KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Uluslararası zaza dili sempozyumu başlıyor

Bingöl Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu' bugün başlıyor.

Uluslararası zaza dili sempozyumu başlıyor
13 MAYIS 2011 CUMA 09:34
0
2476
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun 13-14 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleşeceğini söyledi.

 
Yapılacak olan sempozyuma yurt dışından Zazaca ile ilgili bilimsel çalışması olan bilim adamlarının da sunum yapacağını belirten Rektör Baydaş, sempozyumda 36 konuda sunum yapılacağını ifade etti.
 
Yapılacak olan sempozyumda Zazaca dilinin bir lehçe mi yoksa bir dil mi olduğu bilimsel anlamda tartışılacağını söyleyen Rektör Baydaş, 4 oturum halinde gerçekleşecek Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu'nun içeriği hakkında şu bilgileri verdi:
 
"13 Mayıs Cuma (09.15) Açılış, (10.00) Birinci Oturum;
Prof. Dr. Ludwig Paul(Zazaki - a language or dialect? An assessment of some social and cultural factors), Prof. Dr. Heiner Eıchner(Zazaki dilin keşfi ve ilk araştırma -Peter Lerch ve Friedrich Müller-), Dr. Zülfü Selcan(Zaza Dilinin Tarihi Gelişimi), Müfit Yüksel(Deylemilik, Dünbulilik ve Goranilik-Hevramânilik Arasında Zaza Kimliği), Yrd. Doç. Dr. Ali Dihkan - Cevad Sadıki(Zazaca: Yeniden Tanımamız Gereken Dil), Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan(Zazaca Kürtçenin Bir Lehçesi mi?), Burhaneddin Dağ (Zazacanın Eski Farsça, Partça ve Günümüzde Konuşulan Sengeseri, Gileki ve Mazenderani Dilleriyle Olan Vokabular Ortaklığı ve Yapısal Benzerliği), Yaşar Aratemur (Arkaik Kaynaklardan Günümüze Zazalar ve Zazaca), Ahmet Kasımoğlu (Bitkileri Zazaca Adlandırılması), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilini Birleştirme Sorunu), Ar. Gör. Ercan Çağlayan (Osmanlı Belgelerinde Zazalar ve Zazaca Üzerine Notlar), Fahri Pamukçu (Zazacada Dilbilgisi Zamanları), Ar. Gör. Murat Alanoğlu - Ar. Gör. Muhammet Yücel (Dımıli ve Zaza Adının Menşeî ve Tarihsel Gelişimi)
 
İkinci Oturum
Dr. Zülfü Selcan (Zaza Dilinin Alfabesi), Mesut Keskin
(Zazacadaki Alfabe Sorununa Bir Bakış ve Çözüm Önerisi), Murat Varol
(Zazaca Sözlükçülüğün Tarihi, Sorunları Ve Çözüm Yolları), Faruk İremet
(Kimliğin Belirlenmesinde Anadilin Önemi!), Hakkı Çimen (Zaza Dili Derslerinin Türkiye´De Kreş Ve Okullarda Okutulması), Hasan Kalcik (Bingöl Ağzının Bazı Özellikleri)
 
14 Mayıs Cumartesi (09.00-10.00) Üçüncü Oturum
Ayetıllah Karabeyeser (Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon Yayıncılığının Zazaca İçin Önemi), Yrd. Doç. Dr. Osman Özer (Zazaca Dil Derlemeleri), Dr. Zülfü Selcan (Zaza Edebiyatı), Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kayıntu (Kaybolma Tehlikesi Karşısında Zazacanın Geleceği), Hasip Bingöl (Sözün Yazılı Serüveni: Zazakî Dil Çalışmaları Hakkında Bir Kritik), Hıdır Eren (Zazaca İle İnsan Sferi Arasındaki İlişki), Yrd. Doç. Dr. Vehbi Türel, (Zazacanın Geliştirilmesi İçin İlk Yapılması Gerekenler), Nebi Butasım (Zâzâ Adının Geçtiği Behistun Anıtı Üzerine Eleştirel Bir Değerlendirme)
 
Dördüncü Oturum

Haydar Şahin (Zazaca Ad ve Soyadların Resmi Kayıt İçin Gramerine Uygun Yazılışı), Fatih Çiçek (Siyaset Dili Olarak Zazaca), Sadullah Koç (Zazaca'nın Dünya Dilleri Arasındaki Yeri ve Konumu), İbrahim Bukan (Uygarlık Tarihinde Zazalar)" konularında sunum yapacaklar

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
02.05.2024
11:44
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Piyasada ölü balık tedirginliği! Alırken bir daha düşünün!
Kafeslerdeki ölü balıkların toplanıp paketlenerek özellikle Bingöl, Elazığ, Diyarbakır, Batman'a, Doğu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderilip burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüldüğünü belirten somon ve alabalık üreten işletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon balığının bazı yerlerde 130 liraya satıldığını kaydederek, 'Bu balıklar ya dip balık ya da ölü balıktır. 160 ila 200 liranın altında da alabalık görüyorsan yine bilsin ki dip balığı, ölü balıktır. Bu insan sağlığına da, sektöre de zararlıdır' dedi.
02.05.2024
10:27
TFF`ye çağrı! Play-Off uygulansın
TFF'ye çağrı! Play-Off uygulansın
BAL'da sadece liderin 3. Lige yükselmesinin ciddi bir mağduriyete sebep olduğunu belirten 12Bingölspor Kulübü Başkanı Özturan, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) BAL'da da diğer liglerde olduğu gibi Play-Off maçlarının oynanması çağrısında bulundu ve gerekçesini şu sözlerle açıkladı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın