Türkiye'de en çok riskli yapının tespit edildiği şehirlerarasında 68 bin ile İstanbul başı çekti. İstanbul'u 18 bin 764 ile İzmir, 18 bin 203 ile Ankara, 10 bin 294 ile Antalya, 6 bin 343 ile Konya ve Bingöl 646 bina ile takip etti.
Türkiye'de yılda ortalama 23 binin üzerinde deprem meydana geliyor. Ülke topraklarının yüzde 66'sı, yani nüfusun yaklaşık yüzde 71'i riskli alanlarda oturuyor. Bu da yaklaşık 59 milyon kişiye denk geliyor. Yaklaşık bir yüzyılda Türkiye'de 60'a yakın büyük deprem olurken, bu depremlerde 80 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Ege Deniz'inde yaşanan ve İzmir'i etkileyen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası yapıların durumu tartışılırken ülke genelindeki riskli yapılar alarm veriyor. Dört bir yanı aktif faylarla çevrili olan Türkiye'de bazı büyükşehirlerde ciddi oranda riskli bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunluk kazandığı 2012'den bu yana 197 bini aşkın riskli yapıdan 165 bini yıkılmıştı. Yeni yapılan tespitler de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Sadece geçtiğimiz yıl ülke çapında 9 bin 647 adet yapıda risk tespit edildi. 2012 yılından bu yana ise en çok riskli yapının tespit edildiği şehirlerarasında 68 bin ile İstanbul başı çekti. Onu 18 bin 764 ile İzmir, 18 bin 203 ile Ankara, 10 bin 294 ile Antalya, 6 bin 343 ile Konya takip etti. İstanbul'daki riskli binalarda yaklaşık 353 bin konut ve iş yeri bulunuyor. Bu binaların yaklaşık yüzde 85'i yıkıldı. Yeni yapılan tespitler ve henüz tespiti yapılmayan binalarla birlikte, İstanbul'da hâlâ önemli miktarda riskli yapı bulunuyor. Uzmanlar özellikle İstanbul, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Aksaray, Bolu, Yalova, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya gibi illerin, başlıca risk bölgeleri olduğunu belirtiyor.
1999 öncesi tehlike
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli yapı tespitleri, kat malikleri tarafından başvuru üzerine yapılıyor. 1999 yılından önce yapılan binalarda yapı denetim şartının olmayışı sebebiyle o binaların asıl tehlike olduğu vurgulanıyor. Türkiye'de bugün dönüştürülmesi gereken konut sayısı 6,7 milyon olarak belirlenmişti. 2023 yılına kadar 300 bini İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyon konutun dönüşümünün yapılması planlanıyor.
Bingöl belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD ve diğer ilgili kurum-kuruluşların ortaklaşa bir proje yürütüp şehirde ne kadar bina varsa (ilçeler ve köyler dahil) hepsinin risk analizini yapmalarını bekliyoruz. Mevcut kanun veya yönetmelik diyor ki; vatandaş istiyorsa gelsin yapı denetime başvuru yapsın ve binalarının risk analizi yaptırılsın. Böyle bir şeyin neredeyse mümkün olmadığı bilinmesine rağmen halen ısrar ediliyor. Binadaki hak sahiplerini bir araya getireceksin, imza toplayacaksın, para toplayacaksın ve binanın risk analizini yaptıracaksın, heyhat!
Tum yerel yonetim temsilciler kendi illeri ile gercekten ilgilense bu riski cok cok azaltabilirler, bakiyoruz bir yerde depram oluyor ondan sonra ilk 1 ay herkes depremi ve riskleri konusuyor ve 1 ay gectikten sonra herse eskisi gibi gulluk gulistanlik olmaya devam ediyor. Bingol'umuzu biliyoruzki cok riskli bir bolgede ve bir tek riskli bina olmayacak sekilde ve yarin deprem olacak sekilde cozum bulunmasi gerekir. izmir deki gibi bahceleri yok edip imara acarsaniz ve bunun aynisi malesef Bingol'umuzde de oluyor sonuc olarak o bahceler insanlara mezar oluyor. Tum yapilarin denetlenmesi gerekir
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
19.12.2025
02:42
Kırmızı ışık ihlallerine ehliyet iptali geliyor
2024'te 137 can kaybına yol açan kırmızı ışık ihlalleri için yeni dönem başlıyor. İçişleri Bakanlığı, kırmızı ışık ihlallerine karşı en ağır yaptırımı devreye alıyor; tekrar eden ihlallerde ehliyete el konulacak.
19.12.2025
02:41
Kısa Film Festivali Sona Erdi
7. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. 135 ülkeden 1.787 kısa film başvurusunun yapıldığı festival, üç gün boyunca film gösterimleri, özel seçkiler ve söyleşilerle Bingöl'ü sinemanın buluşma noktası haline getirdi.
19.12.2025
02:40
Vali Usta: 'Yeni hastanemiz en kısa sürede hizmete sunulacak'
Kısa sürede açılacağını belirttiği Yeni Bingöl Devlet Hastanesi'nin mühendislik altyapısına da dikkat çeken Vali Usta; 'Tamamlandığında yerli ve milli mühendislerimizin eseri olarak Türkiye'nin en güvenli binalarından biri olacak' dedi.
19.12.2025
02:39
Fuhuş şebekesi çökertildi! 3 tutuklama!
Bingöl ve Mersin'de yabancıların pasaportlarına el koyup fuhuş yaptıran şebeke çökertildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 1'i ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın