KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

'Üniversite' çatlağı

Anayasa taslağında türbana karşı çıkan rektörler için 'İşlerine baksınlar' diyen Başbakan Erdoğan'ın aksine, Cumhurbaşkanı Gül, 'Üniversiteler sessiz kalamaz' diye konuştu

`Üniversite` çatlağı
26 EYLÜL 2007 ÇARŞAMBA 13:26
0
1486
0
AA aa
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni anayasa taslağının hazırlanış yöntemini eleştiren ve türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına karşı çıkan rektörlere "İşlerine baksınlar" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ters düştü. Gül, Hacettepe Üniversitesi'nde "Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katılan ve Rektör Prof. Tunçalp Özgen'in sert konuşmasının ardından kürsüye gelen Gül, üniversitelerin rolünün "kapalı mekânlarda insanlara teorik bilgiler aktarılmasından ibaret olmadığı"nı dile getirdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Toplumu aydınlatmak görev'

"Aslolan, şartların ürünü olan fikirler değil, şartları değiştiren fikirlerin üretimidir. Bunu da üniversite sağlamalıdır. Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir. Üniversiteler kişi ve toplumların karşı karşıya bulunduğu sorunları tanımlayan ve çözüm önerileri sunan kurumlardır. Üniversitenin bir başka rolü toplumu aydınlatmak, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etmektir. Üniversiteler bunu yaparken, tek yönlü bir görüşün değil; çoğulculuğun, demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdır."
Üniversitelerin bilgi üretme, topluma önderlik etme ve kamuoyu oluşturma amaçlarını üstlenmiş özgür ve özerk kuruluşlar olduğunu kaydeden Gül, "Toplum adına karanlığı kurcalamak, medeniyet yolunda kendi toplumunun keşif kolu olmak, olayları eleştirel bakış açısıyla sorgulamak, aydınların görevlerinden biridir" dedi. Gül, taşrada açılan akademik kurumların Ankara ya da İzmir'dekilerle aynı hedefe yönelmesini de "hem ütopya hem de kaynak israfı" olarak niteledi.

Bazı bölümleri atladı

Gül, konuşma metnindeki şu bölümleri ise atladı: "Üniversiteler tabii ki konuşmalı, kendilerine kulak verilecek sözler söylemeliler. Bu değerlendirmeler, itidalin ve aklın sözleri olmalı, toplumu ortak paydada buluşturmalıdır. Üniversite hayatın içinden gelen bir kurumdur. O yüzden toplumsal hayatın tüm sektörleri üniversitenin ilgisi içindedir ve bu yaklaşıma kimi zaman arızi dalgalanmalardan, kısa vadeli kaygılardan etkilenen her sektörün ihtiyacı vardır."
Konuşmasında Erdoğan'a sert yanıt veren Özgen de siyasal otoritenin üniversiteden gelen eleştirileri haksız ve yanlış olsa dahi dinlemek zorunda olduğunu vurguladı. "Üniversite, siyaset üstüdür, düşüncelerini topluma aktararak toplumu aydınlatmak üniversitenin asli görevidir. Bundan korkulmaması gerekir. Siyasal iktidarın üniversiteye, üniversitenin de siyasal iktidara küsmek lüksü yoktur" diyen Özgen şöyle konuştu:

'Üniversite dışlanamaz'

"Üniversitenin görüş bildirmesini 'siyaset yapıyorlar' diye eleştirip küçümsemesi, üniversiteyi dışlayıcı bir tavır içine girmesi, çağdaş demokrasilerde kabul edilebilecek bir tutum değildir. Üniversite siyasal iktidardan farklı düşünebilir, uygulamalarını eleştirebilir. Bu doğaldır ve gereklidir. Aksi takdirde rejimin sigortası gitmiştir. Üniversitede hiçbir şey din süzgecinden geçirilerek incelenmez. Üniversitenin dini yoktur, olamaz. Dini bilgileri önkoşul kabul ederek bilim yapamazsınız. Hepimizin inancı vardır. Öyle gösterildiği gibi dindar insanlarla da sorunumuz yoktur."
Anayasa tartışmalarına da değinen Özgen, "Seçimden sonra alelacele yeni anayasa hazırlamanın, yok yere toplumu germenin nedenini anlayamıyoruz. Acaba maksat, değiştirilmesi önerilmesi dahi mümkün olmayan maddeleri değiştirecekmiş gibi tartışıp sonra geri adım atmak ve bu şekilde diğer maddeleri gözden saklamak mı?" dedi.






milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın