KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Türklere kabus olan vize sorunları

TOBB desteğiyle İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) iş birliğiyle geliştirilen ''Vize Şikayet Hattı'' projesiyle, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere girişte Türk vatandaşlarının karşılaştığı sorunlar incelenerek, raporlandı.

Türklere kabus olan vize sorunları
26 NİSAN 2010 PAZARTESİ 09:04
0
1607
0
AA aa

Raporda, hedef kitlesi iş dünyası, akademik çevreler, öğrenciler de dahil genel olarak Türk vatandaşlarınca 17 Kasım 2009 ile 18 Ocak tarihleri arasında yapılan 1000 başvurunun değerlendirildiği projeyle, vize konusunda yaşanan sıkıntının boyutunu gerçekçi, somut verilerle ortaya koyamanın amaçlandığı ifade edildi.

Gelen şikayetlerin turistik ve ticari vize başvurularında yoğunlaştığı, şikayete konu olan vize başvurularının ise çoğunlukla reddedildiği kaydedildi.

Şikayetlerin geldiği AB ülkeleri arasında Almanya'nın 293 başvuruyla en üst sırada yer aldığı Almanya'yı Fransa 82, Belçika 48 ve Hollanda 39'ken, İngiltere'den ise 53 şikayet başvurusu bulunuyor.

Tüm AB ülkelerini kapsayan şikayetler arasında vize başvurularının reddedilmesi, ret gerekçesinin verilmemesi, verilse bile gerekçenin tatmin edici bulunmaması, istenilen belgelerin niceliği ve niteliği, vize ücretleri, örtülü masraflar, konsolosluk ve aracı kurum personelinin muamelesi, yetersiz fiziki koşullar yer alıyor.

Raporda, ret gerekçeleriyle ilgili ''Yaşım çok genç olduğu için reddedildim'', ''Başvuru formuna maaşımı sayı ile değil yazıyla yazdığım için vizem reddedildi'', ''Türkiye'de var, dil okulu için Almanya'ya gitmene gerek yok'', ''Yeterli maddi olanaklara sahip değilsiniz'', ''Evliliğiniz sahte'', ''Pasaportumdaki resmin bana ait olmadığını söylediler'' gibi ifadelere yer veriliyor.

Vize şikayet hatlarına ve e-posta adresine gelen ilgisiz çağrılar arasında ilk üç sırada Amerika Birleşik Devletleri 17, Suriye 5 ve Norveç 4 şikayetle yer alırken, şikayetlerin AB ülkelerini kapsadığı vurgulamasına karşın Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik şikayetlerin de geldiği belirtiliyor.

1980 yılından bu yana Türk vatandaşlarının karşılaştığı hukuki, sosyal, diplomatik, bürokratik, idari, teknik, uluslararası ve insani boyutları olan vize sorununun hazırlanan bu projeyle sistematik ve kategorik biçimde raporlanarak, AB'de ve Türkiye'de uygulamadan sorumlu birimlere ve karar alıcılara iletilmesi hedefleniyor.

Türkiye'nin 1963 yılından itibaren AB ile ortaklık, 1999 yılından beri aday ve 2005 yılından beri de katılım müzakerelerini yürüttüğünün anımsatıldığı raporda, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması ve biyometrik pasaportlara geçiş konusunda çalışmaların hızlandırılması istendi.

İKV'nin hayata geçireceği İzleme Mekanizması'nın, bundan sonraki çalışmalara temel oluşturması amacıyla değerlendirmeye devem edileceği belirtildi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın