KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2025 Cuma
°C

Üç Yeni Arı Türü Literatüre Kazandırıldı

Bingöl Üniversitesş Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Arş. Gör. Dr. Emin Kaplan ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Prof. Dr. Erol Yıldırım ve Zoologische Staatssammlung München'den (Almanya) Dr. Christian Schmid-Egger tarafından gerçekleştirilen ortak araştırmalar sonucunda 3 yeni arı türünü isimlendirerek literatüre kazandırıldı.

Üç Yeni Arı Türü Literatüre Kazandırıldı
21 EYLÜL 2021 SALI 16:56
6
1671
1
AA aa

Arıcılık alanında yapılan ve 3 yeni çeşit arının literatüre kazandırıldığı araştırmanın sonuçları Dünyada zooloji alanında en prestijli dergilerinden biri olan Zootaxa'da yayınlandı.

Etimolojik olarak isimlendirilen bu arı türlerinden; Priocnemis (Umbripennis) bingolensis sp. nov. Bingöl'de, Priocnemis (Umbripennis) diyarbakirensis sp. nov. Diyarbakır'da,  Agenioideus (Mimochares) karsensis sp. nov. Kars'ta tespit edildi. Böcekler (Insecta) sınıfında; Hymenoptera takımından Pompilidae ailesine ait olan bu arılar tarımda zararlı örümcek türleri ile beslenmesinden dolayı örümcek eşekarıları olarak da isimlendiriliyor. Genellikle koyu renkli soliter olarak yaşayan arılar tarımda kimyasal mücadeleye alternatif olarak kabul edilen biyolojik mücadele içerisinde çok önemli roller üstleniyor. Bu arılar biyoçeşitlik zincirinin önemli bir halkasını oluşturuyor.

Bingöl ilinin coğrafik olarak sıcak ve kurak Güneydoğu Anadolu iklimi ile soğuk ve kurak Doğu Anadolu iklimi arasında bir geçiş bölgesi olması nedeniyle böcek biyoçeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu belirten Arş. Gör. Dr. Emin Kaplan, ayrıca bugüne kadar birçok önemli çalışmayı hayata geçiren ve Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi bünyesinde biyoçeşitliliği koruma ve geliştirme adına yeni tür arayışlarının devam edeceğini söyledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_85666)
22 Eylül 2021 Çarşamba 21:46
Bilmeyende atomu parçalamış zannedecek
10.07.2025
18:41
Bingöl`de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 60 dönüme 400 konteynerlik geçici barınma alanı
Bingöl'de 'Mehmetçik AFAD Destek Üssü Geçici Barınma Alanı' kurulması için protokol imzalandı. Kurulacak alanda yaklaşık 400 konteynerin yer alacağı bilgisini paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediyesinin altyapı, elektrik ve içme suyu gibi tüm ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
10.07.2025
15:19
Bingöl`de engellilerin tepkisi!
Bingöl'de engellilerin tepkisi! 'Öncelik hakkımız ihlal ediliyor!'
Bingöl Devlet Hastanesi personel ve yönetimine defalarca uyarıda bulunmalarına rağmen herhangi bir düzelme olmadığı gibi bir muhatap da bulamadıklarını savunan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Belgin, çözüm çağrısında bulundu ve Vali Ahmet Hamdi Usta'dan destek talep etti.
10.07.2025
14:54
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile hekimleri için yeni düzenleme! O süre uzatıldı
Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, muayeneye gitmeyen hasta nedeniyle kesilen maaşlarda süre kriteri 6 aydan 1 yıla çıkarıldı. İşte tüm detaylar...
10.07.2025
14:39
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak!
Sahipsiz ve trafikten men edilen araçlarla ilgili satış süreci yeniden şekillendi. Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar doğrudan satışa çıkacak.
10.07.2025
13:12
Bingöl`de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Bingöl'de KGYS kameralarıyla ortalama hız tespiti başladı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), trafik güvenliğini sağlamak amacıyla ortalama hız denetimlerini genişletiyor. Bugünden itibaren Bingöl dahil 9 ilde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarıyla ortalama hız kontrolleri başlatıldı.
10.07.2025
00:48
Bingöl`de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Bingöl'de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Söz konusu bölge, Bingöl Üniversitesi'nin koordinasyonunda faaliyet gösterecek ve kentte Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın