Türkiye'de en çok riskli yapının tespit edildiği şehirlerarasında 68 bin ile İstanbul başı çekti. İstanbul'u 18 bin 764 ile İzmir, 18 bin 203 ile Ankara, 10 bin 294 ile Antalya, 6 bin 343 ile Konya ve Bingöl 646 bina ile takip etti.
Türkiye'de yılda ortalama 23 binin üzerinde deprem meydana geliyor. Ülke topraklarının yüzde 66'sı, yani nüfusun yaklaşık yüzde 71'i riskli alanlarda oturuyor. Bu da yaklaşık 59 milyon kişiye denk geliyor. Yaklaşık bir yüzyılda Türkiye'de 60'a yakın büyük deprem olurken, bu depremlerde 80 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti. Ege Deniz'inde yaşanan ve İzmir'i etkileyen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası yapıların durumu tartışılırken ülke genelindeki riskli yapılar alarm veriyor. Dört bir yanı aktif faylarla çevrili olan Türkiye'de bazı büyükşehirlerde ciddi oranda riskli bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğunluk kazandığı 2012'den bu yana 197 bini aşkın riskli yapıdan 165 bini yıkılmıştı. Yeni yapılan tespitler de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Sadece geçtiğimiz yıl ülke çapında 9 bin 647 adet yapıda risk tespit edildi. 2012 yılından bu yana ise en çok riskli yapının tespit edildiği şehirlerarasında 68 bin ile İstanbul başı çekti. Onu 18 bin 764 ile İzmir, 18 bin 203 ile Ankara, 10 bin 294 ile Antalya, 6 bin 343 ile Konya takip etti. İstanbul'daki riskli binalarda yaklaşık 353 bin konut ve iş yeri bulunuyor. Bu binaların yaklaşık yüzde 85'i yıkıldı. Yeni yapılan tespitler ve henüz tespiti yapılmayan binalarla birlikte, İstanbul'da hâlâ önemli miktarda riskli yapı bulunuyor. Uzmanlar özellikle İstanbul, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Aksaray, Bolu, Yalova, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya gibi illerin, başlıca risk bölgeleri olduğunu belirtiyor.
1999 öncesi tehlike
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli yapı tespitleri, kat malikleri tarafından başvuru üzerine yapılıyor. 1999 yılından önce yapılan binalarda yapı denetim şartının olmayışı sebebiyle o binaların asıl tehlike olduğu vurgulanıyor. Türkiye'de bugün dönüştürülmesi gereken konut sayısı 6,7 milyon olarak belirlenmişti. 2023 yılına kadar 300 bini İstanbul'da olmak üzere 1,5 milyon konutun dönüşümünün yapılması planlanıyor.
Bingöl belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD ve diğer ilgili kurum-kuruluşların ortaklaşa bir proje yürütüp şehirde ne kadar bina varsa (ilçeler ve köyler dahil) hepsinin risk analizini yapmalarını bekliyoruz. Mevcut kanun veya yönetmelik diyor ki; vatandaş istiyorsa gelsin yapı denetime başvuru yapsın ve binalarının risk analizi yaptırılsın. Böyle bir şeyin neredeyse mümkün olmadığı bilinmesine rağmen halen ısrar ediliyor. Binadaki hak sahiplerini bir araya getireceksin, imza toplayacaksın, para toplayacaksın ve binanın risk analizini yaptıracaksın, heyhat!
Tum yerel yonetim temsilciler kendi illeri ile gercekten ilgilense bu riski cok cok azaltabilirler, bakiyoruz bir yerde depram oluyor ondan sonra ilk 1 ay herkes depremi ve riskleri konusuyor ve 1 ay gectikten sonra herse eskisi gibi gulluk gulistanlik olmaya devam ediyor. Bingol'umuzu biliyoruzki cok riskli bir bolgede ve bir tek riskli bina olmayacak sekilde ve yarin deprem olacak sekilde cozum bulunmasi gerekir. izmir deki gibi bahceleri yok edip imara acarsaniz ve bunun aynisi malesef Bingol'umuzde de oluyor sonuc olarak o bahceler insanlara mezar oluyor. Tum yapilarin denetlenmesi gerekir
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III Programı kapsamında 2026 yılı çağrı takvimini duyurdu. Toplam 241 milyon avro bütçeli destek programına 81 ilden başvuru yapılabilecek. Arıcılığın destek dışı bırakıldığı belirtildi.
30.03.2026
03:10
Bingöl'de Stratejik Alanlarda Ortak Çalışma Protokolü
Bingöl Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında; kuantum teknolojileri, savunma sanayii için ileri malzeme geliştirme, otonom İHA yazılımları, yapay zekâ algoritmaları ve akıllı tarım uygulamaları gibi kritik alanlarda ortak projeler yürütülmesi hedefleniyor.
30.03.2026
03:09
Bingöl Esentepeliler İlk ve Yeni Muhtarını Seçti
Bingöl merkezin 16. mahallesi olarak kuruluşu ilan edilen Esentepe Mahallesi, ilk seçimini yaptı. Mahalle Muhtarlığı için sandığa giden Esentepelilerin tercihi Gafur Ulcay oldu.
30.03.2026
03:08
Genç Murat Aslanları'ndan büyük başarı
Türkiye Kano Federasyonu tarafından Munzur Çayı'nda düzenlenen şampiyonada Bingöl temsilcisi Genç Murat Aslanları Spor Kulübü, Türkiye ikinciliği elde ederek kente gurur yaşattı.
30.03.2026
03:06
12 Bingölspor'da Şampiyonluk İçin Son Viraj!
12 Bingölspor, deplasmanda Niğde Belediyespor'u 1-0 mağlup ederek şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı. Yeşil-beyazlı ekip, kalan 3 haftada sadece 1 puanla şampiyonluğunu ilan edebilecek.
30.03.2026
03:04
Atıl alan Gençlik Yaşam Merkezi'ne dönüştürüldü
Bingöl Üniversitesi bünyesinde atıl alanın yeniden dizayn edilmesiyle hayata geçirilen Gençlik Yaşam Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Merkez, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmayı hedefliyor.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın