KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Nisan 2026 Çarşamba
°C

Türkiye'de hasta sayısı anormal şekilde artıyor

Nüfusun yüzde 90'ı neden hasta?

Türkiye`de hasta sayısı anormal şekilde artıyor
17 ŞUBAT 2008 PAZAR 19:49
0
1062
0
AA aa
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Türkiye'de hasta sayısının her geçen gün anormal şekilde arttığını, hastalığı olan insan sayısının, nüfusun yüzde 90'ına
ulaştığını söyledi.

Türk, yaptığı açıklamada, hastalıklarla en kolay ve ucuzbaş etme yolunun, hastalığa yakalanmadan gerekli önlemlerin alınmasıolduğunu, ancak Türkiye'de sağlık sisteminin henüz o noktalaraulaşamadığını belirtti.

Başta hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, şeker, kanser, mide-bağırsakhastalığı, bedensel engel, kronik karaciğer hastalığı, guatr başta olmak üzere Türkiye'de hasta sayısının her geçen gün anormal şekilde arttığını anlatan Türk, "Hastalığı olan insan sayısı, nüfusun yüzde 90'ınaulaştı. Ülkemizde tamamen sağlıklı olan ve hiçbir sağlık problemi olmayan insan sayısı yüzde 10'ların altındadır" dedi.

Prof. Dr. Türk, hasta sayısının hızla artmasıyla birlikte sağlık harcamalarının da aynı hızla arttığını, bütçe açığının büyümesinde de sağlık harcamalarındaki artışın önemli etkenler arasında sayıldığını belirtti.

Sağlık uygulamalarında tedavi hekimliğinin öncelikli uygulama olarak tercih edilmesi, performans hekimliğinin ön plana çıkması ve koruyucu hekimliğin ihmal edilmesinin hasta sayısının hızla artışına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:
"İnsan sağlığının korunması en ucuz maliyeti olan sağlık uygulaması olmasına rağmen, koruyucu hekimliğin özendirilmemesi, koruyucu hekimlikte uzman hekimlerin sayısının çok az olması, koruyucu hekimlik uygulamalarının ücretlendirmesinin yeterli olmaması nedeniyle bu konu ikinci plana itilmiş ve daha az tercih edilen hekimlik dalı olmuştur.

Ülkemizdeki hasta sayısının hızla artmasının temelinde koruyucu hekimliğe yeterince önem verilmemesi yatmaktadır. Koruyucu hekimliğin özendirilmesi ve sağlıklı bir gelecek için Koruyucu Hekimlik Acil Eylem Planı oluşturulmalı."

-HASTA SAYISINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER-

Prof. Dr. Türk, okullarda zorunlu sağlıklı yaşam derslerinin hekimler tarafından verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, hasta sayısındaki artışın acil önlenmesi için şu önerileri sıraladı:

-Çocuklara üniversiteyi bitirinceye kadar sağlıklı beslenme desteği verilmeli.

-Çocuklara fast-food, sigara ve alkol satışı yasaklanmalı.

-Sağlığa zararlı gıda ve katkı maddelerinin kullanımı ve satışı engellenmeli.

-Kentsel dönüşüm planlarında sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan yürüyüş parkurları, yüzme alanları başta olmak üzere spor alanları oluşturulması zorunlu olmalı.

-Sigara kullananlara negatif ayrımcılık yapılmalı.

-Evlilik öncesi mutlak sağlık kontrolü büyük bir ciddiyetle yapılmalı.

-Tüm özel ve resmi kurumlarda ve okullarda beslenme ile ilgili sağlık açısından sakıncalı uygulamalara fırsat verilmemeli.

-Koruyucu hekimlik ile uğraşan hekim sayısı ve bu işin cazibesi hızla artırılmalı.

-Herkes belirli aralıklarla mecburi sağlık taramalarına tabi tutulmalı."

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın