KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2026 Perşembe
°C

Üniversitede zazaca seçmeli ders oluyor

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, 'Şubat 2012'den itibaren üniversitemizde Zazaca seçmeli ders olarak okutulacak' dedi.

Üniversitede zazaca seçmeli ders oluyor
30 ARALIK 2011 CUMA 10:07
0
2337
1
AA aa

Rektör Prof. Baydaş, yaptığı açıklamada, bir süre önce YÖK kararıyla üniversitelerinde kurulan "Yaşayan Diller Enstitüsü" ile "Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü" açtıklarını söyledi.

Enstitü bünyesinde 10 öğrencinin alınacağı yüksek lisans programı açacaklarını bildiren Baydaş, şöyle konuştu:

"Bingöl ve Tunceli yöresinde en çok konuşulan dil Zazacadır. Özellikle Bingöl'de insanların büyük bir kısmı Zazaca konuşur. Bizce, Türkiye'de, Türkçe ve Kürtçe'den sonra en fazla konuşulan dil Zazaca'dır. Zazaların çok yoğun olarak bulunduğu yerde kurulan Bingöl Üniversitesi, bu dilin tarihi ve kültürü hakkında akademik çalışmalar yürütecek. Bunun için Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü kurduk. Bu müdürlüğümüzün özellikle yerel düzeyde Zaza dili ve grameriyle ilgili çalışma yürütüyor. Üniversite senatosu olarak bir süre önce ikinci dönemde Zazaca'nın seçmeli ders olarak okutulması için karar aldık. Zazaca, Şubat 2012'den itibaren üniversitemizde seçmeli ders olarak okutulacak. İsteyen öğrencimiz seçmeli ders olarak Zazaca'yı seçebilecek."

Türkiye'de konuşulan her dil ve kültürün yaşatılması amacıyla Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kurduklarını kaydeden Rektör Baydaş, "Diller ve kültürler bu ülkenin zenginlikleridir. Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek lisans programı açtık. Bu programa 10 yüksek lisans öğrencisi almak için çalışma başlattık. Önümüzdeki şubat ayında 10 öğrencimiz bu programda yüksek lisans yapamaya başlayacak."

Baydaş, ilk kez düzenledikleri "Uluslararası Zaza Dili Sempozyumuna" yurtiçi ve yurt dışından çok sayıda katılımın olduğunu bildirdi.

Daha önce hiç araştırılmamış, konferanslara, sempozyumlara konu edilmemiş Zaza dili ile ilgili bilimsel faaliyetler başlattıklarını belirten Baydaş, şöyle devam etti:

"Yaşayan Diller Enstitüsü ile Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nün amacından bir tanesi de, yazılı edebiyatı son derece sınırlı olan Zazaca'nın zengin olan sözlü edebiyatını yazılı hale getirmektir. Basımı yapılmamış eserleri tespit etmek için araştırmalara başladık. Bu kapsamda Diyarbakır'ın Hani ilçesinde yaşayan Mehmet Demirtaş'ın Zazaca bir divanı var. Kendisi ekonomik durumundan dolayı bunu basılı hale getirememiş. Bize yayın hakkını verdi. Yakın bir zamanda ilk Zazaca divanı basıma sunmuş olacağız. Bunun dışında üniversitemizin Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdulaziz Beki'nin Zazaca hazırladığı bir divanı var. O divanın da grametik düzeltilmeleri yapıldıktan sonra basılacak.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
palulu zaza (@Misafir_7695)
30 Aralık 2011 Cuma 21:00
sizi hayranlıkla izliyoruz sn rektörüm yaptığınız hizmetlerin kıymeti alatılmayacak kadar önemlidir. gelecekte bu daha çok anlaşılacaktır
22.04.2026
15:48
‘Yerel Kalkınma Hamlesi`yle Bingöl`e Yatırım Fırsatı
'Yerel Kalkınma Hamlesi'yle Bingöl'e Yatırım Fırsatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında TRB1 Bölgesi'nde yatırımcılara 301 milyon TL'ye kadar destek sağlanacak. Programda Bingöl için hayvancılık, arı ürünleri, su ürünleri ve termal turizm yatırımları öncelikli alanlar arasında yer aldı.
22.04.2026
15:07
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Bingöl, Efrayim Bebek İçin Buluşuyor
Büyük bir fedakârlık gösteren Bingöl kamuoyu, bu kez geniş kapsamlı organizasyonda buluşuyor. Siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından sivil toplum örgütlerine, esnaflardan sivil vatandaşlara, herkesin bu gecede yer alması bekleniyor. Hedef, Efrayim bebeğin geleceğine umut olmak!
22.04.2026
12:35
Güveçli`de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Güveçli'de Öğrenci Güvenliği İçin Okul-Aile Buluşması
Bingöl'de Güveçli İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen Aile Eğitimi Programı'nda veliler ve öğretmenler bir araya geldi. Programda öğrencilerin güvenliği, sağlıklı gelişimi ve okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ele alındı.
22.04.2026
11:04
ÖTV`siz araç düzenlemesi Resmî Gazete`de
ÖTV'siz araç düzenlemesi Resmî Gazete'de
Engeli olan bireylerin Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak araç alımına yönelik düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme, engelli bireylerin taşıt alımlarındaki istisna şartlarını ve kapsamını yeniden belirliyor.
22.04.2026
10:40
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu:
Jeotermalde Doğu Anadolu Vurgusu: 'Yatırımlar İçin Seferberlik İlan Edilmeli'
Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap, Bingöl ve çevresinin de yer aldığı Doğu Anadolu'nun zengin jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, yatırımların Ege Bölgesi'nden ülke geneline yayılması için seferberlik çağrısı yaptı.
22.04.2026
10:32
Hak Sahipleri;
Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'
Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın