor. Zamların gerçekleşmesi halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 100 liraya dayanacak!
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın