KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Uluslararası zaza dili sempozyumu başladı

Bingöl'de ilk defa Zazaca Sempozyum düzenlendi. Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun açılış konuşmasını yapan rektör Baydaş, katılımcıları 3 dilde selamladı.

Uluslararası zaza dili sempozyumu başladı
14 MAYIS 2011 CUMARTESİ 00:06
1
2506
6
AA aa

Bingöl Üniversitesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ‘Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu' bugün sabah saat 09.30'da rektörlük konferans salonunda başladı.

 
Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, öğretim görevlileri, çok sayıda vatandaş ve öğrencinin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, UNESCO'nun raporuna göre Zazaca'nın kaybolan diller arasında yer aldığını belirterek, Zazaca'nın korunması için gereken çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Bir dilin kaybolmasının bir kültürün kaybolması anlamına geldiğini belirten Rektör Baydaş, “Bizler dillerin korunması için elimizden geleni yapmak zorundayız” dedi.
 
Bir dilin konuşamayanın olmaması durumunda o dilin öleceğini ifade eden Rektör Baydaş, “Sadece dil değil, o topluluğun kültürü, medeniyeti de yok olur. Diller toplumların birbirleriyle anlaşmaları için vardır. Sempozyumdan beklentimiz, kaybolma tehlikesinde olan dilimizin korunması yönündedir. Dilimizin kaybolmaması için ne tedbir gerekiyorsa alacağız” diye konuştu.
 
Rektör Baydaş'ın konuşmasının ardından oturumlara geçildi. Dr. Zülfü Selcan'ın başkanlığını yaptığı birinci oturumun ilk konuşmacısı Almanya'dan gelen Prof. Dr. Ludwig Paul oldu. Konuşmasına Zazaca olarak başlayan Paul, 15 yıl önce Zazaca'yı öğrendiğini, Bingöl yöresine ait Zazaca'yı az bildiğini belirterek, konuşmasına İngilizce devam etti.
 
Paul'dan sonra yine Almanya'dan gelen Prof. Dr. Heiner Eichner, ‘Zazaki dilin keşfi ve ilk araştırma-Peter Lerch ve Friedrich Müller' konulu sunumunu Türkçe yaptı. Eichner, bugün çok mutlu olduğunu ifade ederek, Zazaca konuşacağını belirtti. Eichner, Zazaca ile ilgili ilk bilimsel yayının Friedrich Müler tarafından 1865 yılında yapıldığını söyledi.
 
Prof. Dr. Werner König, yaptığı konuşmasında Zazaca dil atlasları hakkında bilgiler verdi.
 
Brıgıtte Werner ise zazaca edebiyatı üzerinde bir sunum yaptı.
 
Brıgıtte Werner'nden sonra kürsüye çıkan Dr. Eberhad Werner, selamun aleykum diyerek katılımcıları selamladı. Werner, anadil üzerinde yaptığı konuşmasında Kur'an'ın ve diğer kutsal kitapların da anadil üzerinde bahsettiğini söyleyerek, “Biz anadilimizi ilk olarak annemizden duyduk. Ana rahminde ve doğduktan sonra annemizin konuşmalarından anadilimizi duyup, anlıyoruz” diye konuştu.
 
‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu' öğleden sonraki oturumla devam edecek. Program, yarın yapılacak iki oturumla sonlanacak. Bingöl Üniversitesi'nin ‘Uluslar arası Zaza Dili Sempozyumu'nu kitaplaştırılacağı belirtildi.
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaz kizi dag gülü (@Misafir_4516)
16 Mayıs 2011 Pazartesi 12:56
evet insanin ana dili insanin gecmisi kim oldugunun göstergesi sahip cikmak elbette biz zazalara düser.
aktekin (@Misafir_4498)
14 Mayıs 2011 Cumartesi 23:59
Zaza,ca dilini gelistirmek ve kollamak tabiki zazalara düser.Baskalari gelip bize dilimizi ve kültürümüzü bize hatirlatmasi bile utanc verici durum.Sayet bizler kendi anadilimize sahip cikmazsak bizleride asimilasyon edenler cikacaktir.Asimilasyon edilmeden hepbirlikte cevremizi ve yakinlarimizla birlikte elele vererek dilimize ve kültürümüze daha önem vererek.Türkiye,ye faydali ve zenginlestirici dili ve kültürü katmaktir.Tüm katilimcilara ve destekleyenlere cani gönülden tesekkür eder.Saygilarimi sunarim.
lo lo (@Misafir_4494)
14 Mayıs 2011 Cumartesi 20:15
allah allah hayırdır inşallah. bu alman neden selamün aleyküm dedi, neden kuran dan ayetler den bahsediyor. burnuma pis kokular geliyor.
yeşil bayraklı (@Misafir_4493)
14 Mayıs 2011 Cumartesi 19:03
vay beee. ALLAH razı olsun sn. baydaştan. adam gibi rektör çıktı. keşke diğer yöneticiler de onun gibi bingöle ve zazalara çalışaydılar. zazalar zazadır kürt de değildir türk de değildir. asimilasyona şiddetle hayır diyoruz. none maaa zone maaa, zone maa none maaaa
bilal arslan (@Misafir_4487)
14 Mayıs 2011 Cumartesi 10:12
emeği geçen herkesi kutluyorum ve çalışmalarınızın artarak devam etmesini diliyorum ...
zazaki (@Misafir_4481)
14 Mayıs 2011 Cumartesi 00:48
katılamadık ama kitabı sabırsızlıkla bekliyoruz
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın