Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Zazaca'nın anons, tabela ve yönlendirme levhaları gibi alanlarında kullanılması gerektiğini belirterek, konu ile ilgili Meclis'e soru önergesi verdi.
Nüfusu 300 bine yaklaşan Bingöl'de vatandaşların yaklaşık yüzde 80'inin Zazaki, yüzde 20'sinin ise Kırmanci anadilinde konuştuğunu belirten Hülakü, “Ancak gündelik yaşamın hiçbir yerinde, kamusal alanda anadillerinde hizmet alamamaktadırlar. Bu durum eşit yurttaşlık ilkesine aykırıdır. Bu noktada alışılagelmiş söylemi reddediyoruz. Zazaki dilinin yok olan ve korunması gereken bir dil olduğu gerçeğini bir karşı argüman olarak kullanma gafletinde bulunmak istemiyoruz. Anadilde hizmet almak bir haktır. Bu hakkın yurttaşlara sağlanması gerekmektedir. Bu sebeple özellikle ulaşım alanlarında anons, duyuru, ikaz, yönlendirme, bilgi verme gibi tabela, levha ve broşürlerin yaşanılan yerleşim yerinin özgüllüğüne göre düzenlenmesi ve anadilde hizmet verilmesinin sağlanması gerekmektedir” dedi.
Hülakü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis'e sunduğu soru önergelerinde şu ifadelere yer verdi;
“Son nüfus verilerine göre Bingöl ilinin nüfusu 282 bin 556 olarak hesaplanmıştır. Nüfusun yaklaşık yüzde 80'i Zazaki, yüzde 20'si ise Kırmanci anadiline sahip olup, gündelik yaşamlarında iletişimlerini bu dillerde sağlamaktadırlar. Bu gerçekliğe rağmen Zazaki ve Kırmanci'nin resmî olarak kullanılması söz konusu olmamaktadır. Zazaki ve Kırmanci'ye yönelik bu engelleyici, tanımama odaklı yaklaşım milyonlarca yurttaşın anadili olan bu dillerin yok olmasına da zemin hazırlamaktadır. Eşit yurttaşlık temelinde dil, kültür, folklor ve diğer değerlerin korunması, kamusal alanda kullanımının eşitlik ilkesi bağlamında koruma altına alınması elzemdir. Bu sebeple başta Çewlig/Bingöl olmak üzere Zazaki ve Kırmanci dilinin konuşulduğu merkezlerde havalimanı, otogar, tren garı, taksi ve otobüslerde Zazaki ve Kırmanci dillerinde anons, uyarı işaretleri, broşür, yönlendirme ve tanıtım levhalarının kullanımının hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
-Yalnızca Zazaki ve Kırmanci dillerini bilen yurttaşlar için uçaklarda Zazaki ve Kırmanci anons yapılmamasının gerekçesi nedir?
-Zazaki ve Kırmanci dillerinde havalimanı, otogar, tren garlarında yaşamı kolaylaştırıcı yönlendirme ve işaretlerin kullanılmamasının gerekçesi nedir?”
Maalesef uluslararası havacılık arenasinda kabul edilen yanlış hatırlamıyorsam 6 dil içinde olmadığı için anons edilmiyor. O ülkenin resmi dili ve bu 6 dil içinden çoğunlukla ikinci dil olarak İngilizce kullanılıyor.
Devlet havalimanı yapmış uçak seferleri düzenlemiş Ankara,İstanbul,yakında yurtdışı seferleride olacak Boyle .......boş boş konuşuyor Allah devletimizden razı olsun
@Misafir Kullanıcı adam ne demiş pardon, halk için bişey istemiş zazacadan başka dil bilmeyen insanlarımız var, bu tırşik hizmetlerden daha değerli bir hizmettir. sırf partisi yüzünden doğrulara yanlış demeyin erkek olun
Simdiye kadar bu son ismide dfahil hic bir kürt partisinin resmi sayfasinda Zazacaya yer verilmemis ama ne hikmetse ingilizceye yer verilmistir.
ayrica Zazaki sadece Zazaca konusulunca söylenir örnegin türkceye tirki, ingilizceye, englezki, almancaya alamanki yani ki eki türkcedeki türk-CE, ingilizCE,alman-CA demektir, türkce söyliyecekseniz Zazaca demeniz gerekiyor bunu dememenizin sebebinide biz Zazalar cvok ama cok iyi biliyoruz ve sizlerin ne kadar samimiyetsiz oldugunuza bu sundugum 2 delil yeterde artar bie. düsün artik Zaza Halkinin yakasindan.....
28 Şubat'ın 29. yılında açıklama yapan Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, askeri unsurların yargı önünde hesap verdiğini ancak sürecin sivil ve bürokratik ayağının bütünüyle ortaya çıkarılamadığını kaydetti.
28.02.2026
03:09
Solhan SYDV'den Ramazan'da Hassasiyet Vurgusu
Yardımların doğru ve adil şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşması için titizlikle çalıştıklarını vurgulayan SYDV Müdürü Dumlu, kurumun, Ramazan boyunca gıda, nakdi yardım ve diğer sosyal destek programlarını belirlenen kriterler çerçevesinde sürdürdüğünün altını çizdi.
28.02.2026
03:09
Ortaçanak'ta Zorlu Kurtarma
Yoğun kar ve tipiye rağmen göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısı yaşayan hasta, UMKE ve 112 ekiplerince paletli ambulansla alınarak Bingöl Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı.
28.02.2026
03:07
15 yaş altına sosyal medya kısıtlaması
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek Meclis'in, sundukları yasanın değerlendirilmesini beklediklerini ifade etti.
28.02.2026
03:06
Bingöl'de aranan 10 şahıs yakalandı
Bingöl'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan 1 haftalık çalışmalarda, çeşitli suçlardan hapis cezası bulunan 10 şahıs yakalandı.
28.02.2026
03:04
Bingöl'de aç tilki ilçe merkezine indi
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde kızıl tilki yiyecek bulmak için ilçe merkezine indi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın