KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Üniversite 'ballı' dondurma üretti

Yaz sıcaklarında yaşlı-genç herkesin gözdesi dondurmanın çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, "Ballı Dondurma" üretmeye başladı.

Üniversite `ballı` dondurma üretti
04 AĞUSTOS 2007 CUMARTESİ 10:42
0
1037
0
AA aa
Ülkü Karakuş'un haberi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süt Teknolojisi Bölümü Eğitim Araştırma ve Uygulama İşletmesi'nde yeni fikirler üretmeye, sektöre ışık tutacak araştırmalar yapmaya ve öğrencilere "gerçek hayat koşullarında bilgi ve becerileri kazandırmaya" çalıştıklarını söyledi.

Üretime yönelik olmamasına rağmen işletmede üretilen sağlıklı, hijyenik ürünleri toplumla paylaşmak istediklerini belirten Taluğ, "İşte ballı dondurma çalışması da bunlardan bir tanesi. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de üretilen bir dondurma çeşidi de değil" dedi.

Taluğ, ballı dondurma üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını, sonucu memnuniyet verici bulduğunu, Ankaralıların da ballı dondurmayı gönül rahatlığıyla tüketebileceklerini kaydetti.

-"FİRMALARLA PAYLAŞMAK İSTİYORUZ"-

"Tüketiciler beğendiği takdirde, ballı dondurmanın patentini alıp, diğer firmalarla paylaşmak isteriz" diyen Taluğ, üretim kapasitelerinin sınırlı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Cemal Taluğ, şunları kaydetti: "Fakültemizin ana işlevlerinden biri de özel firmalarla çalışmak. Ne yazık ki bu anlamda şu ana kadar fazla talep görmüş değiliz. Bilginin değeri yükseldikçe, firmaların, buraya yeni fikirleri denemek, yeni ürünler geliştirmek için daha sık gelip, bizimle çalışacaklarına inanıyorum.

Süt ürünleri konusunda fakültemiz ilktir ve tanınan bir fakültedir. Bir kez daha onları işbirliğine, ortak çalışmaya da davet etmekten mutluluk duyarım."

-NAR EKŞİLİ VE PEKMEZLİSİ DE YAPILACAK-

 İşletmede süt uzmanı olarak çalışan Salih Özcan ise "Herhangi bir yörede, bir pastanede ballı dondurma üretiliyor mu bilmiyorum, ancak büyük dondurma üreticilerin ballı dondurma üretimi yok. Ballı dondurmayı endüstriyel anlamda ilk kez biz ürettik" dedi.

Dondurma için uygun balı bulana kadar uzun bir çalışma dönemi geçirdiklerini, sonunda çiçek balında karar kıldıklarını ifade eden Özcan, kullanılan sütün de fakültenin çiftliğindeki hayvanlardan alındığını anlattı.
Özcan, üretime geçmeden önce konunun uzmanları ve tüketicilere dondurmayı tattırdıklarını dile getirerek, olumlu sinyaller aldıkları için ballı dondurmanın reçetesine karar verip, üretime geçtiklerini kaydetti.
Sade ve ballı dondurmada belli noktaya geldiklerini aktaran Özcan, "Şimdi nar ekşili ve pekmezli dondurma için çalışıyoruz. Ancak henüz deneme aşamasında. Beğenilirse narlı ve pekmezli dondurma üretimi de yapacağız" diye konuştu.

Ballı dondurmayı şimdilik fakültenin kampüsünde satışa sunduklarını, üretim izni alındığı zaman da dondurmanın Çankaya Belediyesi'nin Kızılay'daki satış noktası ile Aydınlıkevler kampüsünden de alınabileceğini aktaran Özcan, "Gezici satış aracımız var. Gerekli altyapı yatırımlarını yaptıktan sonra da oralarda da satışa sunmayı planlıyoruz. Satışı sadece üretimin eğitime geri dönüşü için yapıyoruz. Günlük 40-50 litre civarında üretimimiz var, çok iyi noktalara gelirsek, üretimi artırabiliriz. Şu anda başka illere satışımız yok, ancak ileride olabilir" dedi.

(aa)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.07.2026
22:56
Murat Nehri`nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Murat Nehri'nde Büyük Dönüşüm Başlıyor
Genç Belediyesi, Millet Bahçesi ile Genç Köprüsü arasını kapsayan sahil düzenleme projesinin ilk etabını hayata geçiriyor. Parklar, yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla Murat Nehri kıyısı ilçenin yeni cazibe merkezlerinden biri olacak.
27.07.2026
22:55
Hülakü:
Hülakü: 'Barışı Müzakere ve Mücadeleyle İnşa Edeceğiz'
Genç'te vatandaşlar ve esnafla bir araya gelip talep ve beklentileri dinleyen DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kalıcı barışın diyalog, müzakere ve demokratik siyaset zemininde inşa edilebileceğini söyledi.
27.07.2026
22:54
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig`de!
Bingöl Masa Tenisinde Tarih Yazdı: İlk Kez 3. Lig'de!
Yükselen Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı, Trabzon'da düzenlenen Terfi Ligi müsabakalarında gösterdiği başarıyla Bingöl spor tarihinde bir ilke imza atarak Türkiye Masa Tenisi 3. Ligi'ne yükseldi. Tamamı Bingöl'de yetişen genç sporculardan oluşan takım, profesyonel liglerde mücadele etme hakkı kazandı.
27.07.2026
22:53
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Uzmanından uyarı! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Bingöl Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yusuf Dener, özellikle 40 yaşından itibaren düzenli mamografi taramasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
27.07.2026
18:10
Zilan Tepesi`nde Gün Doğumu Coşkusu
Zilan Tepesi'nde Gün Doğumu Coşkusu
Doğaseverler, Terörsüz Türkiye süreciyle yeniden canlanan yaylalarda buluştu. TAVZ-DER tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında Zilan Tepesi'nde kamp kuran katılımcılar, gece yürüyüşünün ardından güneşin doğuşunu zirveden izledi.
27.07.2026
14:21
Hatısaru;
Hatısaru; 'Verimli Tarım Arazileri Korunmalı'
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, Solhan'ın Yenibaşak Köyü Barbara Mezrası'nda planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine ilişkin vatandaşların endişelerini yerinde dinlediklerini belirterek, verimli tarım arazilerinin enerji yatırımlarına açılmaması gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın