KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Türkiye'nin 8 katı büyüklüğünde banka

İngiltere'nin en büyük bankası Barclays, ABN Amro'yu 91 milyar dolara satın almak için anlaştı

Türkiye`nin 8 katı büyüklüğünde banka
24 NİSAN 2007 SALI 09:29
0
797
0
AA aa
Dünya bankacılık tarihinin en büyük satın alması için anlaşma sağlandı. İngiliz bankacılık devi Barclays, Hollandalı rakibi ABN Amro'yu 67 milyar euro (91.2 milyar dolar) ödeyerek satın alacağını açıkladı. Bir ay süren görüşmelerin ardından yapılan anlaşmayla toplam varlıkları 3.25 trilyon doları aşan dünyanın en büyük bankası ortaya çıkacak. Türk ekonomisinin 2006 yılındaki gayri safi milli hasılasının 8 katı kadar varlığa sahip bankanın büyüklüğü, Türkiye'deki bankacılık sektörünün de 9 katını bulacak.

47 milyon müşterisi var
Tarihin en büyük banka satın almasıyla ilgili her iki bankadan yapılan açıklamada, yeni bankanın Barclays adı altında çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken, CEO'luğa halen Barclays'de bu görevi yürüten Bob Diamond ile John Varley'in seçildiği vurgulandı. ABN'nin Yönetim Kurulu Başkanı Arthur Martinez de birleşmeden sonra aynı görevi sürdürecek. İngiliz bankası, ABN'yi satın alırken, bu bankanın ABD'de sahip olduğu LaSalle bankasını Banc of Amerika'ya satmayı da kararlaştırdı. Banc of America, LaSalle için 21 milyar dolar ödeyecek. Birleşmenin ardından 52 ülkede 47 milyon müşteriye hizmet verecek yeni bankanın çalışan sayısı da 217 bine ulaşacak. Ancak birleşmenin ardından toplam personel sayısında 23 bin 600 kişilik bir kesintiye gidilebileceği vurgulanıyor.

Öte yandan Barclays'in ABN Amro'yu satın almasının ardından Hollandalı bankanın Amsterdam Borsası'ndaki hisse senedi fiyatlarında yüzde 1.8'e yakın yükseliş yaşandı. Böylece ABN'nin hisselerinde Barclays'in ilk teklifini açıkladığı 16 Mart'tan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 33'e ulaştı.

Aktif toplamı açısından dünyanın en büyük bankası olan yeni banka, piyasa değeri sıralamasında ise aynı başarıyı gösteremedi. Birleşmenin ardından ortaya çıkacak Barclays Bank, 190 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa'da HSBC'nin ardından ikinci sırada yer alacak. Dünya sıralamasında ise 5'incilik koltuğuna oturacak.

İskoçlar'ın ABN ısrarı
Bu arada ABN ve Barclays arasındaki anlaşmaya rağmen Hollandalı bankanın diğer talipleri de ısrarlarını sürdürüyor. İskoç Royal Bank of Scotland'ın ABN için yeni bir teklif getirebileceği belirtildi.

91 milyar ödedi, ‘rüya birleşme' dedi
Yeni bankanın CEO'luk görevini de yürütecek John Varley (solda), dün ABN Amro CEO'su Rijkman Graonink ile düzenlediği basın toplantısında “2008'den önce birleşmeyi tamamlamayı hedefliyoruz. ABN Amro'nun Asya piyasasındaki üstünlüğü ile Barclays'in gelişmiş ülkelerdeki yaygınlığı bir araya geldiğinde hayal gibi bir birleşme ortaya çıkacak. Kapasite ve ürün genişliği ile coğrafi pazar paylarını da birleştirdiğimizde bu rüya birleşmenin boyutlarını daha belirgin görülecek” dedi.

ABN Amro'yu Hollanda Kralı kurmuştu
Barclays'in 91 milyar dolarlık teklifini kabul eden Hollanda'nın en büyük bankası ABN Amro'nun kökeni Kraliyet Ailesi'ne dayanıyor. Hollanda Kralı 1. William tarafından 1824 yılında kurulan banka, bugün 4 bin 500 şubesi ile 53 ülkede faaliyet gösteriyor. 10 bin çalışanı bulunan kuruluş özellikle Asya ülkelerinde önemli bir pazar payına sahip.

Toplam 3 bin 600 şubesiyle 50 ülkede faaliyet gösteren Barclays ise İngiliz ve dünya bankacılık tarihi açısından önemli kilometre taşlarından birini oluşturuyor. 1690 yılında kurulan ve 41 yıl önce İngiltere'nin ilk kredi kartını veren banka bugün ülkede 9.8 milyon, Ada dışında ise 6.4 milyon olmak üzere toplam 16.2 milyon kart müşterisine sahip.

Yeni banka futbolun da efendisi oluyor
Birleşmeyle dünyanın en büyük bankasını oluşturmaya hazırlanan Barclays ve ABN Amro aynı zamanda spor ve özellikle de futbola yaptıkları yatırımlarla tanınıyorlar. ABN Amro uzun süredir Hollanda'nın en ünlü futbol takımı Ajax'ın ana sponsoru konumunda bulunuyor. Barclays ise Chelsea, Manchester United ve Liverpool gibi futbol devlerinin top koşturduğu İngiltere Premier Ligi'ne sponsor olarak milyonlarca dolar harcıyor.

haberturk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
20.08.2025
03:40
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Otomobil takla attı: 6 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda otomobilin takla atması sonucu meydana gelen kazada, 6 kişi yaralandı.
20.08.2025
03:40
MEB`den 13 maddelik yasaklar listesi
MEB'den 13 maddelik yasaklar listesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni genelgeyi yayımlayarak, okullar ve öğretmenler için uygulanacak yasak ve kısıtlamaları duyurdu. Kayıt ücreti yasağı, Kaynak kitap yasağı, Cep telefonu yasağı, Sınav hazırlık kursları ve dahası…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın