KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Uluslar arası zaza dili sempozyumu sona erdi

Bingöl Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen ‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu' sona erdi.

Uluslar arası zaza dili sempozyumu sona erdi
16 MAYIS 2011 PAZARTESİ 10:12
0
2795
0
AA aa

Bingöl'de ilk defa Zazaca Sempozyum düzenlendi. Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu 13-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşti. 36 katılımcının katıldığı sempozyum Cumartesi günü itibari ile sona erdi. Bingöl Üniversitesi'nin ‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu'nu kitaplaştırılacağı belirtildi.

 
4 oturum halinde gerçekleşen Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nda şu oturumlar gerçekleşti:
 
Birinci Oturum;
Prof. Dr. Ludwig Paul(Zazaki - a language or dialect? An assessment of some social and cultural factors), Prof. Dr. Heiner Eıchner(Zazaki dilin keşfi ve ilk araştırma -Peter Lerch ve Friedrich Müller-), Dr. Zülfü Selcan(Zaza Dilinin Tarihi Gelişimi), Müfit Yüksel(Deylemilik, Dünbulilik ve Goranilik-Hevramânilik Arasında Zaza Kimliği), Yrd. Doç. Dr. Ali Dihkan - Cevad Sadıki(Zazaca: Yeniden Tanımamız Gereken Dil), Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan(Zazaca Kürtçenin Bir Lehçesi mi?), Burhaneddin Dağ (Zazacanın Eski Farsça, Partça ve Günümüzde Konuşulan Sengeseri, Gileki ve Mazenderani Dilleriyle Olan Vokabular Ortaklığı ve Yapısal Benzerliği), Yaşar Aratemur (Arkaik Kaynaklardan Günümüze Zazalar ve Zazaca), Ahmet Kasımoğlu (Bitkileri Zazaca Adlandırılması), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilini Birleştirme Sorunu), Ar. Gör. Ercan Çağlayan (Osmanlı Belgelerinde Zazalar ve Zazaca Üzerine Notlar), Fahri Pamukçu (Zazacada Dilbilgisi Zamanları), Ar. Gör. Murat Alanoğlu - Ar. Gör. Muhammet Yücel (Dımıli ve Zaza Adının Menşeî ve Tarihsel Gelişimi)
 
İkinci Oturum
Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilinin Alfabesi), Mesut Keskin
(Zazacadaki Alfabe Sorununa Bir Bakış ve Çözüm Önerisi), Murat Varol
(Zazaca Sözlükçülüğün Tarihi, Sorunları Ve Çözüm Yolları), Faruk İremet
(Kimliğin Belirlenmesinde Anadilin Önemi!), Hakkı Çimen (Zaza Dili Derslerinin Türkiye´De Kreş Ve Okullarda Okutulması), Hasan Kalcik (Bingöl Ağzının Bazı Özellikleri)
 
Üçüncü Oturum
Ayetıllah Karabeyeser (Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon Yayıncılığının Zazaca İçin Önemi), Yrd. Doç. Dr. Osman Özer (Zazaca Dil Derlemeleri), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Edebiyatı), Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kayıntu (Kaybolma Tehlikesi Karşısında Zazacanın Geleceği), Hasip Bingöl (Sözün Yazılı Serüveni: Zazakî Dil Çalışmaları Hakkında Bir Kritik), Hıdır Eren (Zazaca İle İnsan Sferi Arasındaki İlişki), Yrd. Doç. Dr. Vehbi Türel, (Zazacanın Geliştirilmesi İçin İlk Yapılması Gerekenler), Nebi Butasım (Zâzâ Adının Geçtiği Behistun Anıtı Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme)
 
Dördüncü Oturum
Haydar Şahin (Zazaca Ad ve Soyadların Resmi Kayıt İçin Gramerine Uygun Yazılışı), Fatih Çiçek (Siyaset Dili Olarak Zazaca), Sadullah Koç (Zazaca'nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Konumu), İbrahim Bukan (Uygarlık Tarihinde Zazalar)
 
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
09.05.2025
14:51
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
B.Ü Kurumsal İletişimle etkinliğini arttıracak
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kurumsal İletişim Sürecinde İletişim Temsilcilerinin Rolü' seminerde, kurumsal şablon ve formatların standart hale getirileceğini belirten Korkmazcan, atılacak yeni adımlarla hem kurum içi iletişimin güçlendirileceğini hem de kurumsal kimliğin kamuoyundaki etkisinin arttırılacağını vurguladı.
09.05.2025
13:42
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, 57,29 gram kokain, 20,16 gram metamfetamin ve para ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın